Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΌλο και πιο ακριβά κινητά αγοράζουν οι Έλληνες

Όλο και πιο ακριβά κινητά αγοράζουν οι Έλληνες

Βαθύτερα το χέρι στη τσέπη φαίνεται να έβαλαν και φέτος οι Έλληνες για να αγοράσουν κινητό τηλέφωνο, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η χρονιά θα κλείσει περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι από άποψη όγκου πωλήσεων αλλά θα κινηθεί υψηλότερα όσον αφορά στην αξία του συνόλου των πωληθέντων συσκευών.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα γνωστοί κατασκευαστές, η ισχυροποίηση υφιστάμενων παικτών αλλά και η προσθήκη νέων πολλά υποσχόμενων, έφεραν μάλιστα αναδιανομή των μεριδίων αγοράς και ανακατατάξεις στη χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών.

Για του λόγου το αληθές, και σύμφωνα με έρευνα της Canalys, την πρωτιά στην ελληνική αγορά κατέχει πλέον η κινεζική εταιρεία Xiaomi, το μερίδιο της οποία έφτασε το εντυπωσιακό 51% για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η εταιρεία κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 113% από άποψη τεμαχίων.

Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των καταναλωτών βρέθηκε η Samsung το μερίδιο αγοράς της οποίας έφτασε το 22%, καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων 11% σε ετήσια βάση (μεταξύ β’ τριμήνου 2020 και β’ τριμήνου 2021).

Την τριάδα έκλεισε η TCL, συγκεντρώνοντας μερίδιο αγοράς της τάξης του 11% και καταγράφοντας άνοδο πωλήσεων σε επίπεδο τεμαχίων 1.430% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Η άνοδος της TCL μάλιστα έριξε στην τέταρτη θέση την Apple, η οποία κατέχει πλέον το 6% της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων της τάξης του 6%.

Η πεντάδα έκλεισε με την κινεζική realme το μερίδιο της οποίας έφτασε το 2ο τρίμηνο του έτους στο 4% ενώ οι λοιποί κατασκευαστές που έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά συγκέντρωσαν μερίδιο λιγότερο του 2%.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι η εγχώρια αγορά smartphones αποτελεί παιχνίδι για λίγους ενώ οι τάσεις που εμφανίστηκαν αρχής γενομένης της πανδημίας φάνηκαν να παρατείνονται. Να θυμίσουμε ότι ήδη από πέρυσι η εγχώρια αγορά smartphones κατέγραψε πτωτικές τάσεις από άποψη τεμαχίων που πουλήθηκαν, διατηρώντας ωστόσο την αξία των πωλήσεων στα ίδια περίπου επίπεδα, κα΄τι που την περασμένη χρονιά αποτέλεσε διεθνή τάση.

Ειδικότερα το 2020 είχαν πουληθεί 1,784 εκατ. τεμάχια από τα 1,967 τεμάχια που πουλήθηκαν στο σύνολο του 2019, πτώση δηλαδή που ξεπερνά το 9%. Η φθίνουσα πορεία ήταν ωστόσο μικρότερη από άποψη αξίας πωλήσεων. Συγκεκριμένα η αξία των smartphones που πουλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά έφτασε τα 523 εκατ. ευρώ, 1,15% λιγότερο από τα 517 εκατ. του 2019.

Αντίστοιχα την χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών του 2020 συμπλήρωναν η Samsung, η οποία ήταν στην κορυφή με το μερίδιό της να φτάνει στο σύνολο του έτους το 33,2%, η Xiaomi η οποία κάλυψε το κενό άλλων κατασκευαστών και εκτίναξε ήδη από πέρυσι το μερίδιό της στο 28,2%, η Huawei το μερίδιο της οποίας έπεσε στο 17%, η Apple με μερίδιο της τάξης του 8,5% και τέλος η Honor, η οποία είχε πέσει στο 3,6%.

Παρότι τα μερίδια του 2021 δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρη τη χρονιά αλλά μόνο ένα τρίμηνο αυτής, συγκεκριμένα το δεύτερο, είναι ενδεικτικά των ανακατατάξεων που παρατηρούνται. Σύμφωνα όμως με παράγοντες της αγοράς οι τελικές ισορροπίες δεν θα είναι αυτές αφού πολλοί κορυφαίοι κατασκευαστές παρουσιάζουν τα νέα τους μοντέλα από τον Αύγουστο κι έπειτα και οι πωλήσεις αυξάνονται εκθετικά κατά την Black Friday και την εορταστική περίοδο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ