Με μεγάλες προκλήσεις αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος ο τουριστικός κλάδος τον επικείμενο χειμώνα, μετά και την έκρηξη του ενεργειακού κόστους και του κόστους πρώτων υλών αλλά και της περιορισμένη ανάκαμψη της αγοράς των επιχειρηματικών ταξιδιών και του city break, η οποία βαραίνει δυσανάλογα τις ξενοδοχειακές μονάδες συνεχούς λειτουργίας και τα καταλύματα του ορεινού όγκου.
Το παραπάνω επισήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Έρευνας «Εβδομαδιαία Εξέλιξη Τιμής και Πληρότητας Περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2021», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό ΞΕΕ. «Μπορεί να αναμένουμε μια δυνατή εκκίνηση του τουρισμού την ερχόμενη Άνοιξη, μέχρι τότε όμως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα». Για το λόγο αυτό ο κ. Βασιλικός έθεσε επί τάπητος την συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης για επιχειρήσεις που ακόμα πλήττονται, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο που επιτρέπει την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων έχει παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
«Η άρση των μέτρων στήριξης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι οριζόντια, την ώρα που ανάκαμψη είναι πολλών ταχυτήτων για τις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι πολλά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας καθώς δεν λαμβάνουν προκαταβολές την ώρα που άλλα συνεχίζουν να υπολειτουργούν στις πόλεις και τους ορεινούς όγκους.
«Πήραμε ένα «rebound» καλύτερο του αναμενόμενου. Κι αυτό δεν αφορά μόνον τον Αύγουστο. Η αξία αυτού του «rebound» φαίνεται ήδη στα τουριστικά έσοδα και θα φανεί έτι περαιτέρω στα δημόσια έσοδα του κράτους και στις τσέπες των πολιτών, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Ενός χειμώνα όμως όπου οι προκλήσεις διαδέχονται η μια την άλλη: ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, διεθνή κρίση του ενεργειακού κόστους, μεγάλες ανατιμητικές τάσεις στα προϊόντα».
Πέρα από τα ξενοδοχεία βέβαια η ραγδαία αύξηση των τιμών πρώτων υλών, της ενέργειας αλλά και των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της κίνησης οδηγούν και τον κλάδο της εστίασης σε αβέβαιο έδαφος. Την συνθήκη δυσχεραίνει και η εφαρμογή των νέων μέτρων στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων και στην υποδοχή πελατών με τους επιχειρηματίες του κλάδου να εκτιμούν ότι το εν λόγω Σαββατοκύριακο θα σκιαγραφηθούν οι δυνητικές επιπτώσεις.
Οι φόβοι και στην αγορά της εστίασης, η οποία είναι ήδη μουδιασμένη, εστιάζονται στο να μην οδηγήσουν τα εν λόγω μέτρα σε ένα «άτυπο lock down» τον κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πτωτικές ενδείξεις καταγράφηκαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και μένει πλέον να διαπιστωθεί αν η τάση θα μονιμοποιηθεί.
Παράλληλα, βέβαια όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου οι ανατιμήσεις κατά περίπου 30% των τιμών των πρώτων υλών οδηγούν σε αυξήσεις στις τελικές τιμές του καταλόγου, αφού οι επιχειρήσεις αδυνατούν να τις απορροφήσουν μετά και την κρίση που έφερε η πανδημία του κορονοϊού. Κάπως έτσι, το σπιράλ ακρίβειας που δημιουργείται απειλεί τη ζήτηση, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και κατ’ επέκταση την πορεία ανάκαμψης.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, ένα αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης θα ήταν η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, μέτρο που περιλαμβάνει στην ατζέντα των προτάσεών της και η «Συμμαχία» που έχει συσταθεί από φορείς του τουρισμού, της εστίασης και όλης της αλυσίδας αξίας.
Σημειωτέον ότι ο κλάδος της εστίασης στοχεύει να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του βάζοντας λουκέτο στις 16/11. Με ανακοινώσεις τους οι φορείς των επαγγελματιών καλούν σε μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων σημειώνοντας το πόσο οριακή πλέον είναι η κατάσταση για τον κλάδο.
«Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00. Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) θέτοντας τα αιτήματα του κλάδου.