Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Φωτιά» στον πληθωρισμό σε ΕΕ και Ελλάδα από τις τιμές ενεργειακών προϊόντων

«Φωτιά» στον πληθωρισμό σε ΕΕ και Ελλάδα από τις τιμές ενεργειακών προϊόντων

Σε πρωτοφανή για τα δεδομένα της Ευρωζώνης κινείται ο πληθωρισμός, κύρια λόγω της εκτόξευσης τιμών στο μέτωπο της ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για τα προσωρινά στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στην ευρωζώνη  καταγράφεται αύξηση 4,1% , έναντι 3,4% έναν μήνα πριν και πρόβλεψης για 3,7 στα 19 κράτη μέλη του ευρώ.

Παράλληλα, στην Ελλάδα, με βάση τα εν λόγω στοιχεία,  ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών τον Οκτώβριο έφτασε σε επίπεδα αύξησης 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο. Ωστόσο καταγράφεται άνοδος κατά 1,7% σε μηνιαία βάση, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο για χώρα της Ευρωζώνης, πίσω μόνο από το 1,8% του Βελγίου.

Κύρια αιτία, όπως αναφέρεται, με βάση τη Eurostat, για την κίνηση αυτή των τιμών σε επίπεδο ΕΕ, είναι η άνοδος του κόστους ενέργειας, που κατέγραψε αύξηση  κατά 23,5% τον Οκτώβριο μετά από αύξηση 17,6% τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, οολύ μεγάλη αύξηση της τάξης του 19,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020 με το 2019.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

   α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9%, και

   β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3%.

   Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 5,2% τον Σεπτέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2021, έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.

Το φυσικό αέριο

Πάντως, ειδικότερα, μετά τις ανακοινώσεις του Προέδρου Βλ. Πούτιν για την αύξηση των χορηγούμενων στην ΕΕ ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Gazprom οι τιμές αποκλιμακώθηκαν κατά 13% σε μια ημέρα και υποχώρησαν μέσα σε λίγες ώρες στα επίπεδα των 75 ευρώ. Βέβαια σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου 400% πιο πάνω ενώ βέβαια  κανείς δεν ξέρει πότε θα κλείσει αυτός ο κύκλος των έντονων διακυμάνσεων. 

Παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, επιμένουν ότι οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημίας. Όπως τονίζουν ακόμη κι αν ισορροπήσουν θα επηρεάζονται από τα δεδομένα της λεγόμενης πράσινης μετάβασης, που απαιτεί μεγάλο εύρος επενδύσεων σε νέες μορφές ενέργειας. Μάλιστα η όλη αυτή τάση έχει «φρενάρει» επενδύσεις σε συμβατικά καύσιμα αλλά και στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα την ένταση των προβλημάτων σε επίπεδο προσφοράς παραδοσιακών ενεργειακών προϊόντων.

Επίσης η αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τέτοιες κινήσεις και να συντονίσει κοινές δράσεις, λόγω της απροθυμίας των βορείων να συναινέσουν σε μια κοινή πολιτική προμηθειών, αλλά και η περιορισμένη ύπαρξη αποθεμάτων αναμένεται να δώσουν «καύσιμο» στην έντονη αβεβαιότητα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ