Μαζική ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, ύστερα από κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών. Με κεντρικό σύνθημα «δεν έχω οξυγόνο», -όπως ακούγεται να λέει ένα από τα θύματα της τραγωδίας σε ηχητικό ντοκουμέντο, που πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα- πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος ζητώντας άμεση έρευνα για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι καθώς και την απόδοση δικαιοσύνης. Λίγο μετά τις 12.00 συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών πραγματοποίησαν ομιλίες σε εξέδρα που είχε στηθεί στο Σύνταγμα φωνάζοντας «όχι στη συγκάλυψη» και ζητώντας να μην μείνει «κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία».
«Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους τους Έλληνες σε όποιο σημείο κι αν βρίσκονται για αυτή την συμπαράσταση. Είναι πολύ συγκινητικό, μας δίνει απίστευτη δύναμη, για να μπορέσουν να καταλάβουν ότι είμαστε πάρα πολλοί και η φωνή μας λέει ένα πράγμα: Κανένα έγκλημα δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία ποτέ ξανά. Ας γίνει η αρχή από το έγκλημα των Τεμπών, να αποδοθεί δικαιοσύνη όπως ακριβώς πρέπει γιατί αυτό επιθυμεί όλη η κοινωνία. Η μεγαλύτερη ύβρις έχει τελεστεί μπροστά μας και βλέπουμε να περνάει όλο το σχέδιο όπως το έχουν στο μυαλό τους ατιμώρητο. Νομίζουν ότι θα μείνει ατιμώρητο», δήλωσε η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα ενός εκ των θυμάτων και πρόεδρος Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών.
Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και στην Θεσσαλονίκη στην πλατεία Καμάρας. Στη συγκέντρωση και η μητέρα της Φραντζέσκας, ενός από τα 57 θύματα της τραγωδίας. Η Φωτεινή Κοκκάλα ανέφερε ότι «αυτό που ζούμε δεν περιγράφεται με λόγια, κάθε μέρα πίνουμε το δικό μας δηλητήριο, κάθε στιγμή είναι απίστευτα δύσκολη για εμάς. Πρέπει να πληρώσουν όλοι οι υπεύθυνοι, όσοι συνέβαλαν στο να γίνει αυτό το τεράστιο έγκλημα».
Νωρίτερα, αρκετοί συγγενείς των θυμάτων, παραβρέθηκαν σε μία σεμνή τελετή, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς φοιτητές των Τεμπών, σε ένα μνημείο που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε», φώναζαν με μια φωνή στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
«Όλοι μαζί μπορούμε! Δε γονατίζουμε! Δεν παραιτούμαστε! Κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Ανεξάρτητη δικαιοσύνη για όλους. Απαιτούμε: 1. ‘Αμεση έρευνα για την έκρηξη του παράνομου χημικού φορτίου και τη φωτιά που έκαψε ζωντανούς τους αγαπημένους μας. Θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι μέσα στα βαγόνια-δολοφόνους. 2. Εξηγήσεις Τασούλα πριν την ορκωμοσία του στο ανώτατο αξίωμα για το θάψιμο των δικογραφιών στα Τέμπη στα συρτάρια της Βουλής», ανέφερε ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών στο κάλεσμά του για τη σημερινή κινητοποίηση.
Επεισόδια στο Σύνταγμα και στα Προπύλαια
Λίγο μετά τις 14.00 επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως όταν, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ομάδες ατόμων έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο ύψος των Προπυλαίων και της πλατείας Κοραή.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος τραυματίστηκε στο κεφάλι ύστερα από ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης στο ύψος της πλατείας Κοραή και των Προπυλαίων. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας έχει αποκατασταθεί.
Ένταση σημειώθηκε και κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία για τα Τέμπη αποσπάστηκαν και επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στην συμβολή των οδών Αγίων Πάντων και Μαργαροπούλου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 23 προσαγωγές.