Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥΠΟΙΚ: Ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας η συμφωνία για τον Προϋπολογισμό...

ΥΠΟΙΚ: Ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας η συμφωνία για τον Προϋπολογισμό 2022

Η συμφωνία διασφαλίζει έναν ισορροπημένο και ρεαλιστικό Προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη από την πανδημία, την προστασία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία, ενώ προβλέπει και επαρκή περιθώρια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων έκτακτων αναγκών και μελλοντικών προκλήσεων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. έτους 2022.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

“Στις 15 Νοεμβρίου 2021 επιτεύχθηκε συμφωνία στις Βρυξέλλες μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί κοινού σχεδίου Προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το έτος 2022, που περιλαμβάνει αναλήψεις υποχρεώσεων συνολικού ύψους 169,5 δισ. ευρώ και πιστώσεις πληρωμών 170,6 δισ. ευρώ και στοχεύει στην κινητοποίηση επενδύσεων για μια βιώσιμη ανάκαμψη και μια «πράσινη», ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη.

Η συμφωνία διασφαλίζει έναν ισορροπημένο και ρεαλιστικό Προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη από την πανδημία, την προστασία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία, ενώ προβλέπει και επαρκή περιθώρια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων έκτακτων αναγκών και μελλοντικών προκλήσεων. Έμφαση, επίσης, δίνεται στους τομείς της συνοχής, της καινοτομίας, της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της εξωτερικής δράσης της Ένωσης.

Ο Προϋπολογισμός Ε.Ε. έτους 2022 προβλέπεται να διαθέσει σημαντικούς πόρους σε τομείς και προγράμματα υψηλού ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως της Οικονομικής και Κοινωνικής Συνοχής, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της Μετανάστευσης και Ασύλου, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), καθώς και των ΕU4Health, HORIZON, LIFE και ERASMUS.

Πιο αναλυτικά, μέσω του Προϋπολογισμού 2022 συμφωνήθηκε να διατεθούν συνολικά:

  • 49,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ανάκαμψης, μέσω της προώθησης των επενδύσεων στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.
  • 53,1 δισ. ευρώ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και 971,9 εκατ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας για τους Ευρωπαίους γεωργούς, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αγροδιατροφικού τομέα.
  • 12,2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα «HORIZON» με σκοπό τη στήριξη της έρευνας της Ε.Ε. σε τομείς όπως η υγεία, ο ψηφιακός τομέας, η βιομηχανία, το διάστημα, το κλίμα, η ενέργεια και η κινητικότητα και 613,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά, που στοχεύει στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των ΜμΕ, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του τουρισμού.
  • 839,7 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα EU4Health με σκοπό τη στήριξη της Υγείας στην Ε.Ε. και την ολοκληρωμένη ανταπόκριση στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών στον τομέα της υγείας.
  • 1,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα αποβεί προς όφελος όλων, καθώς και 755,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για τη στήριξη δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.
  • 2,8 δισ. ευρώ για τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», ο οποίος στοχεύει σε σύγχρονες υποδομές μεταφορών για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών συνδέσεων.
  • 3,4 δισ. ευρώ για το Erasmus+ με σκοπό την επένδυση στη νεολαία, καθώς και 406 εκατ. ευρώ για τους τομείς του πολιτισμού μέσω του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».
  • 1,1 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και 809,3 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, μεταξύ άλλων με 25 εκατ. ευρώ για την προστασία των συνόρων με τη Λευκορωσία, καθώς και της πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, στην οποία περιλαμβάνεται πρόσθετη χρηματοδότηση για δεσμεύσεις επανεγκατάστασης.
  • 227,1 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και 945,7 εκατ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας με σκοπό τη στήριξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ασφάλειας.
  • 15,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των γειτόνων και τη διεθνή ανάπτυξη και συνεργασία. Η συμφωνία περιλαμβάνει στοχευμένες αυξήσεις των κονδυλίων του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ) — Η Ευρώπη στον κόσμο (190 εκατ. ευρώ), με έμφαση στο Αφγανιστάν και τη Συρία, καθώς και του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας (211 εκατ. ευρώ) για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν προθεσμία 14 ημερών για να εγκρίνουν το κοινό σχέδιο. Στις 25-26 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα σηματοδοτήσει και τυπικά το τέλος της διαδικασίας έγκρισης του Προϋπολογισμού 2022.

Συμπερασματικά, η συμφωνία για τον Προϋπολογισμό 2022 κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας, καθώς η εισροή ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να συμβάλει σε κρίσιμους τομείς για την ελληνική οικονομία, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, η τόνωση των επενδύσεων και της απασχόλησης, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ