Μολονότι η αλλαγή του σκηνικού στο χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου οφείλεται πρωτίστως στην επιδείνωση του διεθνούς κλίματος που έστειλε στο καναβάτσο δείκτες και μετοχές, εντούτοις, τα δείγματα από την εγχώρια αγορά έδειξαν ότι τα… ζιζάνια της παροχολογίας επέστρεψαν, οδηγώντας τους ξένους σε παύση πρωτοβουλιών.
Η φημολογία για άκρατη παροχολογία και λογικές άλλων εποχών από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να κάνει μια… ρελάνς μετά το ισχυρό πλήγμα λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών, έφεραν σκεπτικισμό και ακύρωση πρωτοβουλιών από πολλά ξένα χαρτοφυλάκια τις τελευταίες ημέρες – εξού και η μεγάλη μείωση των συναλλαγών.
Αρκετοί αναλυτές διέγνωσαν έξαρση… επιδοματικής πολιτικής, διαβλέποντας τον κίνδυνο (νέου) δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ενώ δεν είναι τυχαία τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα κινδυνολογίας διεθνών μέσων το τελευταίο διάστημα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν και την καίρια παρέμβαση του πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη που θέλησε να βάλει φρένο στα σενάρια μεγάλου «μπουμ» παροχών στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ να είναι μετρημένα και στοχευμένα, σε μια προσπάθεια να καλμάρει τις υπέρμετρες προσδοκίες πολιτικής… αρένας και λαϊκισμού, τις οποίες πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διακινούσαν και «εμπορεύονταν» στα εκλογικά τους πελατολόγια.
Το πως θα αντιδράσει η αγορά από σήμερα και έως τη ΔΕΘ μένει να το δούμε, πάντως ο Αύγουστος έφυγε έχοντας διττή εικόνα. Ενώ το πρώτο 20ήμερο κατέγραφε σημαντικά κέρδη που έφτασαν έως το +5,65% για το Γενικό Δείκτη και άνω του +15% για τον τραπεζικό κλάδο, εντούτοις το άδειασμα των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, έφτασε για να αλλοιώσει την εικόνα.
Ο μήνας τελικώς έκλεισε με το φτωχό +0,62% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, παρά τη διόρθωση 7,79% των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, κατάφερε να κρατήσει κέρδη 6,69%.
Παρά το άδειασμα όμως στο φινάλε του μήνα που αφαίρεσε το πρότερο ράλι από τις μετοχές, τα στοιχεία δείχνουν ότι και τον Αύγουστο το Χ.Α. είχε καλύτερη συμπεριφορά από τις ευρωπαϊκές αλλά και τις αμερικανικλές αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 5,29% τον Αύγουστο, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε μηνιαία πτώση 5,54%, ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 5,36%, ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο έχασε 4,50% και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη -3,14%.
Την ίδια ώρα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τον Αύγουστο με πτώση 4,1%, ενώ ο S&P και ο Nasdaq σημείωσαν μηνιαίες απώλειες 4,2% και 4,6%, αντίστοιχα.