Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΧούθι: Επιτέθηκαν σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων

Χούθι: Επιτέθηκαν σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων

Στο στόχαστρο των Χούθι μπήκαν τρία πλοία, ανάμεσά τους και ένα ελληνικών συμφερόντων, το Chios Lion.

Όπως αναφέρει με ανάρτησή της στο Χ, η CENTCOM, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν στο MT Chios Lion, ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου με σημαία Λιβερίας, ιδιοκτησίας των Νήσων Μάρσαλ και ελληνικής εκμετάλλευσης, με ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) στην Ερυθρά Θάλασσα. Το USV προκάλεσε ζημιές, αλλά το MT Chios Lion δεν έχει ζητήσει βοήθεια. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Σε ένα άλλο περιστατικό οι Χούθι εξαπέλυσαν πολλαπλές επιθέσεις κατά του MT Bentley I, ενός δεξαμενόπλοιου με σημαία Παναμά, ιδιοκτησίας Ισραήλ και εκμετάλλευσης Μονακό, στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο μετέφερε φυτικά έλαια από τη Ρωσία στην Κίνα.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανέφερε χθες Δευτέρα αργά το βράδυ πως οι «επιχειρήσεις» τους διεξήχθησαν σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό του Σαββάτου στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας — στον οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 90 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 300 και πλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος Σάρια ανέφερε χθες βράδυ πως τα δύο πλοία που μπήκαν στο στόχαστρο είναι τα Bentley I, δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο υπό σημαία Παναμά, καθώς και το Chios Lion, δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Λιβερίας που επίσης μεταφέρει πετρέλαιο, στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος έγινε επίσης, «σε συνεργασία με την οργάνωση Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», το Olvia, δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Κύπρου, που πλέει στη Μεσόγειο. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει πως έγινε η τρίτη επίθεση με ανεξάρτητο τρόπο.

Ειδικά το Bentley I, που σύμφωνα με τη CENTCOM είναι ισραηλινής ιδιοκτησίας, υπέστη «πολλαπλές» επιθέσεις, κατά τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και βρετανικό φορέα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, τον UKMTO. Στην πρώτη επίθεση χρησιμοποιήθηκαν τρία πλοία επιφανείας, στα δύο από οποία επέβαιναν από τρεις άνθρωποι και το τρίτο ήταν τηλεκατευθυνόμενο· κατόπιν, εκτοξεύθηκε αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Παρά τις επιθέσεις, το πλήρωμα είναι σώο, το σκάφος δεν υπέστη ζημιές και συνεχίζει προς τον επόμενο σταθμό του.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ