Συνεχίζει να κινείται ανοδικά το φυσικό αέριο με την τιμή στον Ολλανδικό κόμβο TTF, να έχει ξεπεράσει τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώτα, έχοντας καταγράψει σε μηνιαία βάση αύξηση πάνω από 29%.
Είναι προφανές, ότι οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία “τροφοδοτούν” το “κλίμα ανόδου. Όπως αναφέρει, δε, σε ανάλυσή της η ING, οι traders παραμένουν πεισματικά ανοδικοί στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, παρά τα υψηλά ποσοστά αποθήκευσης, με τα ανοδικά στοιχήματα να ενισχύονται καθώς πλησιάζει η έναρξη της χειμερινής περιόδου. Μάλιστα η ING επικαλείται στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, όπου φαίνεται ότι οι αποθήκες είναι πλέον γεμάτες σε ποσοστό άνω του 86%, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της 5ετίας για την τρέχουσα περίοδο, ύψους 78%. Σύμφωνα με την ING αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται μέχρι τον Ιούλιο και τις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, οι χαμηλότερες εισροές LNG σημαίνουν ότι ο ρυθμός δημιουργίας αποθήκευσης είναι κάπως πιο αργός από έτος σε έτος, και έτσι τα αποθέματα αρχίζουν να πέφτουν κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Όπως αναφέρεται, η αποθήκευση στην ΕΕ ήταν πλήρης κατά 87% σε αυτό το στάδιο πέρυσι. Αυτό συμβαίνει αφού η αποθήκευση έφθασε σε εποχιακά υψηλά ρεκόρ στην αρχή της περιόδου έγχυσης. Αυτή η πιο αργή δημιουργία αποθηκευτικού χώρου θα είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση των τιμών TTF. Η βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της ΕΕ, οι χαμηλότερες εισροές LNG, οι παρατεινόμενοι κίνδυνοι εφοδιασμού και το υγιές κερδοσκοπικό ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο μας οδήγησαν την ING να αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας για το φυσικό αέριο για την Ευρώπη: « Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά τα 25 EUR/MWh για το TTF το τρίτο τρίμηνο φαίνεται ολοένα και πιο απίθανο. Τώρα αναμένουμε ότι ο μέσος όρος του TTF θα είναι 30 EUR/MWh αυτό το τρίμηνο».
Το ρεύμα
Πάντως, με μείωση 9%, σε σχέση με χθες, στα 120,66 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 9/8/2024. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 234,50 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 50,24 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 408.83 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 6,2%, το φυσικό αέριο 36,5%, τα υδροηλεκτρικά 5,7%, οι εισαγωγές 11,5 και οι ανανεώσιμες 35%. Οι εξαγωγές στις 16,456 MWh και οι εισαγωγές στις 23,584 MWh.
Μάλιστα, η Ελλάδα είναι και σήμερα η τέταρτη πιο ακριβή χώρα μετά τη Μάλτα, την Αλβανία και την Ιταλία και με πολλαπλάσια τιμή από τη Γαλλία (23,79 ευρώ/μεγαβατώρα) το Βέλγιο (38,19 ευρώ/μεγαβατώρα) και τη Γερμανία (53,32 ευρώ/μεγαβατώρα). Η, δε, μέση τιμή για τον τρέχοντα μήνα διαμορφώνεται σταθερά ψηλά, στα 128,37 ευρώ/MWh.