Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΧρ. Ταραντίλης (EYΕλλάδος): «Μοναδική συγκυρία για να επενδύσει το Δημόσιο στην τεχνητή νοημοσύνη»

Χρ. Ταραντίλης (EYΕλλάδος): «Μοναδική συγκυρία για να επενδύσει το Δημόσιο στην τεχνητή νοημοσύνη»

Στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο, αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Ταραντίλης, Εταίρος και Επικεφαλής Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου της EYΕλλάδος, στο πλαίσιο του πάνελ Demystifying AIfor a more efficient Public Sector, στο 9οΟικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Ταραντίλης παρατήρησε ότι οι κυβερνήσεις διεθνώς, και στην Ελλάδα, προσπαθούν ενεργά να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία και τις υπηρεσίες τους. Όπως, σημείωσε, πρόκειται για μία μοναδική συγκυρία, κατά την οποία πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να επενδύσει η χώρα στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πέρα από τις υποδομές και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από περιπτώσεις μη ηθικής ή αλόγιστης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνέχεια, μάλιστα, του πρόσφατου EU AI Act.

Όσον αφορά συγκεκριμένες εφαρμογές χρήσης συστημάτων data analytics και τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, και συγκεκριμένα, στην ανάπτυξη υποδομής που δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσης διαφορετικών Υπουργείων, τμημάτων και διευθύνσεων (Gov BI), στην υλοποίηση της οποίας συμμετέχει η EY Ελλάδος. Αυτή η υποδομή, δίνει τη δυνατότητα συνδυαστικής μελέτης δεδομένων από πολλαπλές πηγές, κάνοντας εφικτή τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στο ευρύτερο Δημόσιο, όπως στην παιδεία, στην υγεία, τα οικονομικά, κ.ά.

Επίσης, ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στην πρώτη περίπτωση χρήσης της στο πλαίσιο της προαναφερθείσας υποδομής, που στόχο έχει να βελτιώσει τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες προς τους μαθητές, σε όλα τα σχολεία της χώρας. Αυτό, επιδιώκεται να γίνει βελτιστοποιώντας την ανάθεση της διαδικασίας των αναπληρωτών καθηγητών σε εκπαιδευτικά κενά της ειδικότητάς τους, με τρόπο έγκαιρο και αυτοματοποιημένο.

Αναφερόμενος, στον τρόπο αξιοποίησης της ανοικτής καινοτομίας από το ελληνικό Δημόσιο, για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό, εξήγησε ότι βασικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της αποτελούν, η αποδοχή των δυνατοτήτων της τεχνολογίας αυτής από τους δημόσιους λειτουργούς και η αναγνώριση της δικής τους σημαντικής συνεισφοράς στην αξιόπιστη λειτουργία της. Ακόμη, βασική προϋπόθεση εφαρμογής των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, είναι η διαθεσιμότητα ψηφιακών δεδομένων, μέσω των οποίων θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν οι αλγόριθμοί τους.

Τέλος, ο κ. Ταραντίλης παρέθεσε τα βήματα της διαδικασίας ανοικτής καινοτομίας για την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο:

1. Συστηματική προεργασία και brainstorming από τη πλευρά των δημόσιων λειτουργών του εκάστοτε δημόσιου φορέα ή οργανισμού, για τον καθορισμό των αναγκών που μπορεί να καλύψει η τεχνητή νοημοσύνη

2. Πρόσκληση ειδικών τεχνητής νοημοσύνης (εδραιωμένων επιχειρήσεων, start up εταιρειών, ερευνητικών ομάδων) ώστε να προτείνουν σχετικές καινοτόμες λύσεις

3. Επιλογή από τους παραπάνω των ειδικών τεχνητής νοημοσύνης, με τους οποίους θα δημιουργηθούν “proof of concepts”, και

4. Αξιολόγηση και επιλογή των καινοτόμων λύσεων, από τους ανθρώπους του εκάστοτε δημόσιου φορέα, που θα δημιουργήσουν και τα αντικείμενα των δημόσιων διαγωνισμών, με σκοπό την επιλογή των αναδόχων υλοποίησής τους.

Στο πάνελ συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Σταύρος Ασθενίδης, CEO της Κοινωνίας της Πληροφορίας, και η Γιάννα Ανδρονοπούλου, CEO της Microsoft Greece, Cyprus & Malta. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γούτα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ