Με ρυθμό ανάπτυξης 15% κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού το 2022, παρά την παγκόσμια οικονομική αναταραχή και τη διεθνή αστάθεια. Ο ρυθμός αυτός αντιπροσωπεύει την υψηλότερη ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της ζήτησης για λογισμικό έναντι των δυσμενών μακροοικονομικών παραγόντων.
Η ανάπτυξη –σύμφωνα με την ανάλυση της IDC που επικαλείται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ)– προήλθε κυρίως από την αύξηση της τιμής των αδειών χρήσης λογισμικού (που αντικατοπτρίζει τον υψηλό πληθωρισμό) και τις συμβάσεις που υπεγράφησαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πήχυς για την αγορά λογισμικού της Ευρώπης παραμένει ψηλά τόσο για το τρέχον έτος όσο και για όλη την περίοδο έως το 2027. Το 2023, η ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού προβλέπεται να αναπτυχθεί με ποσοστό 11,7%. Η επίδοση αυτή θεωρείται σημαντική, δεδομένου ότι επιτυγχάνεται εν μέσω οικονομικής αστάθειας και σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.
Στο μεταξύ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πενταετής σύνθετος μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης (CAGR) για την περίοδο 2022-2027 θα είναι της τάξης του 12% για την ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού.
Μάλιστα, τρεις κατηγορίες της αγοράς λογισμικού αναμένεται να έχουν αλματώδη ανάπτυξη, υπερ-πολλαπλάσια του μέσου όρου της συνολικής αγοράς software στην Ευρώπη.
Πλατφόρμες ΑΙ
Οι πλατφόρμες λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης προβλέπεται να έχουν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 41% έως το 2027 (που αντικατοπτρίζει μια αύξηση 16 φορές μεταξύ 2018 και 2027). Ο δεύτερος πιο δυναμικός τομέας στην ευρωπαϊκή αγορά software θα είναι το ενδιάμεσο λογισμικό ενοποίησης και ενορχήστρωσης με CAGR 24%, ενώ τα εργαλεία ποιότητας λογισμικού και κύκλου ζωής θα «τρέξουν» με 20%.
Εκτός από αυτά τα τρία κορυφαία τμήματα, η συνολική αγορά ανάπτυξης και ανάπτυξης εφαρμογών (πλατφόρμα ως υπηρεσία) προβλέπεται να αναπτυχθεί με 18% για το διάστημα μεταξύ 2022 και 2027, γεγονός που την καθιστά βασικό τμήμα των δαπανών για λογισμικό.
Λογισμικό ασφαλείας
Σε ό,τι αφορά το λογισμικό ασφαλείας ήταν κεντρικό στις επενδυτικές στρατηγικές των εταιρειών κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και το 2022, όταν ο αριθμός των επιθέσεων DDOS έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδο.
«Αναμένεται υγιής αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια καθ’ όλη την περίοδο πρόβλεψης, παράλληλα με την αυξανόμενη ζήτηση για εργαλεία που χρησιμοποιούνται από προγραμματιστές και ειδικούς ενσωμάτωσης» αναφέρει η IDC.
«Η ενοποίηση εφαρμογών, οι επιχειρηματικές συναλλαγές και η αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων — συμπεριλαμβανομένων των προγνωστικών και προκαθοριστικών αναλύσεων — είναι τομείς ανάπτυξης και αναμένουμε ότι η ζήτηση θα είναι σταθερή ή αυξανόμενη για τα επόμενα πέντε χρόνια, υποστηριζόμενη από τη μαζική ενεργοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης», υπογραμμίζει η εταιρεία ερευνών για την ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού.
Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι οι νέες δυνατότητες και υπηρεσίες που βασίζονται στο GenAI θα ανοίξουν ευκαιρίες για ανταγωνιστική διαφοροποίηση και αύξηση εσόδων για προμηθευτές που μπορούν να προσφέρουν αυτές τις λύσεις με την κατάλληλη ασφάλεια.