*Σαρωτική επικράτηση της ΝΔ και προσωπικός θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εάν οι εκλογές διεξάγονταν με το προηγούμενο σύστημα (δηλαδή με αυτό που θα διεξαχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση), το ΧΑ θα ξεκινούσε σήμερα με αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την αγορά μετοχών, κρατικών ομολόγων, εταιρικών τίτλων κ.λ.π καθώς traders
και επενδυτές θα rollάραν στην δήλωση Μητσοτάκη, πως σε 100 ημέρες (από την εκ νέου αυτοδύναμη εκλογή) η χώρα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Με την υπόθεση της “δεύτερης κάλπης” στις 2 Ιουλίου και της προοπτικής κυβέρνησης με (τουλάχιστον) 158 βουλευτές (της ΝΔ) στο ΧΑ έχουν να περιμένουν 2 τινά: το πρώτο αφορά στο ενδιάμεσο διάστημα (22 Μαϊου-30 Ιουνίου) που θα προσομοιάζει με το αντίστοιχο Ευρωεκλογών-Βουλευτικών του 2019- οπότε και το relief rally και το δεύτερο στην αντίστροφη μέτρηση των 100 ημερών. Ημερολογιακή “δείχνει” -πιθανότατα- στην αξιολόγηση από την Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου. Θυμίζοντας πως, σχεδόν αποκλειστικά για “εκλογικούς” λόγους έδωσε τη μισή αναβάθμιση (του outlook σε θετικό από ουδέτερο) τέλη Απριλίου. Τώρα ανεμπόδιστα μπορεί να προχωρήσει στην άλλη μισή, την κατά μία κλίμακα αναβάθμιση, δηλαδή στο investment grade. Κλάδος που ευνοείται από τις εξελίξεις, κατ’ αρχήν ο τραπεζικός όπου ελήφθησαν οι περισσότερες θέσεις από traders την τελευταία εβδομάδα. Για αυτό προσοχή στις ακραίες διακυμάνσεις. Αλλά και όσων blue chips, είναι αγορασμένα από χαμηλότερες τιμές στο διάστημα 15-19 Μαΐου.
*Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα οι καταθέσεις στις τράπεζες των ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 2ετίας. Σταθερή η εκροή κεφαλαίων, καθώς είτε οι καταθέτες “σηκώνουν” χρήμα, είτε ως επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λ.χ. στα money market funds. Η τάση φυγής έχει θορυβήσει- εύλογα- την ομοσπονδιακή τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών, την Ουάσιγκτον, πολύ δε περισσότερο μετά την ανεπιτυχή έκβαση των συνομιλιών Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων για λύση του αδιεξόδου με το ανώτατο όριο χρέους. Λύση θα βρεθεί-προφανώς οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να ικανοποιήσουν ακόμη περισσότερα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων- ωστόσο αυτή η διελκυστίνδα σε αυτούς τους καιρούς επιβαρύνει επικίνδυνα το σύστημα. Είναι θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης του καταθέτη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είχε προειδοποιήσει ο Warren Buffett, με τις εξελίξεις να επιβεβαιώνουν τον “γκουρού της Ομάχα”. Ο κίνδυνος μακροπρόθεσμα; το ότι έχει τρωθεί η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία. Σε αυτή την συγκυρία η Ουάσιγκτον έχει-ακόμη- έναν πονοκέφαλο: η πολιτεία του Τέξας εισάγει “τοπικό” νόμισμα (σε crypto μορφή). Γνωστή η ιδιαιτερότητα του Lone Star State, με διογκούμενο κίνημα αυτοδιάθεσης- την πλήρη ανεξαρτητοποίηση υποστηρίζει το Texas National Front- πλειοψηφικό στην Πολιτεία και ισχυρό στους Souths…
*Γιατί αναφέρεται σε αυτά η DeA, καθαρά θεωρώντας πως είναι ψηφίδες της ευρύτερης εικόνας όπως σχηματοποιείται σταδιακά, σε βάθος χρόνου προφανώς αλλά… Επανέρχομαι στο κυρίως, γιατί σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκροές έφθασαν τα 26,4 δισ.$ με ενδιαφέρον το ότι αφορούσαν κυρίως τις μεγάλες τράπεζες. Μία εβδομάδα νωρίτερα οι πιστώσεις μειώθηκαν στα 17,32 από 17,37 τρισ$.
*Στο ερώτημα “γιατί οι αγορές …τρελαίνονται για χρυσό”, απαντούσε η Gillian Tett (Financial Times). Παρότι τα funds δεν “βλέπουν” χρεοκοπία των ΗΠΑ, δεν τα εμποδίζει να ενισχύουν θέσεις hedging. Η JPMC εκτιμά πως η διαφοροποίηση είναι η καλύτερη άμυνα. Ενδεικτικό το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα σε έρευνα του Bloomberg, ο χρυσός ήταν η κορυφαία επιλογή ασφαλείας για επαγγελματίες και ιδιώτες επενδυτές σε ποσοστό 52% και 46% αντίστοιχα. Δεύτερη αλλά μακράν τα κρατικά ομόλογα, με 14% και 15% και ακολουθούν Bitcoin, δολάριο, γεν, ελβετικό φράγκο. Απογοητευτικό το ότι το ευρώ δεν θεωρείται safe currency. Πρακτικά σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να πείσουν τους επενδυτές ότι, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου.
*Θεωρητικολογεί σήμερα η DeA θα πει κάποιος και όντως… Το αιτιολογεί, όμως, επαρκέστατα ο Εμμ. Νότης, στον στόχο η Ελλάδα να πιάσει την Πορτογαλία και την Ισπανία. Την Ιταλία την έχει ξεπεράσει, τελευταίες τιμές από την αγορά κρατικού χρέους: στο 3,980% το GR10Y έναντι 4,255% του αντίστοιχου ΙΤ10Υ.
*Κρίνοντας από την πρόσφατη παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Φρανκφούρτη να “σφίξει τα λουριά” και την νευρικότητα του Βερολίνου, καθίσταται διακριτή η προσπάθεια του “Συστήματος” να ελεγχθεί αυστηρότερα το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα. Το πάθημα των ΗΠΑ γίνεται μάθημα για την Ευρώπη και ευτυχώς που στην ΕΚΤ έχουν αρχίσει να ασχολούνται ενεργότερα με το microbanking. Μας αφορά η εξέλιξη αλλά από την θετική πλευρά της, καθώς η Αθήνα- δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος- ανέλαβε ουσιαστική πρωτοβουλία έτσι ώστε να διευθετηθεί το χαίνον πρόβλημα της Attica Bank, να συγκεντρωθεί το (περιορισμένο ούτως ή άλλως) θέμα των Συνεταιριστικών. Η Παγκρήτια διαδραμάτισε (και θα διαδραματίσει) σημαντικό ρόλο, ενώ η Optima Bank απόλυτα υγιής προχωρά για εισαγωγή στο ΧΑ (με στόχο την άντληση έως 120 εκατ.), πρακτικά περιορίζοντας δραστικά την έκθεση στον κίνδυνο. Ακριβώς αντίθετη ωστόσο η κατάσταση για το Βερολίνο, που εδώ και χρόνια κωφεύει στις παραινέσεις της Φρανκφούρτης για εποπτεία-έλεγχο του διάσπαρτου οικοσυστήματος των Sparkassen. Κοινός τόπος, πως κυρίως για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας, οι προειδοποιήσεις.
*Χρήσιμη η υπενθύμιση του Απόστολου Σκουμπούρη για την Cenergy Holdings. Να συμπληρώσω μόνο πως από την στιγμή που θα ενταχθεί στον FTSELarge Cap, θα είναι η τρίτη του Ομίλου Viohalco, μετά τη “μητρική” και την ElvalHalcor.
*Αποθεωτική η υποδοχή που επιφύλαξαν οι οίκοι στα αποτελέσματα (3μηνου) της Eurobank. Αύριο ανακοινώνει η Εθνική, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των τραπεζών. Απάντηση για το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος δεν έχει δοθεί- ακόμη- από τον SSM. Για τέλος Μαΐου είχε αφήσει να εννοηθεί ο Αντρέα Ενρια. Ωστόσο, για την αγορά θα ήταν έκπληξη τεραστίου μεγέθους ένα ΟΚ του Ιταλού για την χρήση του 2022.
*Διάβασα (insider) πως ο Τάσος Δεληγιώργης ετοιμάζει την επιστροφή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι παλαιότεροι θα τον ενθυμούνται από την εποχή της ΔΕΛΤΑ Project (την είχε πουλήσει στη Μυτιληναίος). Τώρα επανέρχεται με εγχείρημα την εισαγωγή εταιρείας ΑΠΕ.
*Μαθαίνω πως σε ανάλογο δρόμο είναι και γνωστό επιχειρηματικό όνομα της Θεσσαλονίκης.
*Ο κεντρικός μας, με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, επισημαίνει ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης.
*Αποτελέσματα ανακοινώνει η “Ελληνικά Χρηματιστήρια”. Παράλληλα οι αλλαγές στα διοικητικά της εισηγμένης, εκτός οι “τραπεζικοί”-εντός οι “τεχνοκράτες”…
*Η περίπτωση της Avramar έρχεται να ενισχύσει την επιφυλακτικότητα τραπεζικών παραγόντων για τον κίνδυνο υπέρβαρης “νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων”. Ως γνωστόν το Amerra Capital Management απέκτησε σταδιακά τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέας, Σελόντα και Ανδρομέδα, Περσεύς περιήλθε όμως σε δυσχερή θέση την περίοδο της πανδημίας. Πρόσφατα απευθύνθηκε στις τράπεζες για ρευστότητα 50 εκατ. και αναδιάρθρωση δανείων/υποχρεώσεων 300 εκατ. την ώρα που οι μέτοχοι δεν βάζουν μία.
*Εξασφαλίσεις επί νέων οικοπέδων στο Ελληνικό ζητούν οι τράπεζες προκειμένου να ενεργοποιήσουν cash collateral 150 εκατ. ευρώ (επί εγγυητικής επιστολής). Η διοίκηση θα προτείνει σε ομολογιούχους και μετόχους την αλλαγή χρήσης, για κεφάλαια της αμκ που δεν έχουν διατεθεί προκειμένου να χρησιμοποιήσει 100 εκατ. για κεφάλαια κίνησης. Η εκτόξευση του κατασκευαστικού κόστους υποχρεώνει την Lamda- συνολικά τον κλάδο- σε αναθεώρηση στόχων.
*Η περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου δεν είναι ευρέως γνωστή, πέραν των ορίων αυτής της περιφέρειας της χώρας. Πλην όμως το όνομα του Ιωάννη Βουγιούκα είναι, καθώς από τα παλαιότερα στελέχη της τραπεζικής αγοράς (με θητεία σε Εθνική, Πειραιώς, PostBank, Eurobank αλλά και σε εταιρείες διαχείρισης B2Kapital, DV01Asset Management e.t.c)… Γιατί τα αναφέρω; επειδή η “Ηπείρου” είναι Συνεταιριστική με υγιή ισολογισμό και χαρτοφυλάκιο με ισχυρή έκθεση (κυρίως) σε τοπικές ηπειρώτικες εταιρείες. Αποτέλεσμα; μαθαίνω πως, στην Αθήνα κάποιοι δείχνουν ενδιαφέρον για την περίπτωση της. Από τον Ιούλιο 2019 στο τιμόνι της τράπεζας ο Ιωάννης Βουγιούκας έχει πετύχει θετικά αποτελέσματα που δεν περνούν απαρατήρητα στο κέντρο.
*Too Hard: Με τζίρο μεγαλύτερο των 110 εκατ. έκλεισε το 2022 για τη Notos Galleries, ένα εδραίο βήμα στην προσπάθεια επαναφοράς του ομίλου, που δημιούργησαν οι αδελφοί Παπαέλληνα. Λίγο ως πολύ γνωστή η διαδρομή, από το ζενίθ στο ναδίρ κ.λ.π πλην όμως τα τελευταία 1-2 χρόνια τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Πρόσφατα συμφώνησε με την L’ Oreal- προφανώς ο γαλλικός κολοσσός θα προσθέσει ebitda-, προσέθεσε σειρές ενδυμάτων των Self Portrait και Just Cavalli αλλά και brands της Furla. To team που έχει αναλάβει το rebranding σχεδιάζει σειρά ενεργειών που θα “ξεδιπλώνονται” σταδιακά στη συνέχεια του 2023. Έτσι προχωρά και η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, θυμίζοντας πως η Optima Bank έχει το 25% των μετοχών, οι άλλες πιστώτριες τράπεζες επίσης ένα 25%, ενώ με μερίδιο μικρότερο του 10% συνδράμει η πλευρά Φάϊς.
*To ένα μετά το άλλο τα θετικά νέα για τον τουρισμό. Θεωρώντας ως ένα από τα ισχυρά benchmark για τον κλάδο την EasyJet, το γεγονός πως ενισχύει με επιπλέον 9 αεροσκάφη-αύξηση 67% στις διαθέσιμες θέσεις- τους προορισμούς της προς την ελληνική αγορά (κυρίως νησιά) είναι πέρα για πέρα θετικό. Για να δούμε, ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Τουρισμού.
*Με αξιώσεις η Marathon Airlines στο τουριστικό παιχνίδι.