Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS"Φθινοπωρινός αέρας" στα τιμολόγια ρεύματος του Οκτωβρίου - Οι εκτιμήσεις για ζήτηση,...

“Φθινοπωρινός αέρας” στα τιμολόγια ρεύματος του Οκτωβρίου – Οι εκτιμήσεις για ζήτηση, επιδοτήσεις και τιμές

Εν αναμονή των ανακοινώσεων σήμερα το βράδυ των εταιρειών προμήθειας είναι οι καταναλωτές την ωρα που ο ο Οκτώβριος κάνει “ποδαρικό” με άνοδο τιμής αλλά μένοντας σε επίπεδα κάτω των 100 ευρώ/MWh.

Ουσιαστικά, βέβαια, το στίγμα θα δώσει η ΔΕΗ με το πράσινο τιμολόγιό της, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί πτωτικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που έκλεισε στο επίπεδο των 15,94 λεπτών. ‘Ηδη, βέβαια, οι εταιρείες, Protergia και ΗΡΩΝ, με σημαντικά μερίδια στην αγορά έχουν ανακοινώσει ότι θα κρατήσουν και για τον Οκτώβριο σταθερές τις τιμές, στα 15,99 και 15,88 λεπτά η κιλοβατώρα, αντίστοιχα. Σε ανάλογο κλίμα αναμένεται να κινηθούν κι άλλοι προμηθευτές αν και λόγω της μείωσης της χονδρικής τιμής το μήνα που πέρασε σε σχέση με τον Αύγουστο, δίνεται μια σχετική ευκαιρία για πιο δυναμικές πολιτικές τιμολόγησης, ειδικά από μικρότερους “παίκτες” που αναζητούν αύξηση του μεριδίου τους.

Γενική, πάντως, είναι η αίσθηση ότι εάν το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, δε θα απαιτηθεί η χορήγηση επιδοτήσεων, ειδικά, μάλιστα, εάν και η μέση τιμή στα “πράσινα” τιμολόγια παραμείνει λίγο κάτω από τα επίπεδα του Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση χονδρική τιμή του Σεπτέμβρη έκλεισε  στα 112,35 ευρώ/MWh, (από 129 ευρώ τον Αύγουστο), δηλαδή χαμηλότερα κατά 13%.

Παράλληλα, ένεκα και της έλευσης του φθινοπώρου, οπότε και η ζήτηση πέφτει και άρα οι επιβαρύνσεις, δυνητικά, μειώνονται, υπάρχει έτι μεγαλύτερη η πιθανότητα για πιθανότητα παύση των επιδοτήσεων. Επίσης, το ΥΠΕΝ ζυγίζει και το εάν θα συνεχίσει ή όχι το φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή στο φόντο και των αποδόσεων που έχει. Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση με 1,4 λεπτά/KWh οδήγησε σε μια επιβάρυνση των εταιρειών με 20 εκατ ευρώ, άρα δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για εκταμιεύσεις επιδοτήσεων. Πάντως, η  τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τις ανακοινώσεις των παρόχων.

Σημειώνεται ότι επανειλημμένα ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει σημειώσει ότι οι τιμές του ρεύματος στη λιανική πέφτουν το φθινόπωρο καθώς πέφτει η ζήτηση.

«Η ζήτηση στο ρεύμα το καλοκαίρι υπερδιπλασιάζεται. Έχουμε 4-5 γιγαβάτ το φθινόπωρο, 5-6 το χειμώνα , 3,5-5 την άνοιξη και 7,5 με 10 ή 11 το καλοκαίρι. Αυτή η πολύ μεγάλη ζήτηση μας σπρώχνει εποχικά σε υψηλές τιμές το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο» έχει αναφέρει ο υπουργός.

Οι τιμές σήμερα

Πάντως στα 81,86 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 01/10/2024. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 201,19 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 5 ευρώ/MWh, σε πολύ χαμηλά, δηλαδή, επίπεδα. Πάντως, η τιμή αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις  311.93 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 1,4%, το φυσικό αέριο 33,7%, τα υδροηλεκτρικά 2,7%, οι εισαγωγές 18,2% και οι ανανεώσιμες 39,4%. Οι εξαγωγές στις 18,591 MWh και οι εισαγωγές στις 28,361 MWh.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ