Ακούγοντας τα παράπονα εργοληπτικών εταιρειών -κυρίως μικρού μεγέθους- για προβλήματα στη ρευστότητά τους εξαιτίας των καθυστερήσεων πληρωμών τους από το δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών βρήκε τη λύση. Με τον προϋπολογισμό του 2021 «στριμωγμένο» και τις αβεβαιότητες να πολλαπλασιάζονται, έγινε προσπάθεια το τελευταίο διάστημα να συγκρατηθούν οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ώστε να μην ξεφύγει το έλλειμμα πάνω από το 7%.
Ωστόσο, το Γενικό Λογιστήριο και ο επικεφαλής του Θεόδωρος Σκυλακάκης, φαίνεται ότι βρήκαν τη λύση ώστε και οι εργοληπτικές εταιρείες να πάρουν τα χρήματά τους και να μην προκύψει επιβάρυνση στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Με κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα να «μεταφερθούν» πόροι που θα λάβει η χώρα από το πρόγραμμα REACT EU στον φετινό προϋπολογισμό ώστε να πληρωθούν εδώ και τώρα οι προμηθευτές του δημοσίου χωρίς όμως να ξεφύγει το πρωτογενές έλλειμμα.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα κονδύλι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ το οποίο ταμειακά πρόκειται να εισπραχθεί στις αρχές του 2022. Επειδή όμως ταμειακό πρόβλημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει, με την τροπολογία θα ανοίξει ο δρόμος για την «λογιστική» μεταφορά του ποσού. Τα χρήματα θα διατεθούν από τα τεράστια ταμειακά αποθέματα του δημοσίου, στον φετινό προϋπολογισμό θα γίνει διπλή λογιστική εγγραφή (και στα έσοδα με τους πόρους του REACT EU και στις δαπάνες για την πληρωμή των εργολάβων) και το 2022 όταν θα γίνει η εκταμίευση των πόρων, τα χρήματα θα μπουν ξανά στη θέση τους