Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων ανέλυσε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, σχολιάζοντας πως «οι συστημικές δυνάμεις, οι λεγόμενες δυνάμεις του κέντρου, του μεσαίου χώρου, όπως θέλετε πείτε τες, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, δεν αποτελούν πια ένα buffer μέσα από το οποίο περνάνε οι μετακινήσεις (σ.σ. των ψήφων). Γίνονται απ’ ευθείας μετακινήσεις. Αυτή, λοιπόν η γραμμικότητα και η «ομαλότητα» ή μη, που υπήρχε στο πολιτικό σύστημα, στο κομματικό σύστημα, φαίνεται ότι πια είναι ξεπερασμένη».
«Αναδεικνύεται ένα νέο ρεύμα, ιδεολογικοπολιτικό, που θα δείξει στο μέλλον αν μπορεί να συγκροτηθεί σε σώμα, σε ένα μεγάλο και ευρύχωρο πολιτικό πόλο, ο οποίος μετά θα έχει άλλες διεκδικήσεις και άλλες απαιτήσεις στην πολιτική σκηνή ή θα ξεφουσκώσει» προσέθεσε ο κ. Φαναράς.
«Σχηματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι δυνάμεις που έχουν κυβερνήσει τον τόπο, ας τις ορίσουμε σχηματικά ως συστημικές δυνάμεις και οι υπόλοιπες, οι οποίες δεν έχουν αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης, κινούνται αν θέλετε, σε ένα δεύτερο επίπεδο, σε μια δεύτερη επιφάνεια, οι πρώτες λοιπόν δείχνουν μια σχετική σταθερότητα. Υπάρχει εκεί μία πολιτική σταθερότητα, η γνωστή, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας το άνετο αλλά το όμως δεν μεταφράζεται στην εποχή μας σε μια αυτοδυναμία με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, τη δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ανακοπή της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ που σταδιακά φαίνεται ότι έχει και τις δυνατότητες να πάρει κάτι πίσω από τα χαμένα και από κει και πέρα υπάρχουν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις οι οποίες διεκδικούν μια θέση στον ήλιο ή μια θέση στο κοινοβούλιο και οι οποίες, αν σχηματικά πούμε ότι είναι δυνάμεις αντισυστημικές, που κατατάσσονται σε ένα δεύτερο επίπεδο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αφενός και δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αφετέρου, δείχνουν μέσα από αυτές τις νέες συζητήσεις, που έχουν και κοινά κοινωνικά επίδικα ζητήματα, τα αγροτικά, την ακρίβεια, το μεταναστευτικό, μια σειρά από θέματα που ενδιαφέρουν εξίσου αυτά τα κοινά, έχουμε λοιπόν εκεί μια απευθείας επικοινωνία πια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαναράς.
Ερωτηθείς αν αυτή η δυναμική δείχνει να έχει πολιτικό μέλλον ή αν ενδεχομένως αρχίσει να υποχωρεί, ο κ. Φαναράς ανέφερε τα εξής.
«Αν προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε κάποιες απαντήσεις, θα έλεγα ότι αφενός μεν ο χώρος αυτός δείχνει να ενισχύεται, αλλά από την άλλη λείπει ακόμα μια ηγετική προσωπικότητα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ενωτικά σε αυτόν το χώρο και ταυτόχρονα, όσο και να πλήττεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να έχει μεγάλη απόσταση στην αντιλαμβανόμενη δυνατότητα να ασκεί τα κυβερνητικά καθήκοντα του πρωθυπουργού από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. Αυτό είναι βέβαια ένα ατού, διότι όσο θα είναι το σύστημα μας τέτοιο, το εκλογικό μας σύστημα, το οποίο είναι και το μόνο ίσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο πριμοδοτεί τη δημιουργία μονοκομματικών κυβερνήσεων και άρα πριμοδοτεί και τον επικεφαλής του πρώτου κόμματος ή των δύο, αν υπάρξει και δεύτερο που να διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία. Με αυτή την έννοια λοιπόν, έχει σημασία ποιος είναι αυτός, ποιο είναι το πρόσωπο που την επόμενη μέρα θα μπορούσε να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα. Αν δεν υπάρξουν προσωπικότητες τέτοιες που να μπορούν να συγκροτήσουν έναν πόλο, έστω έναν χώρο συνάντησης όλων αυτών των δυνάμεων και παραμείνουν διάσπαρτες, μπορεί τώρα να αθροίζουν είκοσι, και τα εκατό. όμως, επειδή είναι διάσπαρτες, το ειδικό τους βάρος παραμένει περιορισμένο. Για φανταστείτε ένα σχήμα το οποίο θα μπορούσε να αθροίζει από μόνο του τέτοια μεγέθη. Θα μπορούσε να είναι δεύτερη δύναμη. Επομένως, έχει σημασία ποια πρόσωπα και με ποιες πολιτικές θα επιδιώξουν να πορευθούν μέχρι τις κάλπες».