Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΧρ. Ταραντίλης (ΕΥ): Γιατί είναι σημαντικό για την Ελλάδα το εργοστάσιο ΑΙ 

Χρ. Ταραντίλης (ΕΥ): Γιατί είναι σημαντικό για την Ελλάδα το εργοστάσιο ΑΙ 

Στη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τον Δημόσιο τομέα, στην επιτυχία της Ελλάδας να εγκριθεί η πρότασή της για την υλοποίηση ενός εκ των πρώτων επτά AI Factories (Εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης)στην ΕΕ, αλλά και στις προκλήσεις που ακολουθούν, αναφέρθηκε ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος, μιλώντας στο πάνελ “AI FactoriesPowering Innovation in Europe”, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε, αρχικά, ότι το ελληνικό ΑΙ Factory, γνωστό και ως «Φάρος», θα αποτελέσει στην πράξη έναν κόμβο καινοτομίας και υποστήριξης των ελληνικών startups και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην προσπάθεια τους να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα που θα απευθύνονται στις μεγάλες διεθνείς αγορές. 

Τόνισε, επίσης, ότι καταλυτικό ρόλο στην ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρει ο «Φάρος» στις επιχειρήσεις, θα παίξει η χρήση του υπερυπολογιστή «Δαίδαλου», ο οποίος θα παρέχει την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εκπαίδευση και εκτέλεση προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε κλίμακα που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον ελληνικό Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο «Δαίδαλος» θα επιτρέψει την επεξεργασία τεράστιων όγκων δεδομένων, την αναγνώριση πολύπλοκων προτύπων και σχέσεων και την εκτέλεση σύνθετων προσομοιώσεων σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες ήταν αδύνατες με τη χρήση συμβατικών συστημάτων. Παράλληλα, ο κ. Ταραντίλης ανέλυσε τους τρόπους που θα μπορούσε ο Δαίδαλος να αυξήσει την αποτελεσματικότητα τεχνολογικών λύσεων που θα υλοποιηθούν στο ελληνικό Δημόσιο την προσεχή περίοδο. Ειδική αναφορά έκανε, επίσης, στη δυνατότητα εκπαίδευσης των προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που θα αναπτύσσονται στον «Φάρο» με ελληνικά δεδομένα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά τους, καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης επισήμανε ότι το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί – παρά τις πολύ θετικές προοπτικές του «Φάρου» – είναι πώς θα διασφαλιστεί ότι το ελληνικό AI Factory δεν θα αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία. «Το AI Factory πρέπει να εξελιχθεί σε έναν αυτοχρηματοδοτούμενο κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας – δηλαδή είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, να λειτουργεί με εταιρική λογική ώστε να είναι ανταγωνιστικό, να έχει πελάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς πόρους λόγω των ποιοτικών υπηρεσιών που θα προσφέρει και να μην χρειάζεται μόνο ευρωπαϊκές και εθνικές ενισχύσεις για να επιβιώσει. Χρειάζεται να λειτουργεί με ταχύτητα και να προσφέρει πραγματική αξία στην οικονομία και την κοινωνία», παρατήρησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα αποτελεί «η δημιουργία ενός ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας, με απλοποιημένες διαδικασίες και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις startups που θα επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες που θα προσφέρει ο Φάρος». 

Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο κ. Ταραντίλης ανέδειξε ως καίρια προτεραιότητα την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, σημειώνοντας ότι το upskilling και το reskilling δεν είναι πλέον “nice to have” αλλά αναγκαία συνθήκη. Περιέγραψε, μάλιστα, μια πρακτική πρόταση για ένα AI εκπαιδευτικό σύστημα για τον δημόσιο τομέα, το οποίο θα εντοπίζει κενά δεξιοτήτων, θα καθοδηγεί σε εξατομικευμένες διαδρομές μάθησης, και θα παρέχει πρόσβαση σε στοχευμένα βίντεο, όπου θα περιέχουν διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια από πιστοποιημένους καθηγητές – με την τεχνητή νοημοσύνη (ένα agentic AI σύστημα) να λειτουργεί ως ενεργός σύμβουλος εκπαίδευσης. «Χρειαζόμαστε, επίσης, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις επιχειρήσεις. Ό,τι μαθαίνουμε θεωρητικά, πρέπει να έχει και πρακτική εφαρμογή – και το AI είναι το καλύτερο εργαλείο για να μας το δείξει», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στο πάνελ συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, Partner στη Threshold Ventures, ο Μιχάλης Κασιμιώτης, Managing Director της HewlettPackard Enterprise Greece, και ο Ευάγγελος Φλώρος, Head of Unit Infrastructure στο EuroHPC Joint Undertaking. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, εκπρόσωπος του Ελληνικού AI Factory PHAROS, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής AI του Πρωθυπουργού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ