Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΧονδρική αγορά ρεύματος:- Τα δεδομένα, οι προβολές τιμών για τα "πράσινα" και...

Χονδρική αγορά ρεύματος:- Τα δεδομένα, οι προβολές τιμών για τα “πράσινα” και τα “αναχώματα”

Με μια ελαφρά πτώση, σε σχέση με τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος του Νοεμβρίου βαίνει προς κλείσιμο ο Δεκέμβριος, κάτι που δίνει ένα στίγμα “ισορροπίας” για τις αναμονές τιμών για τα “πράσινα” του Ιανουαρίου, όπου και οι περισσότεροι καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, ήδη, κινείται πέριξ των 131 ευρώ/MWh, την ώρα που η μέση τιμή του Νοεμβρίου, ήταν στα 137,42 ευρώ/ΜWh. Κι αυτό όταν η τιμή Νοεμβρίου ήταν 52,5% υψηλότερη από τον Οκτώβριο (90,06 ευρώ/MWh) και 30% υψηλότερη από το Νοέμβριο του 2023 (105,4 ευρώ/MWh). 

Τούτων δοθέντων, κρίσιμες, λόγω των καιρικών συνθηκών, τόσο από άποψη ζήτησης, όσο και προσφοράς, θα είναι οι επόμενες μέρες. Οι αργίες σπρώχνουν χαμηλά την κατανάλωση, ωστόσο το ψύχος των ημερών ανεβάζει τη ζήτηση. Σύμμαχος, όμως, είναι οι ΑΠΕ, που λόγω  των ανέμων έχουν μια ισχυρή παρουσία στο μείγμα. Είναι ενδεικτικό ότι για την παραμονή των Χριστουγέννων στο ενεργειακό μείγμα οι ανανεώσιμες είχαν το 37% ο λιγνίτης 0,2%, το φυσικό αέριο 41,3%, τα υδροηλεκτρικά 3,5%, οι εισαγωγές 14,7%. Προφανώς ο ρόλος του φυσικού αερίου είναι κομβικός, γιαυτό άλλωστε όλο αυτό το διάστημα από το Νοέμβριο οι τιμές έχουν “κάτσει” σε υψηλά επίπεδα, λόγω και της εκτίξευσης της τιμής του στον κόμβο TTF, κατά περίπου 41% (YTD).

Να σημειωθεί ότι στα 113,53 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για τις 24/12/2024.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 173,66 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 78 ευρώ/MWh. Η τιμή αυξήθηκε 19% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 324.93 GWh.

Η σύγκριση

Στο φόντο αυτό ενδιαφέρον έχει η έκθεση για το τρίτο τρίμηνο του 2024 στην ευρωπαϊκή αγορά της DG Energy για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε στα 78 ευρώ/μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2023 (85 ευρώ). Στην Ελλάδα, όμως, η μέση τιμή ήταν στα 125 ευρώ, αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Σημειώνεται ότι, συνολικά οι τιμές στα κράτη μέλη ήταν κατά μέσο όρο 5% χαμηλότερα από το 2023.

Η ζήτηση σημείωσε μικρή ετήσια αύξηση 2% και έφτασε τις 581 TWh, παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα του 2022 (590 TWh), καθώς η κατανάλωση δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως, σε σύγκριση με τα προ της κρίσης επίπεδα.

Οι τιμές λιανικής επίσης μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, με τον μέσο όρο στα 241 ευρώ/μεγαβατώρα. Στην Ελλάδα κυμάνθηκαν σε ένα εύρος μεταξύ 208 και 260 ευρώ.

Νέο τοπίο

Στο φόντο αυτό πέρα από τις όποιες κινήσεις των παρόχων για τις τιμές των “πράσινων”, που αναμένονται στην “αυγή” της χρονιάς, αναχώματα “στήνονται”, με βάση το ΥΠΕΝ, από τη νέα δομή της αγοράς.

‘Ήδη, από τις 17 Ιανουαρίου πέφτουν τίτλοι τέλους, τα εξάμηνα μπλε τιμολόγια, τα οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διάρκεια 12 μηνών. 

Επίσης, σύντομα θα υπογραφεί από τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη η απόφαση για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ενεργειακού τουρισμού, δηλαδή του φαινομένου της μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, κάτι που δημιουργεί εστίες “χρεών” και άρα επιβαρύνσεων στους συνεπείς. Έτσι, εκτιμάται ότι και μειωθούν οι επισφάλειες των παρόχων που τροφοδοτούν την ανοδική τάση των τιμών. 

Τα διζωνικά

Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου του 2025 το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο -σε πρώτη φάση- αφορά στους καταναλωτές που διαθέτουν κατάλληλο μετρητή και ενεργό διζωνικό (νυκτερινό) τιμολόγιο (μετρητή με δυνατότητα καταγραφής σε δύο ζώνες ή νέο έξυπνο μετρητή).  Όπως σημειώνεται, το διζωνικό τιμολόγιο αποτελείται από τη μεσημβρινή ζώνη και από τη νυχτερινή ζώνη. Το ωράριο αυτών των ζωνών θα είναι διαφορετικό τον χειμώνα από το καλοκαίρι. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η πρόσβαση των καταναλωτών σε ηλεκτρικό ρεύμα τις ώρες που είναι πιο φθηνό.  Σημειώνεται ότι θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη, ώστε οι υφιστάμενες συμβάσεις προμήθειας με διζωνικό τιμολόγιο να παραμείνουν σε ισχύ ενσωματώνοντας το νέο ωράριο. Επίσης, στην περίπτωση που κάποιος καταναλωτής δεν επιθυμεί να παραμείνει σε διζωνικό τιμολόγιο θα μπορεί να ζητήσει τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης προμήθειας χωρίς κόστος για τον ίδιο (δηλαδή χωρίς κόστος που τυχόν προβλέπεται βάσει σχετικής ρήτρας στην υφιστάμενη σύμβασή του, για την περίπτωση πρόωρης αποχώρησης).

Εξαίρεση στην εφαρμογή των παραπάνω, θα αποτελούν περίπου 150.000 καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο ισχύον ωράριο μειωμένης τιμολόγησης, λόγω των προδιαγραφών των υφιστάμενων εγκατεστημένων μετρητών τους. Αυτοί οι καταναλωτές θα ενημερωθούν μέσω επιστολής από την εταιρία προμήθειας ενέργειας με την οποία συνεργάζονται.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ