Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΦυσικό αέριο: Συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Αιγύπτου και Ισραήλ - Ο ρόλος...

Φυσικό αέριο: Συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Αιγύπτου και Ισραήλ – Ο ρόλος της Ελλάδας

Σε συμφωνία για προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας, κατέληξαν η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η ΕΕ κατά την 7η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, στο Κάιρο, υπό την Προεδρία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδη

 Μάλιστα η  Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen εξέφρασε την ικανοποίησή της τονίζοντας ότι: «Με αυτή τη συμφωνία, θα εργαστούμε σκληρά για τη σταθερή παράδοση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με αυτόν τρόπο, θα επιταχυνθούν οι παραδόσεις ενέργειας στην Ευρώπη και θα επιτευχθεί η απαραίτητη ενεργειακή ασφάλεια. Παράλληλα, χτίζουμε τις κατάλληλες υποδομές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι το μέλλον».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στο Φόρουμ, όπως επίσης και οι Υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου, Tarek El-Molla, της Γαλλίας, AgnèsPannier-Runacher, του Ισραήλ, Karine Elharrar, της Ιταλίας, Roberto Cingolani, της Ιορδανίας, Saleh Al-Kharabsheh, της Παλαιστίνης, Zafer Milhem, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, KadriSimson. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα έλαβαν μέρος ως Παρατηρητές.

Μήνυμα συνεργασίας

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η Σύνοδος του EMGF στέλνει ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και σταθερότητας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, και προωθεί φιλόδοξους στόχους που εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, στην προσπάθεια για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Για τον σκοπό αυτόν, η Ελλάδα αναπτύσσει κοινές υποδομές με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, στον τομέα της ενέργειας. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης για την διασφάλιση της επάρκειαςεφοδιασμού, με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι άμεσες ενεργειακές ανάγκες δεν πρέπει να απομακρύνουν τα κράτη από τον βασικό στόχο της πράσινης μετάβασης. 

Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε, επίσης, ότι το EMGF θα καταθέσει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP27,τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη σταδιακή απανθρακοποίηση του παραγόμενου φυσικού αερίου της περιοχής σε συνεργασία με τα Κράτη – Μέλη.

Περιφερειακός ρόλος

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Στη σημερινή Σύνοδο επιβεβαιώθηκε εκ νέου η βούληση όλων των μελών του EMFG να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου η συνεργασία μας στον τομέα του φυσικού αερίου να αποτελέσει θεμέλιο σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή. Οι χώρες του EMGF μπορούν να δράσουν ως εγγυητές της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη και να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο LNG στην περιοχή και εμβαθύνει τις σχέσεις συνεργασίας, στον τομέα της ενέργειας, με τις γειτονικές χώρες. Σήμερα, τόνισα, επίσης, την επείγουσα ανάγκη για στροφή προς μια πιο καθαρή ενέργεια, που θα μας θωρακίσει απέναντι σε μελλοντικές εισαγόμενες κρίσεις. Η ενεργειακή ασφάλεια και η βιωσιμότητα είναι για εμάς οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Προστατεύουμε το ενεργειακό μέλλον της χώρας, έχοντας ως σταθερό προσανατολισμό τη βιώσιμη ανάπτυξη».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ