Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΥπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Υφυπ. Ναυτιλίας Κύπρου- Υπ. Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων...

Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Υφυπ. Ναυτιλίας Κύπρου- Υπ. Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων Μαυροβουνίου

Στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για τη διεύρυνση των διμερών εξωτερικών σχέσεων της Κύπρου με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συνεργασία στο τομέα της ναυτιλίας, υπεγράφη σήμερα το πρωί στη Λεμεσό Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Υφυπουργού  Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω κας. Μαρίνας Χατζημανώλη και του Υπουργού Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου κ. Filip Radulovic, για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών ικανότητας των αξιωματικών εμπορικών πλοίων που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές της Κύπρου και του Μαυροβουνίου.

Της υπογραφής του Μνημονίου προηγήθηκε διμερής συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα μεταξύ της Υφυπουργού Ναυτιλίας και του ομολόγου της κατά την οποία συζητήθηκαν, πέραν των θεμάτων που αντανακλώνται στο Μνημόνιο, θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δυο χωρών.

Επισημαίνεται ότι, η υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου είναι προς όφελος της Κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας, καθώς δίνεται η επιλογή στους χρήστες της Κυπριακής σημαίας για να στελεχώσουν τα πλοία τους με πλοιάρχους και αξιωματικούς εμπορικών πλοίων από το Μαυροβούνιο και αντίστροφα, ειδικά σήμερα που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ναυτικών στις πιο πάνω ειδικότητες.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας επιβεβαιώνει την αμοιβαία βούληση τόσο του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου, όσο και των δυο Κυβερνήσεων για περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, καθορίζοντας συνάμα το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο, καθώς επίσης και στα πλαίσια της κοινής τους συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός.

Σε δηλώσεις της μετά την τελετή υπογραφής, η κα. Χατζημανώλη εξέφρασε, ανάμεσα σε άλλα, την ικανοποίησή της γιατί μέσα από το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη δίδεται η δυνατότητα για εγκαθίδρυση και ανάπτυξη μιας νέας συνεργασίας η οποία επιτρέπει στους αξιωματικούς μας να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε πλοία που φέρουν τη σημαία του Μαυροβουνίου. Πρόσθεσε επίσης ότι η συνεργασία αυτή θα διέπεται από συστηματική επικοινωνία μεταξύ των Μερών σε τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, καθώς επίσης ανοίγεται ένας δίαυλος επικοινωνίας για εξέταση νέων συνεργασιών με το Μαυροβούνιο.

Από πλευράς του Μαυροβουνίου ο Υπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι με την υπογραφή αυτού του Μνημονίου, οι ναυτικοί θα έχουν την ευκαιρία να αρχίσουν να εργάζονται σε πλοία υπό κυπριακή σημαία, όπου υπάρχουν σήμερα πάνω από χίλια πλοία, με τα υψηλότερα πρότυπα εκπαίδευσης, ασφάλειας και ποιότητας εργασίας, γεγονός που καθιστά την πρωτοβουλία αυτή ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας του Μαυροβουνίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ