Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μπορεί η 3η εβδομάδα του Μαρτίου να έχει λιγότερες συνεδριάσεις λόγω της χθεσινής αργίας, όμως αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς θα είναι «γεμάτη» εξελίξεων σε πολλά επίπεδα. Εξελίξεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, έκδοση ομολόγου της Motor Oil, λήξη παραγώγων, αναδιάρθρωση του δείκτη FTSE Russel αλλά και του Eurostoxx και ετυμηγορία του οίκου Dominion Bond Rating Service (DBRS) για το ελληνικό αξιόχρεο, συνθέτουν ένα «καυτό» 4ήμερο.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Χρηματιστηρίου που προέρχεται από εντυπωσιακή συγκομιδή έντεκα ανοδικών συνεδριάσεων στις 13 τελευταίες, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διόρθωσης.
Κατ’ αρχήν, οι μετοχικές εξελίξεις στον κλάδο των κατασκευών και των υποδομών με επίκεντρο τις μετοχικές ανακατατάξεις στους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Την Παρασκευή πέρασε το πακέτο του 7,6% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην εταιρεία Latsco Hellenic Holdings S.à r.l., συμφερόντων Μαριάννας Λάτση έναντι 88 εκατ. ευρώ, κάτι που εκτόξευσε το τζίρο της συνεδρίασης στα 152,77 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη του 2021 και μι από τις μεγαλύτερες όλου του τελευταίου 12μήνου.
Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένονται οι υπόλοιπες κινήσεις, από τον κ. Γιώργο Περιστέρη που θα αποκτήσει ένα επιπλέον 16% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ώστε να ανέβει στο 32% περίπου, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό της αποεπένδυσης της Reggeborgh Invest θα το απορροφήσουν φίλια χαρτοφυλάκια εφοπλιστικά και άλλα χαρτοφυλάκια και επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς που διαβλέπουν τις προοπτικές του ομίλου.
Οι εξελίξεις στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιβεβαιώνουν την ελκυστικότητα ενός ομίλου που το συνολικό του αποτύπωμα των έργων και των επενδύσεων προσεγγίζει σχεδόν τα 5 δισ. ευρώ, καθιστώντας τον βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, το Reggeborgh Invest που ελέγχει το 14,17% της Ελλάκτωρ και έχει option με την πλευρά Λεωνίδα Μπόμπολα για την εξαγορά του ποσοστού του που ανέρχεται στο 12,54%, δρομολογεί αύξηση κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ στον όμιλο. Εύλογα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ θα παραμείνουν στο επίκεντρο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της πρώτης κινείται σε υψηλά 13 και πλέον ετών έχοντας ράλι +17% στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις, ενώ η Ελλάκτωρ στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις κερδίζει 19,33%.
Αύριο Τετάρτη ξεκινά η δημόσια προσφορά για το μεγάλο ομόλογο της Motor Oil, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 16:00 μ.μ. την Παρασκευή, με την εταιρεία να προχωρά σ’ αυτή την έκδοση σε εξαιρετικά ευνοϊκό timing, όπως έδειξε και η τρομερή υπερκάλυψη του ομολόγου της ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα.
Από πλευράς ανακοινώσεων αποτελεσμάτων κυριαρχούν αυτή την εβδομάδα οι δημοσιεύσεις των Cenergy Holdings και Viohalco, Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα. Την Παρασκευή 19 Μαρτίου λήγουν τα παράγωγα επί δεικτών και μετοχών, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE Russel και Eurostoxx. Στον FTSE Russel θα προστεθεί η Viohalco, η οποία θα εισαχθεί και στους δείκτες Stoxx Developed and Emerging Markets Total Market, Stoxx Emerging Markets Total Market, Stoxx Eastern Europe Total Market και Stoxx All Europe Total Market.
Στον Eurostoxx έχουμε την προσθήκη των Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα 22 Μαρτίου, οπότε στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα έχουμε rebalancing (δηλαδή μετατοπίσεις και εναλλαγές χαρτοφυλακίων – με εισροές και εκροές – που κινούνται βάσει αυτών των δεικτών. Το βράδυ της Παρασκευής θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS.
Θεμιτές και απαραίτητες οι όποιες κινήσεις διόρθωσης
Η αγορά προέρχεται από εξαιρετική πορεία τελευταία, οπότε, όπως προαναφέρθηκε, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο διόρθωσης. Το Χ.Α. έχει συμπληρώσει έξι σερί ανοδικές εβδομάδες, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο, ενώ στις δέκα πρώτες συνεδριάσεις του Μαρτίου ο Γ.Δ. κερδίζει 7,25%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 8,06%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 15,84%.
Είναι σαφές λοιπόν ότι περιθώρια διόρθωσης και αποφόρτισης υπάρχουν, καθώς σε κορυφαία χαρτιά της αγοράς, τόσο των τραπεζών όσο και του ευρύτερου Large Cap, τα κέρδη κυμαίνονται από 15% έως 22% στις τελευταίες συνεδριάσεις. Βεβαίως, το γεγονός ότι σε πολλές συνεδριάσεις έχουν καταγραφεί ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, έχει βοηθήσει στη μερική αποσυμπίεση και στο μετριασμό των υπερβολών.