Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ"Φως στο τούνελ" της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου

“Φως στο τούνελ” της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου

“Φως στο τούνελ” διαφαίνεται σε σχέση με την κατασκευή του Great Sea Interconnector, μετά και τις σημερινές επαφές των εμπλεκόμενων πλευρών. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει o κυπριακός τύπος, η συμφωνία ύστερα και από τις έντονες διαπραγματεύσεις βασίζεται στην πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου Γ. Παπαναστασίου και προβλέπει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030 με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο, συνολικά με 125 εκατ. ευρώ.  

Τα χρήματα θα διατίθενται από τα έσοδα του κράτους από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων και όχι απευθείας από τους καταναλωτές κάτι που ήθελε να αποφύγει η κυπριακή πλευρά. Επίσης οποιαδήποτε άλλα ποσά κριθούν εύλογα έξοδα του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή θα τα ανακτήσει μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου μέσω χρέωσης των καταναλωτών. 

Η συμφωνία για το μείζον θέμα της ανάκτησης του κόστους κατά την έναρξη της κατασκευής του έργου αίρει το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί μετά το τελεσίγραφο της εταιρείας Nexans η οποία κατασκευάζει το καλώδιο και η οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αναστολή εργασιών εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες του έργου, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.   

Ν. Χριστοδουλίδης για ηλεκτρική διασύνδεση: «Η απάντησή μας θα είναι θετική αν διασφαλίζεται η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού» 

Στο μεταξύ, τη δική του διάσταση έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγο πριν μεταβεί στα Χανιά το βράδυ της Δευτέρας για να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση τιμής στο Μίκη Θεοδωράκη. «Eίμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (σ.σ. για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου). Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις και όταν οι απαντήσεις που μας δοθούν είναι ικανοποιητικές, η απόφασή μας θα είναι θετική. Αν οι διευκρινίσεις που μας δοθούν δεν είναι ικανοποιητικές και πρωτίστως, γιατί αυτό είναι το κλειδί, αν δεν διασφαλίζεται η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, [η απόφασή μας] δεν θα είναι θετική».

Αυτό ξεκαθάρισε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στη Λεμεσό.  «Είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση. Βλέπω θέσεις και από τις δύο πλευρές που είναι αρκετά έντονες. Εμείς ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα πάρουμε αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων», τόνισε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις που, κατά κύριο λόγο, άπτονται των οικονομικών πτυχών του συγκεκριμένου έργου. Πήραμε κάποιες απαντήσεις. Κάποιες είναι ικανοποιητικές, κάποιες δεν είναι, και ζητήσαμε περισσότερες [διευκρινίσεις]. Υπάρχει το γεωπολιτικό ρίσκο. Από εκεί και πέρα, και η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν τίθεται θέμα να βάζουμε από μόνοι μας υπό αμφισβήτηση. Αλλά ναι, είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη».  

Σε ερώτηση αν αυτό είναι κάτι, για το οποίο θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Το κλειδί της τελικής μας απόφασης είναι να μην αυξηθεί το κόστος στους καταναλωτές. Αντίθετα, ο στόχος είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού».  Ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η τιμή του ηλεκτρισμού στην Κύπρο, σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  είναι αρκετά πιο ψηλή και επισήμανε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει δύο στόχους: από τη μια, να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση και, κατά δεύτερο, και πιο σημαντικό για τη δική μας διακυβέρνηση είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού.  

Πώς θα πετύχουμε αυτό τον στόχο; Υπάρχουν τρία μέσα, τα οποία αξιοποιούμε, για να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού. Το ένα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το δεύτερο είναι η αξιοποίηση φυσικού αερίου και το τρίτο είναι οι διασυνδέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διασύνδεση, o interconnector, όλα αυτά που συζητούνται αυτές τις μέρες, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού μας», είπε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ