«Δεν έχουμε το 100% της συνεργασίας που θα θέλαμε από τους εμπλεκόμενους»
«Τώρα που έχουμε πάνω από 8 συσκευές στα εγκληματολογικά εργαστήρια και προσπαθούμε να αναλύσουμε και να δούμε τι λένε αυτές οι συσκευές, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε. Το πιο σημαντικό είναι να συνεργαστούν οι εμπλεκόμενοι. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε το 100% της συνεργασίας που θα θέλαμε, για αυτό και πρέπει να δοθούν, να επιβεβαιωθούν και να δοκιμαστούν όλοι οι κωδικοί. Τους κωδικούς για το email εννοείται ότι μπορούμε να τους βρούμε, και ας μην τους δίνει η κ. Πισπιρίγκου. Μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της κατηγορούμενης από τους λογαριασμούς email που συνδέονται με τις συσκευές», σημείωσε ο Νίκος Βασιλάκος, πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος ηλεκτρονικού εγκλήματος.
«Μια αναζήτηση δεν μπορεί να είναι τελείως μυστική»
«Τελείως μυστική δεν μπορεί να είναι μια αναζήτηση. Υπάρχει το ιστορικό του υπολογιστή, αλλά και τα cookies. Αυτά είναι η απόδειξη ότι πέρασες από συγκεκριμένα σημεία στο διαδίκτυο και ότι έψαξες συγκεκριμένες λέξεις – κλειδιά. Αυτά συγχρονίζουν με το email του χρήστη. Αν θες να εξαφανίσεις τα ίχνη σου στο διαδίκτυο, πρέπει να σβήσεις το ιστορικό αναζήτησης, να σβήσεις τα cookies και ιδανικά να κάνεις και format στον υπολογιστή. Τελευταία πληροφορία είναι ότι υπάρχει κοινός λογαριασμός mail των δύο εμπλεκόμενων στην υπόθεση», εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega.
«Ζήτησα από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή ξένων υπηρεσιών για να γίνει η ανάλυση όλων των δωματίων που πέρασαν τα θύματα και η κατηγορούμενη, και να υπάρξει επικοινωνία με τη Google και να μας δώσουν πρόσβαση σε ό,τι υπάρχει μέσα στο σύστημα για αυτά τα email. Από αυτά μπορούμε να δούμε τα πάντα. Αυτό που λείπει δεν είναι τα ψηφιακά ίχνη, αλλά η ομολογία των ανθρώπων που ενεπλάκησαν στη δολοφονία», τόνισε ο κ. Βασιλάκος.
«Μπορούμε να βρούμε άκρη ακόμα και αν δεν έχουμε πρόσβαση στις συσκευές. Ακόμη και αν έχει καταστραφεί η συσκευή, μπορούμε να βρούμε άκρη από το λογαριασμό email που ήταν συνδεδεμένος στη συσκευή», πρόσθεσε.
«Είναι σημαντικό να συνδράμουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να δώσουν στην ανακρίτρια τις πληροφορίες που χρειάζεται. Θα έχουμε καθυστέρηση αν δε συνεργαστούν», είπε ακόμα ο κ. Βασιλάκος.
Αναφερόμενος τέλος στο πώς εξηγείται ότι το Google έβγαλε «διαφήμιση» της κεταμίνης στην Ρούλα Πισπιρίγκου, ο κ. Βασιλάκος εξήγησε ότι «Μπορεί να μίλησε κοντά στη συσκευή και να είπε τη λέξη κεταμίνη, ή να έχει κάνει σχετική αναζήτηση, για να της στείλει η Google διαφήμιση. Έχουμε δώσει όλοι συγκατάθεση στη Google να κρατάει δεδομένα».