Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧονδρική Αγορά ρεύματος: Σε ισορροπία για δεύτερη μέρα οι τιμές- Τι θα...

Χονδρική Αγορά ρεύματος: Σε ισορροπία για δεύτερη μέρα οι τιμές- Τι θα κρίνει τα τιμολόγια Αυγούστου

Παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των προηγούμενων ημερών, οι τιμές της χονδρικής αγοράς ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, για σήμερα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 159,14 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 3,37% σε σχέση με χθες και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις το επόμενο διήμερο λόγω της αργίας θα παραμένει στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σημερινό μείγμα είναι στο 43,26%, του φυσικού αερίου στο 32,57%, του λιγνίτη είναι και πάλι αυξημένη στο 10,6% και των νερών είναι στο 4,89%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 11,32%.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα η μέση χονδρική τιμή στην αγορά της Βουλγαρίας διαμορφώθηκε στα 192,69 ευρώ/MWh στη Ρουμανία στα 193,15 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία απ΄ όπου ξεκίνησε το πρόβλημα των προηγούμενων ημερών στα 176,93 ευρώ/MWh. 

Τον επόμενο μήνα, πάντως, θα ισορροπήσει η χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος σε Ελλάδα και Βαλκάνια σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια, σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα στο Talk Radio 98.9.

Η τελική τιμή, βέβαια, θα διαμορφωθεί και από την εμπορική πολιτική και τις εκπτώσεις που θα διαμορφώσουν οι εταιρείες για τα τιμολόγια Αυγούστου και αν δηλαδή θα απορροφήσουν μέρος του κόστους κάτι που έγινε τους δύο προηγούμενους μήνες κυρίως από τη ΔΕΗ. 

Υπενθυμίζεται, ότι είναι χαρακτηριστικό ότι για να περιορίσει τις αυξήσεις των πράσινων τιμολογίων η έκπτωση που παρείχε τον Μάιο ήταν 25% τον Μάιο, τον Ιούνιο 38% και τον Ιούλιο 30% ενώ ανάλογες κινήσεις έκανε και η Protergia στο κίτρινο τιμολόγιο αλλά και το Φυσικό Αέριο.  

Μάλιστα όπως είπε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Σκυλακάκης, το πώς θα διαμορφωθούν οι επιδοτήσεις και πόσο θα είναι η έκτακτη εισφορά του φυσικού αερίου θα καθοριστεί από το πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο των ακραίων τιμών. 

«Πριν δούμε τη λήξη του φαινομένου δεν θα αποφασίσουμε τη φορολογία. Πρέπει να δεις πόσα είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη. Μια παράμετρος είναι πότε θα λήξει το φαινόμενο γιατί αυτό θα προσδιορίσει το ποσό. Αν κρατήσει μέχρι τέλος Ιουλίου είναι τελείως διαφορετικό το ποσό. Και δεύτερον να δούμε τις χρεώσεις των παρόχων για τον Αύγουστο και μετά θα ανακοινώσουμε την επιδότηση και τον φόρο διότι αν πάρουμε τις αποφάσεις τώρα μπορεί να ωθήσουμε σε υψηλότερες τιμές» τόνισε.   Οι παράμετροι

Έτσι πλέον τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και η αγορά -παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας- παρακολουθούν την εξέλιξη της χονδρικής αγοράς από την οποία θα εξαρτηθούν τα εξής:  

• Το ύψος των τιμολογίων λιανικής που θα ανακοινώσουν την 1η Αυγούστου οι προμηθευτές 

 • Το ύψος των επιδοτήσεων που θα δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να κρατήσει τα τιμολόγια στο εύρος των 14-16 λεπτών/KWh για τον Αύγουστο και  

• Το ύψος της έκτακτης εισφοράς που θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο για να καλυφθούν οι επιδοτήσεις.  

Στο μεταξύ, ανάρτηση στο Facebook έκανε λίγο μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στη χονδρική ρεύματος η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, προκειμένου να αποκαταστήσει την αλήθεια σε σχέση με τα όσα γράφονται για τη διακύμανση των τιμών της ενέργειας.

Αναλυτικά η ανάρτηση

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω και σήμερα μια θεμελιώδη παραδοχή, σε μια προσπάθεια να περιορίσω την παραφιλολογία που γεννάται αναφορικά με τη διακύμανση των τιμών ενέργειας και τις αυξήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Δε μπορεί να υπάρξει κρατικό μονοπώλιο και κρατικά ρυθμιζόμενες τιμές στον τομέα της  ενέργειας, όπως τονίσαμε εμφατικά στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό ΠΕΝ Θεόδωρο Σκυλακάκη. Αυτό που κάνουμε, όμως, ως πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με κατεύθυνση του Πρωθυπουργού είναι να επαγρυπνούμε, να παρεμβαίνουμε δραστικά και να παίρνουμε έκτακτα μέτρα όταν και όπου χρειάζεται. Και σε αυτή την περίπτωση, όπου υφίσταται τις τελευταίες ημέρες μια περιφερειακή στρέβλωση των διασυνδεδεμένων  αγορών ηλεκτρικής ενέργειας  της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως Κυβέρνηση χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία,  για να  στηρίξουμε τους καταναλωτές και πρωτίστως τους ευάλωτους.

Επιδοτούμε, λοιπόν, σε όλα τα κυμαινόμενα οικιακά τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) οριζοντίως την κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τον επόμενο μήνα. Επιδοτούμε ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά τιμολόγια, ως οφείλουμε να πράξουμε.

Το ακριβές ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις αρχές του Αυγούστου, αφού ανακοινωθούν οι τιμές προμήθειας για τον μήνα αυτό. Τα χρήματα των επιδοτήσεων θα τα εξασφαλίσουμε από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους Παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, μέτρο που θα ισχύσει για τουλάχιστον δύο μήνες, με πρώτο μήνα αναφοράς τον Ιούλιο.

Παράλληλα, θα φέρουμε για ψήφιση άμεσα το άρθρο της πρόσφατης Οδηγίας για την υιοθέτηση μηχανισμού διαχείρισης ευρωπαϊκων και περιφερειακών κρίσεων τιμών ηλεκτρισμού, αλλά και με επιπρόσθετες προβλέψεις για πιο άμεση αντιμετώπιση αντίστοιχων ενδημικών κρίσεων. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο είναι εδώ για να συνδράμουν πρωτίστως τους πολίτες.

Αυτός είναι ο κύριος ρόλος μας και αυτόν υπηρετούμε σε κάθε περίπτωση και με κάθε μέσο που διαθέτουμε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ