Στη δημιουργία ενός σύγχρονου συντονιστικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια που θα περιλαμβάνει όλες τις φυσικές καταστροφές με γνώμονα την πρόληψη αλλά και την ετοιμότητα την ώρα της κρίσης για τη λήψη σωστών επιχειρησιακών αποφάσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης στο πλαίσιο της 7ης ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ). Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ στο οποίο θα βασιστούν για να αναβαθμιστεί η Πολιτική Προστασία στη λογική της Πρόληψης- Προετοιμασίας/Ετοιμότητας και Ανθεκτικότητας.
Σχετικά με το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές που παρουσιάστηκε χθες είπε ότι πρόκειται για ένα ολιστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, πρωτοποριακό, που καταφέρνει να συνδέει την οικονομική βιωσιμότητα της ανασυγκρότησης με την έγνοια για όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής από τον πολιτισμό μέχρι τη βιωσιμότητα του δάσους, την αναγέννηση του δάσους, τα θέματα της διαχείρισης κινδύνου. «Είναι κάτι πρωτοποριακό. Είναι ένα σταυροδρόμι στο πώς θα χειριστούμε από δω και πέρα θέματα ανασυγκρότησης και επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προσέθεσε ότι είναι ευκαιρία από μία καταστροφή να δημιουργήσουν ένα καινούριο ξεκίνημα που θα συμπεριλάβει όλους τους κατοίκους και κυρίως θα δώσει μια νέα πνοή σε μια περιοχή.
Αναφορικά με παθογένειες που υπάρχουν ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν παθογένειες, υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων ωστόσο η πολιτική αρμοδιότητα και ο συντονιστικός ρόλος του επιτρέπει στο νέο υπουργείο να είναι το καμπανάκι του κινδύνου.
Σχετικά με το ζήτημα των ανασφάλιστων κτιρίων ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη στο θέμα της ασφάλισης των κατοικιών στην Ελλάδα. «Στην Ελλάδα η ασφάλιση των κατοικιών είναι γύρω στο 14,5%, στην Κύπρο είναι 77%, στη Δυτική Ευρώπη μπορεί να ξεπερνά και το 77%. Αυτό σημαίνει ότι με βάση το τι αποζημιώνει το ελληνικό κράτος λόγω των καταστροφών είναι περίπου το 60-70% του ΕΝΦΙΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αντασφαλιστεί ο κίνδυνος. «Υπάρχουν διάφορα συστήματα, στην Κύπρο, στην Αγγλία υπάρχει ο ιδιώτης με την ασφαλιστική. Στην Ελλάδα μπορεί να ήταν καλύτερο ένα τριμερές σχήμα που θα συμμετείχε και το κράτος για να μειωθεί το κόστος της ασφάλισης. Πρέπει να ανοίξουμε τον διάλογο, όταν το ανοίξουμε θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις, φτάνει να ξεκινήσουμε όλοι με την πρόθεση ότι μας ενδιαφέρει το κοινό καλό, το κοινό συμφέρον», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.