Η απόφαση ελήφθη: όλο το πακέτο των αλλαγών στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας θα περάσει φέτος.
Τον Μάρτιο θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τον Απρίλιο θα έχει «τρέξει» η προσομοίωση από την ΑΑΔΕ των επιπτώσεων που θα προκληθούν στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.
Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο που θα αναπροσαρμόζει τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Ο όποιος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε αντικειμενικές αξίες και τις εντάξεις νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα χρηματοδοτήσουν τις μειώσεις των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.
Ο φόρος κατοχής ακινήτων, θα αποφέρει τα ίδια ακριβώς φορολογικά έσοδα με πέρυσι: περίπου 2,8 δις. ευρώ. Ωστόσο, θα υπάρξουν κερδισμένοι και χαμένοι.
Οι πολλοί, οι έχοντες ένα διαμέρισμα εντός αντικειμενικού συστήματος και ειδικά σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες θα μείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή θα μειωθούν, θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι.
Ιδιοκτήτες ακινήτων όμως που θα ενταχθούν για πρώτο φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, καθώς το ακίνητό τους θα αποτιμηθεί στην πραγματική του αξία.
Επί της ουσίας, η υλοποίηση της μεταρρύθμισης σημαίνει πρακτικά τα εξής:
1.Με την ένταξη τουλάχιστον 3000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών (σ.σ πολλές από τις οποίες είναι και ακριβές ζώνες όπως τμήματα της Μυκόνου, της Πάρου κλπ) θα υπάρξουν σοβαρές ανατιμήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα επιφέρουν και αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
2.Με την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές θα υπάρξουν λίγες περιοχές στις οποίες θα γίνουν μειώσεις (σ.σ κυρίως ακριβές περιοχές) αλλά και πολλές περιοχές στις οποίες θα γίνουν αυξήσεις. Πάντως, για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, διατυπώνεται και το επιχείρημα ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα ενώ δεν επιτρέπει και την σωστή αποτίμηση των ακινήτων
3.Αυτές οι αλλαγές που προαναφέρθηκαν θα «αυξήσουν» την φορολογητέα ύλη για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίσει τα χρήματα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση μεγαλύτερων περιουσιών και με αυτά θα χρηματοδοτήσει την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ουσιαστικά θα αυξηθούν οι συντελεστές έκπτωσης που εξαρτώνται από το σύνολο της περιουσίας. Στην πράξη:
·Περιουσίες με αξία έως 60.000 ευρώ που σήμερα έχουν έκπτωση φόρου 30%, θα φτάσουν ακόμη και στο 50%
·Περιουσίες με αξία από 60.000 έως 80.000 ευρώ που σήμερα έχουν έκπτωση 27% θα φτάσουν κοντά στο 40%
·Περιουσίες με αξία από 80.000 έως 100.000 που σήμερα έχουν έκπτωση 25% θα πάνε τουλάχιστον στο 35% και
·Περιουσίες από 100.000 ευρώ και πάνω (και μέχρι το όριο του ενός εκατ. ευρώ) θα έχουν συντελεστή έκπτωσης τουλάχιστον 30%.
Ε. Νότης