Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καλείται να «ζυγίσει» από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις συνεδριάσεις να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπάρχουν καταλύτες που μπορούν να προσδώσουν νέα δυναμική στην αγορά.
Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας φέτος από το 3,6% στο 5,9%, ενώ υπήρξε πληθώρα ανακοινώσεων αλλαγής φορολογικής πολιτικής σε πολλά επίπεδα, έγιναν ανακοινώσεις για έργα που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης ή άλλα που δρομολογούνται. Γενικώς οι ημέρες είναι «γεμάτες» εξελίξεων και ειδήσεων, υπάρχει ισχυρό μπαράζ αποκρατικοποιήσεων κυρίως στον ενεργειακό κλάδο όπως ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ που αλλάζουν τα δεδομένα και ανεβάζουν τον πήχη στις αποτιμήσεις των assets της χώρας αλλά και του χρηματιστηρίου.
Συνάμα, σε εξέλιξη είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου των εισηγμένων, με την εικόνα έως τώρα να είναι εξαιρετική, όμως η αγορά δεν έδειξε καμιά αντίδραση, προβληματίζοντας με τη γενικότερη συμπεριφορά της. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει τόνο ευρύτερης επανεκκίνησης της οικονομίας από τη ΔΕΘ, καθώς όπως τόνισε το μεγαλύτερο μέρος από τους 26 μήνες της διακυβέρνησής του, ήταν υπό την… ομηρία των κρίσεων, όπως μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά, πανδημία και πρόσφατα οι φυσικές καταστροφές.
Μένει να δούμε αν η αγορά θα αφουγκραστεί και θα πιστέψει σ’ αυτήν την προσπάθεια επανεκκίνησης, η οποία – στην περίπτωση του πρόσφατου ανασχηματισμού – κρίθηκε αποτυχημένη, καθώς η αγορά έκανε ένα σημαντικό σερί πτωτικών συνεδριάσεων μετά την ανακοίνωση των αλλαγών. Η αλήθεια είναι ότι μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού και όλων όσων συνόδευσαν τη διαδικασία πριν και μετά, η αγορά έχει μουδιάσει, ή τουλάχιστον το timing της διόρθωσης «έπεσε» πάνω σ’ αυτή την εξέλιξη.
Η διαρκής μάχη για τις 900 μονάδες
Πάντως, ένα – έστω μικρό – θετικό σημάδια κυρίως από τεχνικής απόψεως, είναι το γεγονός ότι η αγορά παλεύει τις 900 μονάδες, κάτι που φάνηκε την περασμένη εβδομάδα. Στις 14 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 24 Αυγούστου όταν ο Γ.Δ. υπερκέρασε εκ νέου τις 900 μονάδες, μόνο σε μία η αγορά απώλεσε σε κλείσιμο αυτό το όριο. Ο λόγος για τη συνεδρίαση της Πέμπτης 9/9 που έκλεισε στις 899,22 μονάδες.
Αντιθέτως, τόσο στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης που ο Γ.Δ. είχε χαμηλό στις 894,83 μονάδες όσο και στη συνεδρίαση της Παρασκευής που είχε χαμηλό στις 897,27 μονάδες, έκλεισε πάνω από το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων. Αυτό, πιθανότατα δείχνει ότι παρά την κόπωση και όλα τα υπόλοιπα, υπάρχουν διαθέσεις να μη χαθεί ότι με κόπο κερδήθηκε τον Αύγουστο.
Συνολικά την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης είχε πτώση 1,52%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,48%, ο Mid Cap διόρθωσε κατά 1,41% και ο τραπεζικός δείκτης πτώση -1,45%. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. κερδίζει 11,39%, ο FTSE 25 είναι στο +12,07%, ο τραπεζικός +8,67%, ενώ ο Mid Cap κρατάει κέρδη 35%, συνεχίζοντας να ξεχωρίζει με έμφαση.
Το σχόλιο των αναλυτών
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη είναι πως «το όριο των 900 μονάδων φαίνεται ότι θέλει να συντηρηθεί και να δώσει και αντίδραση. Τα επίπεδα των 905-909 μονάδων αποτελούν πτωτικό χάσμα και βραχυπρόθεσμη αντίσταση, ενώ μια κατοχύρωση των 912 μονάδων, μπορεί να δώσει εκ νέου κίνηση προς τις 930 μονάδες».
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης σημειώνει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 903 μονάδες. Σημείο στήριξης είναι οι 890 μονάδες και αντίστασης οι 910 μονάδες».
Η σημερινή και οι επόμενες συνεδριάσεις λοιπόν θα δείξουν την «αλήθεια» της αγοράς, που ως γνωστόν, πιθανότατα μπορεί και προεξοφλεί μελλούμενα, ή «διαβάζει»… ειδήσεις που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Επίσης, μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι το τι θα πράξουν οι διεθνείς αγορές. Οι «φωνές» και οι… δοξασίες για επικείμενη διόρθωση διεθνώς, πληθαίνουν (ξανά) τελευταία, ενώ η περασμένη εβδομάδα ήταν διορθωτική.