Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΦΠΑ: Ο… αδύναμος κρίκος που σώζει τον προϋπολογισμό

ΦΠΑ: Ο… αδύναμος κρίκος που σώζει τον προϋπολογισμό

Επί χρόνια η Ελλάδα ήταν (και παραμένει σε σημαντικό βαθμό) το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης εξαιτίας των πολύ περιορισμένων εισπράξεων από τον ΦΠΑ. Στο λεγόμενο «κενό του ΦΠΑ» είμασταν πρωταθλητές (παραμένουμε) με τις ετήσιες απώλειες εσόδων να ξεπερνούν ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ.

Μαγικά στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν έγιναν. Όμως κάτι η…. στροφή των καταναλωτών στις πληρωμές με κάρτα, κάτι η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με την Airbnb, την Booking, την Skroutz, την Wolt και την E-food και άρχισε η κατάσταση να μαζεύεται. Φυσικά, θα ήταν παράλογο να βγάλει κανείς από την εξίσωση της αύξησης των εσόδων του ΦΠΑ την εκρηκτική αύξηση των τιμών. Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει παρατηρηθεί τέτοια μείωση στην κατανάλωση ώστε να πληγώνει τα έσοδα του ΦΠΑ.

Έτσι, φτάσαμε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 7μηνου που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από το υπουργείο Οικονομικών: στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν στα 11,968 δισ. ευρώ έναντι 9,565 δισ. ευρώ πέρυσι και 10,815 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για την φετινή περίοδο. Φυσικά και βοήθησε η εκρηκτική αύξηση των τιμών στα καύσιμα με τα τελευταία να αποφέρουν 1,389 δισ. ευρώ έναντι 875 εκατ. ευρώ πέρυσι και 1,132 δισ. ευρώ φέτος. Όμως, στα «λοιπά προϊόντα» είναι που καταγράφεται η μεγάλη άνοδος: 10,2 δισ. ευρώ φέτος από 8,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι το επόμενο διάστημα (και καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η ακρίβεια θα φέρει πτώση στην κατανάλωση) να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κίνημα των ηλεκτρονικών πληρωμών ώστε τουλάχιστον να μην υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή στην κατανάλωση.

Ο ΦΠΑ αναδεικνύεται σε μια από τις κυριότερες πηγές χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης (και δει των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος) και γι’ αυτό θα πρέπει να διαφυλαχθεί. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ