Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο Αθηνών: Με διψήφιες απώλειες "κλείνει" το 2020

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με διψήφιες απώλειες “κλείνει” το 2020

Παρά την θεαματική ανοδική διόρθωση που από τις 550 μονάδες στη συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε τον Γενικό Δείκτη έως λίγο πάνω από τις 800 μονάδες (στη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου), το Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνει την επαχθή χρονιά που φεύγει, με διψήφιες απώλειες.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αντίδραση σε μία χρονιά που καταγράφηκε η εκτενέστερη διόρθωση σε διάστημα δέκα μηνών. Απόρροια της κατά 73,2% αύξησης της συναλλακτικής δραστηριότητας που σημειώθηκε τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα 1,5 δισ. ευρώ. Με αυτήν σαν “καύσιμο” ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 29,4% μεταβολή που αντιστοιχεί σε αύξηση μεγαλύτερη των 12 δισ. σε όρους κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών.

Πρωταγωνιστές τα κάθε λογής funds, από τα ακραία επιθετικά (hedge funds),μέχρι τα συντηρητικότερα (passive funds) με τα πρώτα να ενεργούν κυρίως σε κλάδους, όπως λ.χ ο τραπεζικός σε αντίθεση με τα δεύτερα που ακολουθούν κυρίως επενδυτική στρατηγική, πιο μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Ωστόσο είναι οι ξένοι επενδυτές, που με τις θέσεις τους, τις τοποθετήσεις τους δίνουν τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης σε εταιρείες, διοικήσεις, οικονομικά μεγέθη.

Με τις κινήσεις τους να γίνονται ενεργότερες, σταδιακά από το τέλος Οκτωβρίου- αρχή Νοεμβρίου πραγματοποιώντας το 48,4% των συναλλαγών (Νοέμβριος) από 45,6% (Οκτώβριος) για να κορυφωθεί την τελευταία εβδομάδα.

Συμπεριλαμβανόμενης της ισχυρής διόρθωσης της αγοράς, την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το διάστημα ήταν εμφανής η υπεροπλία των funds που έχουν ως στόχο περισσότερο την ανάπτυξη (growth) και λιγότερο την ανάπτυξη (value), οι δε διαχειριστές των index funds αποτελούν μεγαλύτερη δύναμη από τους value investors. Ενδεικτικό το γεγονός, πως ενώ τον Αύγουστο η μέση συμμετοχή των ξένων στις εταιρείες του δείκτη FTSELarge Cap ήταν 18% (σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset) τον Νοέμβριο πλησίαζε το 30% του μ.κ

Η μεγαλύτερη αύξηση μετοχικών θέσεων καταγράφηκε σε ΟΤΕ, Coca Cola, TITAN, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis, Motor Oil και Jumbo για να διαφοροποιηθεί- εν μέρει- από την αρχή Δεκεμβρίου μέχρι και την Δευτέρα με εκροές σε τραπεζικές των Eurobank, Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς αλλά και Aegean, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Fourlis, Viohalco. Αναλυτικότερα (και ενδεικτικά) στον ΟΤΕ η συνολική συμμετοχή ήταν αυξημένη κατά 10,85% από funds με έδρα την Ευρώπη (κυρίως Λονδίνο) και κατά 11,04% από τις ΗΠΑ.

Στη ΔΕΗ πολύ μεγαλύτερη ήταν η ενίσχυση της παρουσίας των ευρωπαϊκών (κατά 12,46%) έναντι των αμερικανικών (με 3,82%), ενώ κυρίως από ΗΠΑ ήταν η αύξηση στο μ.κ των Mytilineos, Sarantis, Motor Oil, TITAN.

Ωστόσο υπήρξε μία σημαντική διαφορά των εισροών κεφαλαίων που καταγράφηκαν στις τραπεζικές σε σχέση με τα blue chips, τις επιχειρήσεις- σηματωρούς της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Με εμφανώς πιο solid ισολογισμούς οι δεύτερες, με αποδεδειγμένα ανθεκτικούς ισολογισμούς, ταμεία/ίδια κεφάλαια, κέρδη ανά οικονομική χρήση και πολιτικές επιστροφής κερδών στους μετόχους αποτελούν το “καλάθι” διαχρονικών επενδύσεων funds όπως της BlackRock, Fidelity, Vanguard, Dimensionsal Advisors, Helm Investment Partners, BlueCrest, Capital, Allianz, Norges Bank, Cleargate Capital κ.α. περισσότερα από 100 που εμφανίζονται με ποσοστό μεγαλύτερο του 0,50% στο μ.κ 32 εισηγμένων.

Με τις πρώτες, τις τραπεζικές, να αποτελούν στοίχημα, δυνητικής βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης τους, χαρακτηρίζονται από πολλαπλάσιο συντελεστή ρίσκου (μεγαλύτερο του 1 προς 3) και προσελκύουν περισσότερο hedge παρά passive funds. Διαφορά, που φάνηκε και στη συνεδρίαση της Δευτέρας όταν ο Δείκτης Τραπεζών είχε απώλειες 6,39% έναντι 3,80% του Γενικού Δείκτη και 4,06% του FTSELarge Cap.

Αυτή η διαφοροποίηση, εκτιμούν οι αναλυτές, πως θα παραμείνει για όσο διάστημα οι τράπεζες συνεχίζουν την διαδικασία δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/βελτίωσης των στοιχείων ενεργητικού σε αντίθεση με τους 8-12 ομίλους, ισχυρές επιχειρήσεις που- μέχρι τώρα- κερδίζουν και το στοίχημα της πανδημίας Covid-19.

Με αυτά τα δεδομένα είναι “χτισμένες” μετοχικές θέσεις funds και επενδυτικών “καλαθιών” (Exchange Traded Funds) στο μ.κ εισηγμένων και με αυτά “έτρεξαν” το ανοδικό σερί στις τράπεζες τα “επιθετικά χαρτοφυλάκια” διαμορφώνοντας νέα δεδομένα εν όψει του 2021. Έτος, που σύμφωνα με τους επενδυτικούς οίκους θα φέρει στο προσκήνιο τις αναδυόμενες αγορές, μετά από μία 10ετία υπεραπόδωσης των αναπτυγμένων, με οδηγό την Wall Street, που τέλος του 2020 διαγράφει το μακροβιότερο bull market στην ιστορία της.

Η ελληνική αγορά συμπεριλαμβάνεται στα Emerging Markets, με τους οίκους να εκτιμούν πως συνδυαστικά τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έκτακτα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ θα μειώσουν την απόδοση των ομολόγων, ενισχύοντας (και) το περιθώριο ανόδου των τραπεζών. Παράλληλα οι χρηματικές ροές προς τις επιχειρήσεις θα ενταθούν ενισχύοντας, περαιτέρω, τις αντοχές τους το 2021.

Το περιθώριο κερδοφορίας των 10 ισχυρότερων εισηγμένων είναι μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως αυτό αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου (και με προβολή στο σύνολο της χρήσης του 2020). Η συγκεκριμένη 10άδα περιμένει είτε συνέχιση της ισχυρής κερδοφορίας της και το επόμενο έτος (άρα, σχεδόν, βεβαιότητα για ανάλογη μερισματική πολιτική) είτε επαναφορά από ένα πτωτικό εννεάμηνο που είχαν φέτος.

Ο σχετικός συντελεστής (price to earnings ratio/τιμή/κέρδη ανά μετοχή) για τις ελληνικές μετοχές υπολογίζεται στις 13,9 φορές (εκτιμώμενα κέρδη 2020) έναντι 23,3 των διεθνών και 10,8 φορές (2021) έναντι 18,7, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση του Citigroup. Ένας άλλος ισχυρός επενδυτικός οίκος, η Morgan Stanley βλέπει πλεονέκτημα των ελληνικών μετοχών και λόγω του αυξημένου μερίσματος (απόδοση 6,5%) που υπολογίζει ότι θα δώσουν σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές (απόδοση 2,1%-2,5%).

Αυτά είναι τα εφόδια των ελληνικών εταιρειών, που σύμφωνα με τους αναλυτές, ελκύουν τα funds το τελευταίο δίμηνο με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επιδιώξουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους, από την αρχή του έτους.

Κοινή εκτίμηση, πως και ένα μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητας που έμεινε εκτός της αγοράς “μετοχών” το 2020 και ένα σημαντικό από τα κεφάλαια που είθισται να λαβαίνουν θέσεις έως τα τέλη Μαρτίου (στο 70% των διαθεσίμων τους) θα στραφεί προς τα ΕΜ, μικρό μέρος των οποίων είναι και η ελληνική.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ