Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΥπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ και CCPIT Σαγκάης

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ και CCPIT Σαγκάης

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του κινεζικού Συμβουλίου για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου – Τμήμα Σαγκάης (CCPIT – Shanghai) υπέγραψαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, και ο Πρόεδρος του CCPIT Σαγκάης, κ. Zhou Minhao, με στόχο η συνέργεια αυτή να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και την προώθηση νέων αμοιβαία επωφελών ευκαιριών συνεργασίας. 

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης Athens – Shanghai Business Luncheοn, που διοργανώθηκε από το CCPIT Σαγκάης, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και στελεχών φορέων καιεπιχειρήσεων από την Ελλάδα και την Κίνα. 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης, είπε πως η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας είναι ένα ακόμη ορόσημο για την ενίσχυση των σχέσεων του Επιμελητηρίου με ομόλογους φορείς της Κίνας αλλά και ευρύτερα για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις,επεσήμανε ότι «παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση, οι δύο χώρες έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια μια στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία αξιοποιεί συμπληρωματικά πλεονεκτήματα και δημιουργεί σημαντικά αμοιβαία οφέλη. Σήμερα η Ελλάδα παραμένει πόλος σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Διατηρεί έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κινητήριο δύναμη την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις. Η Κίνα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές ξένων επενδύσεων για την Ελλάδα, εκτός Ευρώπης. Η ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου είναι αξιοσημείωτη – με την Κίνα να είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τα ελληνικά προϊόντα να κερδίζουν έδαφος στην κινεζική αγορά.

Σήμερα, σε μια περίοδο εντεινόμενης αβεβαιότητας -σημείωσε ο κ. Μπρατάκος – το ΕΒΕΑ θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για συνεργασία, αλλά και νέες ευκαιρίες, τόσο σε υφιστάμενους όσο και σε αναδυόμενους τομείς. Οι μεταφορές, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι επικοινωνίες, η πράσινη και ψηφιακή οικονομία, η εφοδιαστική αλυσίδα, είναι πεδία στα οποία μπορούμε να διερευνήσουμε νέες στρατηγικές συνέργειες, καθώς επίσης και ο τομέας της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας. Ιδιαίτερα η νεοφυής επιχειρηματικότητα μπορεί να αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας. Το ΕΒΕΑ έχει αναπτύξει σημαντικές δομές σε αυτόν τον τομέα, εμπειρία και εξωστρεφή δικτύωση – που είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο σχετικών συμπράξεων».  

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε ότι οι δύο πλευρές οφείλουν να εντείνουν τις δράσεις τους και ότι το Επιμελητήριο εργάζεται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση: αφενός, για να ξεπεραστούν εμπόδια πέρα από τη γεωγραφική απόσταση, όπως είναι οι γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές, και η διαχείριση των διαδικασιών για την έγκριση εισαγωγών τροφίμων και αφετέρου για την αποτελεσματική υποστήριξη  της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην Κίνα, με δράσεις δικτύωσης και με συμμετοχή σε σημαντικές εμπορικές εκθέσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ορατότητα και η αναγνωρισιμότητα των ελληνικών προϊόντων. 

«Εδώ και πολλά χρόνια το Επιμελητήριό μας εργάζεται για τη δημιουργία διαύλων επαφής και συνεργασίας, με επιχειρηματικούς φορείς της Κίνας. Από την πλευρά μας, είναι δεδομένη η δέσμευση να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με συνέπεια την περαιτέρω προσέγγισητων δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων. Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα σε αυτή την κατεύθυνση», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπρατάκος. 

Από την πλευρά του, ο κ. κ. Zhou Minhao είπε ότι «ΗΕλλάδα αποτελεί έναν σημαντικό κόμβο που συνδέει την Ευρώπη και την Ασία, χάρη στη μοναδική γεωγραφική της θέση. Παράλληλα, η Κίνα είναι μια χώρα με τεράστιες ευκαιρίες. Ελπίζω ότι η σημερινή μας συνάντηση θα ανοίξει ένα παράθυρο για τους Έλληνες και Κινέζους επιχειρηματίες, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που υπάρχουν, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για μια ισχυρή μελλοντική συνεργασία».

Με την Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, τα δύο μέρη συμφώνησαν στην αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών και δημοσιεύσεων, στην υποστήριξη των επιχειρήσεων – μελών τους για συνεργασία με ομόλογούς τους στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, στη συμβουλευτική, στην πραγματοποίηση επιχειρηματικών αποστολών τόσο στην Αθήνα όσο και στη Σαγκάη και γενικότερα στην ανάπτυξη επαφών με στόχο την προώθηση των εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Σαγκάης.

Στο Athens-Shanghai Business Luncheon συμμετείχαν ως ομιλητές, επίσης, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Fang Qiu, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, ο Δήμαρχος της Σαγκάης, κ. Gong Zhen και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της EnterpriseGreece κ. Δημήτρης Σκάλκος. Ακόμη πήραν μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων κ.Αντιγόνη Λυμπεροπούλου και οι διακεκριμένοι επιχειρηματίες κ.κ. Παύλος Κοντομίχαλος, Μιχάλης Λεμπιδάκης, Παναγιώτης Καραμπίνης, Γιώργος Κορρές,Γιώργος Προκοπίου και Σάκης Τανιμανίδης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ