Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΥψηλή πτήση στον τουρισμό, οιωνοί για νέο ρεκόρ εισπράξεων

Υψηλή πτήση στον τουρισμό, οιωνοί για νέο ρεκόρ εισπράξεων

Οιωνοί για μια εξαιρετική σεζόν στον τουρισμό που ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τα ρεκόρ εισπράξεων του 2019 φαίνεται πως διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το κρίσιμο crash test των ημερών του Πάσχα (Καθολικών και Ορθοδόξων) που για όλα τα τουριστικά brands διεθνώς ήταν ένα κομβικό σημείο που θα σηματοδοτούσε σε μεγάλο βαθμό την πορεία του τουρισμού φέτος.

Παρά τον πόλεμο στο κατώφλι της Ευρώπης, παρά τις ανατιμήσεις, το ενεργειακό κόστος και όλα τα υπόλοιπα δεινά, έρευνες δείχνουν ότι η «πείνα» για ταξίδια για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς πολίτες, είναι ισχυρότερη από κάθε άλλη στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο κλάδος που κράτησε όρθια τη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης, φέρνοντας 135 δισ. ευρώ εισπράξεις και «χτίζοντας» μια… μαγιά επισκεπτών 250 εκατ. πολιτών, ετοιμάζεται να σηκώσει εκ νέου το ΑΕΠ της χώρας και να βάλει ανάχωμα στα προβλήματα από την ενεργειακή κρίση. Αν πάει καλά ο τουρισμός φέτος, δύναται να δώσει σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ, αλλάζοντας και τα δεδομένα στο οικονομικό status quo της χώρας για φέτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αισιοδοξία είναι διάχυτη σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους, έστω και αν ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του αστάθμητου παράγοντα, είτε από την πανδημία, είτε από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι πληρότητες τις ημέρες του Πάσχα στην Ελλάδα άγγιξαν το 80-90% σε πάρα πολλές περιοχές όπως Σαντορίνη, Μύκονο, Ηράκλειο κ.α., ενώ υπήρξαν και μέρη με 100% πληρότητα.

Οι κύριοι παράγοντες αισιοδοξίας για φέτος στον τουρισμό είναι:

  • Η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη εποχή
  • οι αεροπορικές θέσεις που προσφέρουν εγχώριες και ξένες εταιρείες είναι περισσότερες από ποτέ
  • Οι κλίνες στην Αθήνα αλλά και σε νησιά ποτέ δεν ήταν περισσότερες και πιο εκσυγχρονισμένες
  • Η διάθεση για ταξίδια σε όλο τον πλανήτη ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη, ενώ υπάρχει και διαθέσιμο εισόδημα ύστερα από δύο χρόνια lockdown.
  • Για πρώτη φορά, μετά τις προβληματικές σεζόν 2020 και 2021, ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και σε καμιά άλλη χώρα – τουριστική «δεξαμενή» της Ελλάδας δεν υπάρχουν περιορισμοί, ταξιδιωτικοί ή άλλοι.

Παρ’ ότι ο πόλεμος αναχαίτισε τις κρατήσεις τις πρώτες εβδομάδες, εντούτοις δεν καταγράφηκαν ακυρώσεις, στοιχείο που μαρτυρά την ανθεκτικότητα του κλάδου – ειδικά φέτος – ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας και «κλειδώματος».

Η φετινή χρονιά είναι απαλλαγμένη από lockdown, ενώ από πέρυσι είχε διαφανεί το ισχυρό momentum επιστροφής του ελληνικού τουρισμού. Μολονότι πέρυσι το πρώτο 4μηνο του 2021 ήταν με lockdown και ο Μάιος ήταν μήνας προσαρμογής, στην ουσία η σεζόν ξεκίνησε από τον Ιούνιο και μετά, οπότε με ένα εξαιρετικό 3ο τρίμηνο, η χώρα έφτασε στα 10,6 δισ. ευρώ έσοδα, ήτοι σχεδόν στο 60% των εισπράξεων του 2019.

Για φέτος, οι αρχικοί σχεδιασμοί και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για βασικό σενάριο εισπράξεων στο 80% του 2019, ήτοι περίπου στα 14-15 δισ. ευρώ. Όσο περνούν οι εβδομάδες όμως, κορυφαίοι tour operators, θεσμικοί παράγοντες του κλάδου, οικονομικοί αναλυτές και τραπεζίτες, αρχίζουν και βλέπουν σημαντικά υψηλότερα τον πήχη, ακόμη και πιο πάνω από το έτος – ρεκόρ.

Στην πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου εκτίμησε πως ο τουρισμός φέτος θα αποφέρει 18-19 δισ. έσοδα, ενώ η Alpha Bank προεξοφλεί ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα φτάσει στα επίπεδα-ρεκόρ του 2019.

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ και επικεφαλής του ομίλου πολυτελών ξενοδοχείων Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά πως μετά το σοκ των πρώτων εβδομάδων του πολέμου που η ζήτηση έπεσε, πλέον από τα τέλη Μαρτίου έχει αυξηθεί και τώρα είναι εξαιρετική». Τόνισε ότι οι τουρίστες δεν ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς, προτιμώντας να παραμείνουν στην Ευρώπη, ενώ η ζήτηση για την Ελλάδα «ανακάμπτει εντυπωσιακά και διαφαίνονται τουριστικά έσοδα στα επίπεδα του 2019, κάτι που αν επιτευχθεί θα είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ