Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΨήγματα αισιοδοξίας για την τουριστική χρονιά

Ψήγματα αισιοδοξίας για την τουριστική χρονιά

Εν αναμονή των υγειονομικών εξελίξεων και των μέτρων που θα περιοριστικών μπορούσαν να τις ακολουθήσουν, βρίσκεται ο τουρισμός, ειδικά σε περιοχές άκρως δημοφιλείς αλλά με αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων, όπως το Ρέθυμνο και ορισμένα νησιά. Την ίδια στιγμή βέβαια και δεδομένου ότι η σεζόν μπαίνει για τα καλά στη βασική της περίοδο, η ανασφάλεια φαίνεται να υποχωρεί ενόψει και των πρόσφατων ανακοινώσεων της Γηραιάς Αλβιώνας.

Σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα στασιμότητα που παρατηρείτο από την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά-τροφοδότη του ελληνικού τουρισμού, η απόφαση ελεύθερης μετακίνησης των Βρετανών εμβολιασμένων πολιτών ακόμα και στις «πορτοκαλί χώρες» όπως η Ελλάδα, δείχνει να έχει αναθερμάνει τις κρατήσεις.

Στην «εκτόξευση» των κρατήσεων των Βρετανών για προορισμούς της «πορτοκαλί λίστας» αναφέρθηκαν άλλωστε και τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης. «Οι κρατήσεις πτήσεων και πακέτων για διακοπές σε τουριστικούς προορισμούς της “πορτοκαλί” λίστας που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, αυξήθηκαν έως και 400% ενώ οι κρατήσεις για την Ελλάδα τριπλασιάστηκαν», σημείωνε το βρετανικό δίκτυο «Sky News», εμφανίζοντας την χώρα μας ως την πλέον κερδισμένη από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης. Αντίστοιχα και η EasyJet ανακοίνωσε πως οι κρατήσεις πτήσεων προς «πορτοκαλί» χώρες αυξήθηκαν κατά 400%.

Το γεγονός μάλιστα ότι το μέχρι χθες ενδιαφέρον αρχίζει να μετουσιώνεται σε κρατήσεις, θα μπορούσε να σημάνει ότι θα κερδηθεί το στοίχημα της ανάκτησης του 50% των εσόδων του 2019, όπως ανέφεραν παράγοντες του τουρισμού στο finupnews.gr.

Ως «θετικές ενδείξεις» θα μπορούσαν να θεωρηθούν και τα πρώτα στοιχεία από πλευράς των αεροδρομίων για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου αλλά και για τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που μας πέρασε, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών πραγματοποιήθηκαν 4.485 πτήσεις (αφίξεις κι αναχωρήσεις), 432 δηλαδή περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, ο μέσος όρος των ημερήσιων πτήσεων ανήλθε στις 641, αυξημένος κατά 11% από την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 74% από το 2020. Ωστόσο εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα προ πανδημίας, ο αριθμός καταγράφει πτώση της τάξης του 23%.

Μάλιστα η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις διεθνείς πτήσεις σε σχέση με τις εγχώριες. Συγκεκριμένα την εβδομάδα 2 με 8 Ιουλίου 2021, ο μέσος όρος των ημερήσιων πτήσεων εσωτερικού έφτασε τις 302, αυξημένος κατά 8% ενώ αυτός των διεθνών πτήσεων έφτασε τις 338, αυξημένος κατά 13%.

Αντίστοιχα και τα στοιχεία του Ιουνίου του 2021 είναι βελτιωμένα σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. βάσει των στοιχείων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, ο συνολικός αριθμός επιβατών (εσωτερικού και εξωτερικού) ξεπέρασε το 1 εκατ.

Μετά και το άνοιγμα της Βρετανικής αγοράς, μοναδικός αστάθμητος παράγοντας παραμένει η Μετάλλαξη Δέλτα, η ανησυχία για τη οποία όμως, δεν έχει οδηγήσει σε ακυρώσεις, όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Το αυτό επεσήμανε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος σε ανάρτησή του στο Twitter «Από τα δεδομένα της στιγμής των τουριστικών προορισμών, δεν προκύπτει από πουθενά “κύμα ακυρώσεων”. Αγωνία υπάρχει, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, κυρίως για ενδεχόμενη αντίδραση βασικών μας αγορών, από την άλλη όμως υπάρχει και η προσδοκία, εν αναμονή κρατήσεων από Βρετανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.

Η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει να μην έχει σημαντικό αντίκτυπο στις μέχρι στιγμής κρατήσεις των Γερμανών, οι οποίοι βιάζονται να εξασφαλίσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως ανέφεραν ταξιδιωτικοί πράκτορες στο γερμανικό Fvw. Παρόλα αυτά οι ίδιοι διευκρίνισαν ότι η προαναφερθείσα συνθήκη θα μπορούσε να αλλάξει αν χειροτερέψει η επιδημιολογική εικόνα σε συγκεκριμένους προορισμούς, κάτι που ήδη παρατηρήθηκε στις περίπτωση της Πορτογαλίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ