Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΥΠΕΝ: Το πλάνο για τον ΑΗΣ Μελίτη - Γιατί περνά σε "ψυχρή...

ΥΠΕΝ: Το πλάνο για τον ΑΗΣ Μελίτη – Γιατί περνά σε “ψυχρή εφεδρεία”;

Για λόγους ευστάθειας του συστήματος θα παραμείνει σε ψυχρή εφεδρεία μέχρι τις 31 Μαρτίου ο ΑΗΣ Μελίτης και θα δουλέψει μόνο αν κριθεί ότι υπάρχει κίνδυνος. Μάλιστα, με βάση τον χρονισμό απόσυρσης των μονάδων της ΔΕΗ η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης παύει στο τέλος του χρόνου ενώ  η παράταση που δίνεται αφορά λόγους ενεργειακής ασφάλειας, όπως ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πάρη Κουκουλόπουλου.

Με αφορμή, την ερώτηση, η κ. Σδούκου άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι η ερώτηση με τίτλο  «πολλαπλά επιζήμια η απόσυρση του ΑΗΣ Μελίτης»  διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και κλείνει το μάτι στις θεωρίες περί «καλού λιγνίτη», «εθνικού καυσίμου» κ.α. «Πώς δένει με την πράσινη ανάπτυξη που κατά τα άλλα στηρίζει το  κόμμα σας;» πρόσθεσε η κ. Σδούκου.

Οι “άμυνες” του 2025

Όπως είπε τον επόμενο χειμώνα, σε σχέση με την ευστάθεια του συστήματος, θα έχουμε νέες θερμικές μονάδες αλλά και συστήματα αποθήκευσης τα οποία θα μας δώσουν την εφεδρεία που χρειαζόμαστε.

Ωστόσο, ο φετινός χειμώνας έχει κάποιες παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την απόσυρση του ΑΗΣ Μελίτης, όπως η  παρατεταμένη ανομβρία, η οποία ενδέχεται να περιορίσει σημαντικά τη διαθέσιμη υδροηλεκτρική που είναι απαραίτητη για την κάλυψη των εποχικών αιχμών και για την ασφαλή λειτουργία του Συστήματος.  Επιπλέον αναμένεται αύξηση της ζήτησης από τα βόρεια σύνορα λόγω των αναγκών τροφοδότησης της Ουκρανίας, οι ενεργειακές υποδομές της οποίας είναι συνεχώς στο στόχαστρο της Ρωσίας. 

Άλλο ένα ζήτημα που δεν έχει διασφαλιστεί είναι ο χρονικός ορίζοντας λήξης της δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας φυσικού αερίου Αγ. Νικόλαος ΙΙ. Και επιπλένο δεν έχει καθοριστεί η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας Μονάδας φυσικού αερίου ΒΙΠΕ Κομοτηνής. 

Το “λουκέτο”

Όπως τόνισε η κα Σδούκου ο σταθμός “πρέπει να κλείσει”. Αντιπροσωπεύει, πλέον, με βάση τα στοιχεία του 2024, το 0,84% της συνολικής παραγωγής ρεύματος στη χώρα. Από 19.050 γιγαβατωρες, που είναι το σύνολο της παραγωγής, όπως είπε, έδωσε 106 γιγαβατωρες. Σημείωσε, δε, ότι μπήκε σε διαδικασία γιατί έπρεπε έστω για λίγο να γίνει αυτό καθώς ο λιγνίτης αναφλέγονταν στην “αυλή” της μονάδα. “Είναι μια ακριβή μονάδα, με κόστος 130 -150 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ όταν δουλεύει περικόπτονται εγχύσεις ενέργειας από ΑΠΕ” τόνισε η Υφυπουργός.

Αναλυτικά σημείωσε ότι λειτούργησε περιορισμένα το 2023 με συνολική παραγωγή περίπου 282 GWh ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους είχε μηδενική παραγωγή. Λόγω της συγκεκριμένης εξέλιξης και του κινδύνου αυτανάφλεξης η ΔΕΗ υποχρεώθηκε στη διακοπή των παραδόσεων λιγνίτη, κίνδυνος που δεν αποφεύχθηκε τελικά. Ο περιορισμός του φαινομένου της αυτανάφλεξης στη βάση και σχετικής παρέμβασης των αρμόδιων περιβαλλοντικών υπηρεσιών, ήταν ο κύριος λόγος ένταξης και λειτουργίας της μονάδας τη χειμερινή περίοδο 2024 με τη συνολική παραγωγή  να φτάνει στις 19GWh τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Κατά την τελευταία θερινή περίοδο από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο 2024 η μονάδα λειτούργησε με περιορισμένη φόρτιση (συνολική παραγωγή περί τις 106 GWh.

Οι εργαζόμενοι

Όπως αναφέρει στην ίδια απάντηση η ΔΕΗ σε  ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στις υπό απόσυρση μονάδες με απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ εγκρίθηκε ειδικό πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης τόσο στη Μεγαλόπολη όσο και στη Φλώρινα, που καλύπτει σημαντικό μέρος των τακτικών αποδοχών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους έως την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους. Το δε ανθρώπινο δυναμικό που δεν θα την επιλέξει μπορεί να αξιοποιηθεί σε δραστηριότητες ενεργών υποδομών και συναφών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ. Με το πρόγραμμα μεταθετότητας που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας αποφασίστηκε η προκήρυξη 200 κενών οργανικών θέσεων ανά την επικράτεια  για τις οποίες οι μισθωτοί του ΑΗΣ Μελίτης μπορούν να αιτηθούν για την τοποθέτησή τους. Η επιλογή του προσωπικού που θα καταλάβει την κάθε θέση θα υλοποιηθεί μέσα από διαδικασία μοριοδότησης με αντικειμενικά κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τον υπολειπόμενο χρόνο υπηρεσίας του κάθε εργαζόμενου μέχρι τη συνταξιοδότησή του, την προϋπηρεσία του και την επίδοσή του στην εργασία, την οικογενειακή κατάσταση και την εντοπιότητα σε σχέση με τη θέση που αιτείται μετάθεση. Επιπλέον δημοσιοποιήθηκαν 85 θέσεις επίσης της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική ενώ σε επόμενη φάση θα δημοσιοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός θέσεων και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως σημειώνει πάντως η ΔΕΗ η κάλυψη κενών οργανικών θέσεων στη Δυτική Μακεδονία λόγω απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων είναι διαδικασία που έχει επαναληφθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη αποσυρθεί τέσσερις λιγντικοί σταθμοί (ΛΙΠΤΟΛ, Αμύνταιο, Πτολεμαϊδα, Καρδιά και έχει περατωθεί η λειτουργία δύο ορυχείων (Αμύνταιου και Καρδιάς). «Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το πλεονάζον προσωπικό μετακινήθηκε εντός της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την κάλυψη αναγκών άλλων μονάδων» επισημαίνει.

Ωστόσο δεν γίνεται καμία αναφορά στους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άλλες μορφές απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων μεταφορέων και σειράς άλλων ειδικοτήτων, ζήτημα που τίθεται στην ερώτηση του κ. Κουκουλόπουλου. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ