«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια, όπως κάνω πάντα. Δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν. Ούτε θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα, που μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Από την πρώτη στιγμή το είπαμε και αναλάβαμε τη θεσμική μας ευθύνη».
Αυτό υπογράμμισε, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στη Βουλή -παρόντος και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε «αδύναμο κρίκο» της πρόσφατης κακοκαιρίας, την Αττική Οδό, υποστήριξε ότι τίποτα από όσα διαβεβαίωνε η εταιρία περί πλήρους ετοιμότητας δεν επιβεβαιώθηκαν ενώ έδωσε και προσωπικό τόνο στην ομιλία του τονίζοντας ότι δεν ανέλαβε το Υπουργείο επειδή είναι ανεπάγγελτος αλλά επειδή αισθάνθηκε το εθνικό του καθήκον να προσφέρει στην Ελλάδα.
Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για «ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό», προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει ακριβοδίκαια η αποτίμηση της κατάστασης και να μην μείνουμε στις εντυπώσεις».
«Δεν είμαι ενώπιον σας για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Είμαι εδώ για να εξηγήσω τη σημασία του έργου και την εθνική αποστολή του Υπουργείου που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Το έργο το οποίο ανέλαβα είναι δύσκολο. Έχω πλήρη συναίσθηση αυτού. Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι λειτουργώ, ανά πάσα στιγμή, σε ναρκοπέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και συμπλήρωσε: «Ανέλαβα, όμως, για συγκεκριμένους λόγους και με συγκεκριμένους στόχους. Για να μπορέσω, αξιοποιώντας και την ευρωπαϊκή μου εμπειρία στο ίδιο αντικείμενο, να συμβάλω στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».
Πολλές από τις αστοχίες ο κ. Στυλιανίδης τις απέδωσε στην έλλειψη σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, όπως για την μέτρηση του όγκου του χιονιού που είναι, όπως είπε, «κρίσιμη παράμετρος εκτίμησης της κατάστασης με βάση τα διεθνή μοντέλα».
«Την ώρα της μάχης, ναι, χρειάζεται ένα οργανωμένο και άρτια εξοπλισμένο Συντονιστικό Κέντρο. Κυρίως μια πλήρης, ενημερωμένη και λειτουργική εθνική βάση δεδομένων», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
«Ο στόχος που έχουμε θέσει, μαζί με όλους τους συνεργάτες μου, είναι στόχος εθνικός. Δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Το χιόνι, η φωτιά, οι πλημμύρες, ο σεισμός δεν έχουν πολιτικό χρώμα. Χωρίς τη συμβολή όλων θα μείνουμε στα μισά του δρόμου. Ο στόχος αυτός στη δίνη της κλιματικής κρίσης, οφείλει να αναδειχθεί σε πρότυπο συνεννόησης, συναίνεσης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να είμαστε αποτελεσματικοί.
Γιατί αυτό το Υπουργείο, δεν είναι ούτε του Μητσοτάκη, ούτε του Τσίπρα, ούτε του Ανδρουλάκη και, πολύ περισσότερο, ούτε του Στυλιανίδη.
Είναι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας», επεσήμανε με έμφαση.
Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης, χαρακτήρισε «μεγάλη θεσμική τομή» και «ιστορική», την απόφαση του πρωθυπουργού για αυτόνομο υπουργείο.
«Η διασύνδεση κλιματικής κρίσης-πολιτικής προστασίας είναι η μόνη αποτελεσματική συνταγή αντιμετώπισης των νέων ακραίων φαινομένων. Των πρωτόγνωρων φυσικών καταστροφών.
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της μας ξεπέρασαν. Για να προλάβουμε πρέπει να τρέξουμε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Η πρόληψη και η προετοιμασία-ετοιμότητα πρέπει να είναι ο βασικός μας μπούσουλας. Αλλιώς, και το λέω με απόλυτη επίγνωση, θα παραμείνουμε απροετοίμαστοι σ’ αυτά που θα έρχονται ολοένα και συχνότερα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «βασικό εργαλείο είναι το σχέδιο ΑΙΓΙΣ, που με 1,7 δις ευρώ, μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε την σύγχρονη Πολιτική Προστασία που επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες».
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι συναντούμε μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση του. Ως αποτέλεσμα χρόνιων αγκυλώσεων και παθογενειών ενός κρατικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από πολυνομία, αλληλοεπικαλύψεις και ασαφείς συναρμοδιότητες. Να φανταστείτε ότι πήραμε εγκρίσεις επιτάχυνσης από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και δυσκολευόμαστε από τη γραφειοκρατία των Αθηνών», ανέφερε.
«Αντιμετωπίσαμε ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο. Πράγματι υπήρξαν αστοχίες. Υπήρξαν προβλήματα και αδυναμίες στο συντονισμό. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό και η συγγνώμη του Πρωθυπουργού, της κυβέρνησης, η δική μου προσωπικά, προς τους Έλληνες πολίτες ήταν απολύτως ειλικρινής. Καθόλου προσχηματική. Χρέος μας είναι να αντλήσουμε διδάγματα από τις αστοχίες και τις παραλείψεις. Τα λάθη να γίνουν μαθήματα για να μην επαναληφθούν», συμπλήρωσε.
Παράλληλα στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, εγκωμίασε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες και έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια τους που έφτασε σε υψηλά επίπεδα επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.
«Υπήρξε συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης στη βάση της εξέλιξης και σφοδρότητας της κακοκαιρίας. Πώς υλοποιήθηκε; Δυστυχώς δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί σε βαθμό που να περιορίσει τα μεγάλα προβλήματα. Και οι λόγοι είναι πολλοί» είπε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, «την ασάφεια και την απουσία προσδιορισμένων σχέσεων της κεντρικής εξουσίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως την ώρα της κρίσης».
Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε την Αττική Οδό, ως τον αδύναμο κρίκο της κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά.
«Ο πιο αδύναμος κρίκος, δυστυχώς, φάνηκε ότι ήταν η Αττική Οδός. Υπογραμμίζω ότι όλες οι εταιρείες διαχείρισης, μεταξύ των οποίων και οι Αττικές Διαδρομές, εγγυήθηκαν ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ειδικά οι Αττικές Διαδρομές διαβεβαίωσαν ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα. Και ότι διαθέτει περισσότερα οχήματα εκχιονισμού από τη συμβατική της υποχρέωση.
Δυστυχώς, τίποτε από αυτά που η εταιρεία διαβεβαίωνε δεν επιβεβαιώθηκαν. Ενώ στην περίπτωση της Νέας Οδού τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως σχεδιάστηκαν και σε πλήρη συνεργασία με την Τροχαία είχαμε μια πετυχημένη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης.
Γιατί, λοιπόν, στην περίπτωση της Νέας Οδού είχαμε μια επιτυχημένη διαχείριση ενώ στην περίπτωση της Αττικής Οδού την χειρίστη διαχείριση;»
Απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των συντονιστικών συσκέψεων ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επερχόμενο καιρικό φαινόμενο και δεν επρόκειτο για συνεδρίαση ούτε διοικητικού οργάνου ούτε για τυπική διαδικασία για αυτό δεν κρατήθηκαν πρακτικά».
«Γι’ αυτό το λόγο δεν τηρούνται πρακτικά με βάση την πρακτική της ΕΕ και, όπως με έχουν ενημερώσει οι νομικοί μας σύμβουλοι, ούτε με βάση την εθνική πρακτική», πρόσθεσε.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε εντελώς προσωπικό τόνο στην ομιλία του, τονίζοντας ότι, ανέλαβε το υπουργείο από εθνικό καθήκον.
«Αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του Πρωθυπουργού, να αναλάβω το δύσκολο αυτό έργο. Και τον ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη.
Δέχθηκα, γνωρίζοντας και τις δυσκολίες και τις παθογένειες ενός ολόκληρου συστήματος. Και αναγνωρίζοντας ασφαλώς ταυτόχρονα και δικές μου πιθανές αδυναμίες, σχετικές με τη μη βιωματική γνώση του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.
Αποδέχθηκα την πρόταση, όχι γιατί ήμουν ανεπάγγελτος, όχι γιατί έψαχνα οπωσδήποτε δουλειά ούτε για να γίνω Υπουργός. Αποδέχθηκα γιατί έκρινα ότι αυτό μου όριζε το εθνικό καθήκον.
Αποδέχθηκα την πρόταση με πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης. Και δήλωσα εξαρχής ότι θα είμαι στην πρώτη γραμμή. Προσηλωμένος στην υλοποίηση του έργου που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Δεν ήρθα εδώ με στόχο να εξαργυρώσω οτιδήποτε. Ούτε για να εγκαινιάσω μια νέα πολιτική σταδιοδρομία.
Και βέβαια, δεν ήρθα στην Ελλάδα ως «μεσσίας», κανενός είδους. Ήρθα ως ένας άνθρωπος που έχει βαθιά μέσα στην καρδιά του την Ελλάδα.
Ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει στην Ελλάδα, έχει σπουδάσει, έχει ωριμάσει πολιτικά εδώ, για να προσφέρω την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια ως Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων και ως Ευρωπαίος Συντονιστής για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα».
Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, τη συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση ως προσφορά. Ως υπηρεσία στον Έλληνα πολίτη. Και για αυτά ζητώ να κριθώ. Τώρα, αύριο, αλλά και στο τέλος της διαδρομής.
Με αυτήν την αντίληψη συνεχίζω. Και στην πορεία αυτή, θα αξιοποιήσουμε ως Υπουργείο κάθε δημιουργική πρόταση, κάθε συνεισφορά».
«Ποτέ δεν θα μας δείτε να κρυβόμαστε. Ούτε από την πραγματικότητα, ούτε, ακόμα περισσότερο, από τις θεσμικές μας ευθύνες. Θα θεωρήσουμε ότι εκπληρώσαμε στο ακέραιο το καθήκον μας μόνο όταν παραδώσουμε στον Έλληνα πολίτη την πολιτική προστασία που του αξίζει.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια, που συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, αποφασιστικότητα και προσήλωση, σας θέλουμε αρωγούς», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ