Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΧαοτική κατάσταση στο Σουδάν-Τουλάχιστον 100 άμαχοι νεκροί

Χαοτική κατάσταση στο Σουδάν-Τουλάχιστον 100 άμαχοι νεκροί

Τρίτη ημέρα σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του σουδανικού στρατού και της ισχυρής ομάδας παραστρατιωτικών δυνάμεων. Τουλάχιστον 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά και τις εκρήξεις που συγκλονίζουν το Χαρτούμ.

Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, με την ελληνική κοινότητα να βιώνει τις μέρες υπό το καθεστώς φόβου κι ανασφάλειας. Ανάμεσα στους 15 πιστούς που έχουν εγκλωβιστεί στον ναό βρίσκονται και Ελληνες ενώ όπως είπε στην ΕΡΤ ο μητροπολίτης Σάββας, τα πυρά δεν έχουν σταματήσει λεπτό. Οι Έλληνες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους μετά τον τραυματισμό δύο από ρουκέτα, οι οποίοι νοσηλεύονται και περιμένουν να χειρουργηθούν.

H παγκόσμια ανησυχία αυξάνεται ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι έχουν αρχίσει ελλείψεις στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών που είναι εκατοντάδες.

Εδώ και εβδομάδες, η σύγκρουση σιγόβραζε μεταξύ των δύο ανδρών, που εκδίωξαν μαζί την πολιτική κυβέρνηση από την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, αλλά έστρεψαν ο ένας τα όπλα του εναντίον του άλλου το Σάββατο το πρωί.

Έκτοτε, οι μάχες με βαρύ οπλισμό δεν έχουν σταματήσει και γίνονται συνεχείς αεροπορικές επιδρομές -ακόμα και μέσα στο Χαρτούμ- εναντίον αρχηγείων και βάσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/FSR). Οι πρώην πολεμιστές στην πολυαίμακτη σύρραξη του Νταρφούρ που μετατράπηκαν σε τακτική παραστρατωτική δύναμη μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο των υποδομών, στρατιωτικών και μη, της χώρας.

Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα: τουλάχιστον 97 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί, όπως αναφέρει ένωση γιατρών – 56 το Σάββατο και 41 την Κυριακή, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ.

Οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Ο στρατός ανέφερε χθες βράδυ ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σταθερή» και ότι οι μάχες είναι «περιορισμένες» ενώ οι FSR δηλώνουν πως οδεύουν «αναμφίβολα» προς τη νίκη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ