«Η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την ανάγκη επίτευξης περιβαλλοντικής ουδετερότητας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων μέχρι το 2050. Είναι άλλωστε χρέος μας να κληροδοτήσουμε όχι απλά ένα βιώσιμο, αλλά ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, σήμερα, στο 8ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επετείου των 100 ετών από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της εφημερίδας.
Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε την ανάγκη υποστήριξης της συνεχιζόμενης διαδικασίας, στο πλαίσιο συνεργασίας με τον IMO και την Ε.Ε, για την ανάπτυξη ρεαλιστικών μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, που θα οδηγήσουν σε μια ναυτιλία ουδέτερη από άνθρακα. Παράλληλα, παρουσίασε τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας και των λιμενικών υποδομών.
Και πρόσθεσε: «Ο πιο ριζικός μετασχηματισμός που έγινε ποτέ στη ναυτιλία, η σταδιακή μετάβαση σε μια ναυτιλία – και οικονομία γενικότερα – που δεν θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, επιτάσσει να περάσουμε, σταδιακά, από την τρέχουσα αβεβαιότητα σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές επενδύσεις. Και θα διασφαλίζει ότι θα αποδώσουν, τα προσδοκώμενα για το περιβάλλον, οφέλη».
Κλείνοντας, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι κύρια προτεραιότητα του Υπουργείου αποτελεί η δραστική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. «Στόχος μας είναι να εμπεδώσουν οι νέοι μας ότι ακολουθώντας το ναυτικό επάγγελμα, ακολουθούν ένα επάγγελμα κύρους και ταυτόχρονα κοινωνικής και οικονομικής ανταπόδοσης. Να δώσουμε στους Έλληνες ναυτικούς τα εφόδια και τις δεξιότητες για να συνεχίσουμε να κρατάμε την ελληνική ναυτιλία ψηλά. Γι’ αυτό ονομάσαμε τα έτη 2024-2025 «Έτη Ναυτικής Εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Στυλιανίδης απένειμε τιμητική διάκριση στον Καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και στον κ. Ανδρέα Μαρτίνο, για την σημαντική συνεισφορά τους στον κλάδο της ναυτιλίας και στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης.