don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Υποβαθμίσεις-αναβαθμίσεις-προβλέψεις, η Αθήνα ενόψει Σεπτεμβρίου, το κόστος χρήματος και οι αποτιμήσεις

*Καλή Εβδομάδα, για να δούμε… Εκ πρώτης όψεως ασύνδετες μεταξύ τους οι παρακάτω εξελίξεις: ο οίκος Fitch υποβαθμίζει την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς αφαιρεί το ΑΑΑ. Ο οίκος Scope Ratings αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία, δίνει την πολυπόθητη “επενδυτική βαθμίδα”. Για την ελληνική οικονομία, η Εθνική Τράπεζα σε ανάλυσή της προβλέπει χρονιά-ρεκόρ όσον αφορά στα τουριστικά έσοδα. Ο πήχης πάνω από τα 20 δισ. και πλέον.

*Νέο ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων τον Ιούλιο στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

*Eurobank: βελτίωση οικονομικού κλίματος και μεταποίησης (αλλά και επιβράδυνση απασχόλησης). Αυτά ενδεικτικά σε μία συγκυρία που, όπως σημειώνει/προειδοποιεί η Maersk η “βουτιά” στα έσοδα της είναι “καμπανάκι” για το διεθνές εμπόριο.

*Για τα του Γερμανικού οίκου αξιολόγησης, την αναβάθμιση της Παρασκευής τα έχει αναφέρει αναλυτικά ο Γιώργος Αλεξάκης. Θυμίζω πως, η Scope Ratings ήταν ο πρώτος οίκος που είχε αναβαθμίσει τις προοπτικές/outlook της ελληνικής οικονομίας, τον Δεκέμβριο 2022. Ακολούθησαν οι “πιστοποιημένοι” από την ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας/ δικαιώνοντας τον Γερμανικό που παρότι δεν έχει ακόμη- την “βούλα” της Φρανκφούρτης κατά κανόνα επιβεβαιώνεται, για αυτό και θεωρείται από πολλούς διαχειριστές κάτι σαν…ιχνηλάτης. Πρακτικά όσοι ακολουθούν την Scope Ratings προχωρούν σε κινήσεις προεξόφλησης αρκετά νωρίτερα απ’ άλλους που έχουν ως γνώμονα την υπέρ-συντηρητική Moody’s. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, ένα fund, που επενδύει-δηλαδή αγοράζει τραπεζικά χαρτιά, blue chips e.t.c (δυνητικά) μπορεί να έχει αρχίσει να τοποθετείται από χαμηλότερες τιμές, επί της ουσίας να έχει (δυνητικά πάντα) ευρύτερα περιθώρια ανόδου, ήτοι μεγαλύτερης κερδοφορίας.Αλήθεια, πως δικαιολογεί ένας διαχειριστής του οίκου Moody’s την απόκλιση τριών (3) κλιμάκων από την επενδυτική βαθμίδα, όταν ένας άλλος της Scope Ratings την έχει δώσει-ήδη-από την Παρασκευή 4 Αυγούστου.

*Μου έλεγε διαχειριστής- ελληνοαμερικανός- με 30ετία στο CV του στην JPMC- για ένα διάστημα στο πλευρό του…Λάκωνα- πως για την Αθήνα “τα πάντα όλα” θα παιχτούν στο πρώτο 15νθήμερο Σεπτεμβρίου. Μου θύμισε πως, 8 Σεπτεμβρίου βαθμολογεί η DBRS, στις 15 του ιδίου μηνός η Moody’s, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου το δ.σ της ΕΚΤ θα αποφασίσει τι θα κάνει με τα επιτόκια. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είτε θα αυξήσει κι άλλο το βασικό επιτόκιο, είτε θα κάνει παύση. Η Γαλλίδα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της μείωσης. Γιατί τα αναφέρει- επιμένοντας μάλιστα η στήλη- επειδή σε περιβάλλον ιστορικά υψηλών επιτοκίων διεθνώς-ειδικότερα στην Ευρώπη- διανοίγεται παράθυρο ανταγωνιστικότερου κόστους χρήματος και για επιχειρήσεις. Ενδεχόμενη αναβάθμιση είτε από τον Καναδικό είτε από τον Αμερικανικό οίκο θα σημάνει πολλά, ειδικά σε αυτή την περίοδο.

*Ας επιτραπεί στην στήλη να μην συμμερίζεται την απαξία με την οποία υποδέχθηκαν οι ειδικοί την υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ από την Fitch. ΟΚ, 2011 δεν είναι, ούτε η πρώτη απώλεια του ΑΑΑ όπως-τότε- από την Standard & Poor’s.Ωστόσο, ούτε το υπέρβαρο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ ήταν-τότε- όπως τώρα στην… στρατόσφαιρα, ούτε το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα τόσο ευάλωτο και το σημαντικότερο ούτε οι ίδιες οι ΗΠΑ τόσο διχασμένες εσωτερικά. Ο οίκος αξιολόγησης εστιάζει στις όλο και συχνότερες κρίσεις λόγω πολιτικών λόγων και αφορμών. Λ.χ κρίσεις για το ανώτατο όριο το ομοσπονδιακό χρέος.

*Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων που δικαιολογεί μεγαλύτερες αποτιμήσεις. Τα μεγέθη 6μηνου των Πειραιώς, Eurobank, Εθνικής (ακολουθεί η Alpha Bank) ήταν- και σε επί μέρους γραμμές καλύτερα των προβλέψεων. Ένας επιπλέον λόγος που το εγχώριο σύστημα πέρασε “αβρόχοις ποσί” τους ελέγχους κεφαλαιακών αντοχών της ΕΚΤ/ΕΒΑ. Να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η αγορά, στα νέα της Παρασκευής, καθώς αρκετοί είχαν προεξοφλήσει την αναβάθμιση. Ένα μίνι profit taking μέσα στο παιχνίδι είναι.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask