«Πόντους» από την αισιοδοξία για ανάκαμψη του τουρισμού αφαιρεί το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει την Ευρώπη και η αδυναμία προβλέψεων και προγραμματισμού για την επόμενη ημέρα.
Όσο περνά ο καιρός και τα υγειονομικά δεδομένα παραμένουν ρευστά, οι ειδικοί γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές του κλάδου την τρέχουσα χρονιά. Το γεγονός επισημαίνει και ο παγκόσμιος οργανισμός Τουρισμού στο πρόσφατο «Βαρόμετρο» του, σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός όσων αναμένουν μια κάποια ανάκαμψη του τουρισμού φέτος βαίνει μειούμενος.
Ειδικότερα, βάσει της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) σχεδόν οι μισοί εκ των ερωτηθέντων (45%) προβλέπουν καλύτερες προοπτικές για το 2021 σε σύγκριση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή το 25% εκτιμά ότι οι επιδόσεις του κλάδου θα είναι αντίστοιχες με πέρυσι ενώ ένα 30% πιστεύει ότι θα είναι χειρότερες από πέρυσι.
Το αποθαρρυντικό όμως είναι πως ο αριθμός των ερωτηθέντων που εκτιμούν σήμερα ότι η ανάκαμψη το 2021 θα είναι σημαντική έχει πέσει αισθητά σε σχέση με παλαιότερα: 50% σήμερα από 79% που ήταν τον Οκτώβριο του 2020.
Σε αυτό συντελούν αφενός οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό του πληθυσμού σε μεγάλες αγορές τροφοδότες του διεθνούς τουρισμού κι αφετέρου το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Το αυτό συνομολογούν και φορείς κι επιχειρηματίες του κλάδου στην χώρα μας , οι οποίο αναμένουν πως η εικόνα για το πως θα κινηθεί η χρονιά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το Απρίλιο, και οι πρώτες αφίξεις δεν θα πραγματοποιηθούν πριν τον Ιούνιο.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό η ανησυχία είναι έκδηλη και αφορά κατά κύριο λόγο τις προοπτικές επιβίωσης των τουριστικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν θα διαρκέσουν για πάντα.
Κι όλα αυτά την ώρα που οι ειδικοί αναμένουν αύξηση της ζήτησης και επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα, σε μια τριετία από σήμερα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την έρευνα το 43% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτή η επιστροφή θα συμβεί το 2023, ενώ το 41% την τοποθετεί το 2024 ή και αργότερα.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2020 αποτέλεσε για την διεθνή τουριστική βιομηχανία την χειρότερη χρονιά στην ιστορία της, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 74% και τα έσοδα να χάνουν περί τα 1,3 τρισ. δολάρια. Επιπλέον η πτώση έχει βάλει σε κίνδυνο περί τις 100 εκατ. άμεσες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο.
Νίκη Παπάζογλου