«Το φαινόμενο της αύξησης των τιμών παγκοσμίως θα έχει διάρκεια καθώς εδώ και μήνες αναπτύσσεται πληθωρισμός και από την πλευρά της ζήτησης». Αυτό τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης.
Ειδικότερα, ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ότι το φαινόμενο αρχικά πυροδοτήθηκε από ελλείψεις στην προσφορά αγαθών, λόγω της διαταραχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η καραντίνα, αλλά πλέον το φαινόμενο αφορά την πλευρά της ζήτησης. Η παγκόσμια ζήτηση τροφοδοτείται από την εισοδηματική ενίσχυση της μεσαίας τάξης σε χώρες της Ασίας όπως η Κίνα όπου η άνοδος του βιοτικού επιπέδου εισάγει μόνο στη διεθνή αγορά ενέργειας κάθε χρόνο το ισοδύναμο μιας χώρας όπως η Ολλανδία. «Υπάρχει δομική υπερζήτηση από την Ασία, η οποία σε συνδυασμό με την νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση ενισχύει τον πληθωρισμό σε ένταση και σε διάρκεια» είπε ο κ. Πελαγίδης.
Η εξέλιξη αυτή, πέραν των γνωστών γεωπολιτικών λόγων, αυξάνει τη ζήτηση ενέργειας αλλά και άλλων αγαθών κάτι που σημαίνει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί ενισχύοντας την παγκόσμια ζήτηση αγαθών, ανεξάρτητα από τις όποιες διαταραχές στην προσφορά τις οποίες προκάλεσε αρχικώς η πανδημία. Πολύ περισσότερο όταν η «πράσινη μετάβαση» έχει εισέλθει στη δύσκολη αυτή εξίσωση.
«Η αύξηση των διεθνών τιμών των βασικών εμπορευμάτων, όπως τα είδη διατροφής είχε ξεκινήσει πριν εκδηλωθεί η ενεργειακή κρίση» είπε ο κ. Πελαγίδης και σημείωσε ότι η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω πανδημίας δεν έχει τις διαστάσεις που πιστεύουν ορισμένοι, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξυπηρέτηση στα λιμάνια παγκοσμίως είναι αυξημένη σε σχέση με το 2019. Αυτό, ενώ ο όγκος διακίνησης ορισμένων βασικών αγαθών όπως οι σπόροι σιταριού έχουν αυξηθεί από το 2019 περίπου 10%.
Σε σχέση με τη διάρκεια του φαινομένου ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι: «Ο πληθωρισμός είναι όπως ο σκορπιός, διότι εάν αφεθεί να εξελιχθεί, όσο θα αυξάνονται οι τιμές τόσο θα πλήττεται η ζήτηση και η δαπάνη, οπότε στο τέλος το φαινόμενο θα περιοριστεί …από μόνο του εκ των πραγμάτων, με μεγάλο κόστος βέβαια».
Υπογράμμισε όμως ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, διότι εάν ο πληθωρισμός αφεθεί θα έχει επιπτώσεις στην ανάκαμψη, ενώ εάν αντιμετωπιστεί απότομα με σύσφιξη οικονομικής πολιτικής, τότε θα είναι τα μέτρα αντιμετώπισης που θα πλήξουν την ανάκαμψη. Κι εδώ χρειάζεται η δέουσα προσοχή.