Οι αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις, που θα φέρει η ενιαία τιμολόγηση που εισηγείται η Enaon Eda με βάση όσα αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ αλλά και η ΕΒΙ”ΚΕΝ σε επιστολές τους προς τη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την ενιαία τιμολόγηση, θα ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και θα λειτουργήσουν ως “τροχοπέδη” στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ οι επιχειρήσεις ήδη έχουν επιβαρυνθεί από την 1η Φεβρουαρίου πληρώνοντας ακριβότερα τα τέλη κατά 18% και μια πιθανή αύξηση κατά 15% θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω τους χρήστες με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει νέες πιέσεις στα κόστη λειτουργίας.
Μάλιστα η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι από τις αυξήσεις των τελών η Enaon Eda εξασφαλίζει υπερκέρδη από τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Παράλληλα θεωρεί αναγκαία την αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να συνδυαστεί με νέες αυξήσεις ενώ σχολιάζει ότι το επενδυτικό πλάνο και το πρόγραμμα πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής της Enaon EDA (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών) σε 10 Περιφέρειες της Ελλάδας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος και Δυτική Ελλάδα) για την περίοδο 2025-2029 υπονομεύει τους κλιματικούς στόχους της Ελλάδας για τη μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030 και καθαρές μηδενικές εκπομπές ως το 2050.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ασκεί έντονη στην πρόταση της ENAON EDA για την υιοθέτηση ενιαίου τιμολογίου στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, η ΕΒΙΚΕΝ σε επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ σημειώνει πως ήδη η αναθεώρηση του WACC τον Ιανουάριο του 2024 οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή Θεσσαλονίκης κατά 30% και στην περιοχή Θεσσαλίας κατά 60%, χωρίς ανάλογες μειώσεις στα ήδη πολύ υψηλά βιομηχανικά τιμολόγια των υπόλοιπων περιοχών.
Η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της παραθέτει πίνακα με τις τιμές των βιομηχανικών τιμολογίων (δυναμικότητα και ενέργεια) στις διάφορες περιοχές της χώρας, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις σημαντικές αυξήσεις που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2024 και επισημαίνει ότι η χρέωση δυναμικότητας στις μεγάλες βιομηχανίες με σταθερή λειτουργία αποτελεί το 70% του συνόλου.
Με βάση αυτό το δεδομένο, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ οι τιμές δυναμικότητας στις νέες υπό ανάπτυξη περιοχές είναι τριπλάσιες έως και τετραπλάσιες των τιμών στις υφιστάμενες περιοχές. Σημειώνει επίσης ότι το ενιαίο τιμολόγιο που σύμφωνα με την πρόταση της ENAON EDA θα εφαρμοστεί από το 2027 παραμένει απροσδιόριστο, ενώ εκτιμά ότι το μεγάλο βάρος θα πέσει στις αναπτυσσόμενες περιοχές κάτι που χαρακτηρίζει ως καταστροφικό για τις μεγάλες βιομηχανίες, αλλά και απαγορευτικό για τη σύνδεση νέων βιομηχανιών στο δίκτυο.
Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι οι καταναλωτές φυσικού αερίου και η ελληνική βιομηχανία καλούνται να πληρώσουν το λανθασμένο πλάνο ανάπτυξης της ENAON EDA η οποία δεν έχει λάβει υπ΄όψιν της τη στροφή προς τον εξηλεκτρισμό των νοικοκυριών και εκφράζει τον φόβο ότι οι βιομηχανίες το 2027 θα βρεθούν αντιμέτωπες με αύξηση της χρέωσης διανομής έως και 300%.