Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Η επάνοδος των τραπεζών, το πολιτικό ρίσκο και η διόρθωση

Χρηματιστήριο: Η επάνοδος των τραπεζών, το πολιτικό ρίσκο και η διόρθωση

Οι τράπεζες επανήλθαν στο προσκήνιο με τα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία ανακοίνωσαν την εβδομάδα που πέρασε. Η γενική εικόνα ήταν άκρως θετική με τις εκτιμήσεις πλέον να αναθεωρούνται ανοδικά για το σύνολο της χρονιάς ενώ η σημαντική πρόοδος στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων συνοδεύτηκε από ενδυνάμωση της κερδοφορίας στον επαναλαμβανόμενο κομμάτι των εσόδων. Η τραπεζική άνοδος αναπτέρωσε το ηθικό της αγοράς αφυπνίζοντας και άλλες εταιρίες από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε μια περίοδο που κάθε άλλο παρά ζωηρή θεωρείται για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Παράλληλα η ανακοίνωση μια σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών ή συζητήσεων για την ολοκλήρωση εξαγορών (Autohellas, Lamda Development, Euromedica, ΑΔΜΗΕ, Άνεμος, Cenergy κ.λπ.) έδειξε ότι το ενδιαφέρον για ανάπτυξη παραμένει σταθερά ακμαίο και δεν περιορίζεται σε εταιρίες του ενεργειακού κλάδου. Το μίγμα νέων επομένως ήταν υποστηρικτικό και έβαλε σε δεύτερο πλάνο αβεβαιότητες (Ουκρανία, πανδημία) που αν και έχουν μειώσει την επιρροή τους στις αγορές φαίνεται να διατηρούν την δυναμική τους μεσοπρόθεσμα. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε στο να εμφανιστούν και να τιμολογηθούν νέα ρίσκα στο προσκήνιο.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας με αφορμή την Ταιβάν και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που επανάκαμψε εκ νέου ως σενάριο αποτελούν αυτή την στιγμή τις νέες αβεβαιότητες που τιμολογήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση από το ΧΑ. Ειδικότερα το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν είναι τυχαίο ότι η άνοδος από τα φετινά χαμηλά ξεκίνησε μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις από την κυβέρνηση για εξάντληση της τετραετίας.

Όπως και να έχει οι επόμενες ημέρες θα είναι περισσότερο διαφωτιστικές για το αν τελικά η ανησυχία αυτή έχει βάση ή είναι μια ακόμα υπεραντίδραση κατά την προσφιλή τακτική του Χ.Α. σε καταστάσεις που έχουν ειδικά χαρακτηριστικά.

Τα τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε – και ίσως ξεπέρασε- τα όρια των δυνατοτήτων που του έδιναν οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές φθάνοντας τις 876 μονάδες με ένα σερί επτά συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.

Η πρόσκρουση με τον κινητό μέσο των 200 ημερών δεν πέρασε απαρατήρητη από τους πωλητές οι οποίοι πήραν το πάνω χέρι μόλις οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα για πρώτη φορά μετά τις 18 Ιανουαρίου (952 μονάδες). Η είσοδος σε υπερτιμημένες ζώνες και το πολυήμερο σερί ανόδου ήταν μάλλον αναμενόμενο να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών τα οποία επί του παρόντος δεν έχουν χαλάσει την ανοδική φορά του δείκτη. Η διόρθωση συντελείται με ήπιους συναλλακτικούς όγκους και το πρώτο όριο «αντοχής» είναι οι 840 μονάδες.

Το δεύτερο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στις 820 μονάδες και η διάσπαση του θα σημάνει και το τέλος της ανοδικής κίνησης από τις 779 μονάδες. Παρά την διήμερη διορθωτική κίνηση οι αγοραστές δεν έχουν χάσει την μάχη και όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρείται πάνω από τις 840 μονάδες έχουν την τάση με το μέρος τους. Συμπερασματικά θα αναμέναμε οι επόμενες συνεδριάσεις να έχουν διεκπεραιωτικό χαρακτήρα λόγω και της εποχικότητας των πλάγιων κινήσεων που είθισται να επικρατούν καθώς οδεύουμε προς τον σκληρό πυρήνα των καλοκαιρινών διακοπών.

Σαφώς με μια ταχύτητα χαμηλότερη η νέα εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις και γεγονότα που αφορούν οικονομικούς δείκτες και αποτελέσματα. Σήμερα Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των 7,42 εκατ. μετοχών που προέκυψαν από την επανεπένδυση του μερίσματος στον ΟΠΑΠ. Την ίδια ημέρα ξεκινάει η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Ideal Συμμετοχών για την Byte Computer.

Την Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης η Coca Cola HBC θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί και να επικεντρώνεται στις αγορές της Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν αύξηση εσόδων στα 3,9 δισ. ευρώ (+14%) και καθαρά κέρδη 230,8 εκατ. ευρώ (-1%). Τέλος, αργά το βράδυ της 11ης Αυγούστου αναμένεται η ανακοίνωση για τις τριμηνιαίες αλλαγές των δεικτών του MSCI χωρίς να αναμένονται προσθήκες ή διαγραφές ελληνικών μετοχών στην σύνθεση του βασικού δείκτη.

Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ