Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΩριμάζει το ελληνικό startup οικοσύστημα

Ωριμάζει το ελληνικό startup οικοσύστημα

Σχεδόν 30% περισσότερες startups κέντρισαν την φετινή χρονιά το ενδιαφέρον των επενδυτών επιτυγχάνοντας να εξασφαλίσουν συνολικές επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος. Η προαναφερθείσα αύξηση σε συνδυασμό με την κινητικότητα που παρατηρείται αλλά και το ενδιαφέρον επενδυτών του εξωτερικού, επιβεβαιώνουν την ωρίμανση του εγχώριου οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Found.ation και του EIT Digital που αποτυπώνει την επίδραση των προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων στην ελληνική startup σκηνή.

Σύμφωνα με την έκθεση οι 10 από τις 70 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που κατάφεραν να σηκώσουν κεφάλαια φέτος, κέρδισαν την μερίδα του λέοντος συγκεντρώνοντας συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

Για την ακρίβεια, η λίστα με τις 10 κορυφαίες startups του 2021 περιλαμβάνει τις εξής εταιρείες:

-Blueground (154 εκατ.ευρώ),

-Viva Wallet (66,3 εκατ.ευρώ),

-FlexCar (50 εκατ.ευρώ),

-Hellas Direct (32 εκατ.ευρώ),

-LearnWorlds (27,6 εκατ.ευρώ),

-Plum (20,5 εκατ.ευρώ),

-Byrd (16 εκατ.ευρώ),

-Causaly (14 εκατ.ευρώ),

-Ιntelligencia (10,24 εκατ.ευρώ) και

-Hack The Box (6,7 εκατ.ευρώ).

Αυξημένα ήταν και τα ποσά που οι εταιρείες ζητούν πλέον από τα funds, με τις περιοχές των 100.000 έως 200.000 ευρώ, καθώς των 400.000 έως 500.000 ευρώ να συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για την ακρίβεια Το γεγονός αυτό μάλιστα σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022.

Αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή ξένων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών, η οποία υπολογίζεται πλέον ότι φτάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επισφραγίζοντας τις προοπτικές του ελληνικού οικοσυστήματος.

Ως χρονιά ορόσημο υποδεικνύουν το 2021 και τα exits που σημειώθηκαν με τα τρία από αυτα να συγκαταλέγονται στα 10 υψηλότερα όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Την ίδια στιγμή μάλιστα τέσσερις εταιρείες ετοιμάζονται ή έχουν ήδη κατακτήσει τον τίτλο του μονόκερου με την αποτίμησή τους να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά το 1 δισ. Ευρώ. Πρόκειται σύμφωνα με το report, για τις εταιρείες PeopleCert, Blueground, Persado και Viva Wallet.

Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη λαμπρότερο ειδικά για τους τομείς των Life Sciences, Retail και AgriTech. Μεγάλες προοπτικές ωστόσο συγκεντρώνουν και οι startups που δραστηριοποιούνται σε Maritime Tech και Deep Tech.

Ενισχυτικά προς αυτή την αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσουν τα νέα funds αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ετοιμάζονται. Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη παρουσίαση της έκθεσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, «καθώς η πρωτοβουλία EquiFund ολοκληρώνεται σταδιακά, έχοντας επιτύχει τον σκοπό της το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκοπεύει να διοχετεύσει πάνω από 200 εκατ. από δημόσιους πόρους στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αύξηση, χάρη σε κεφάλαια προερχόμενα από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων αυτή τη στιγμή είναι 1,26 δισ. ευρώ»

Βάσει εκτιμήσεων τα διαθέσιμα κεφάλαια μπορούν να οδηγήσουν στη μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία 7 – 10 δισ. και να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια.

Αντίστοιχα τα σχήματα που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία του Equifund τα οποία έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια, ετοιμάζουν νέα funds τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και να ξεκινήσουν τις επενδύσεις.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ