Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦορολογικές δηλώσεις: Ξεκινά η αυτόματη υποβολή- Τι να προσέξετε

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινά η αυτόματη υποβολή- Τι να προσέξετε

Από σήμερα, Τρίτη 2 Ιουλίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει στην αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωσή τους.

Ωστόσο, από την ίδια ημερομηνία μπορούν και μέχρι την 26η Ιουλίου να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση. Μέχρι σήμερα, δε, Δευτέρα, έχουν χρόνοι οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες να υποβάλουν την αρχική τους δήλωση.

Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τους προσυμπληρωμένους κωδικούς για μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα, προστατευόμενα μέλη και εάν διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις για να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία. Αυτή η διαδικασία από τους φορολογουμένους θα πρέπει να γίνει μέχρι τη σημερινή μέρα, την 1η Ιουλίου, διαφορετικά η φορολογική διοίκηση θα θεωρεί την δήλωση οριστικοποιημένη.

Οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 26 Ιουλίου να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο διορθώνοντας τα στοιχεία. Εφόσον η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί μετά την 26η Ιουλίου και προκύπτει αυξημένος φόρος για καταβολή, τότε θα ακολουθούν και πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Για πρώτη φορά φέτος, περισσότεροι από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

Εφόσον οι φορολογούμενοι αυτοί θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ