Με τις περικοπές “πράσινου” φορτίου να απειλεί επενδύσεις αλλά και τιμές ενέργειας το ΥΠΕΝ με ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης φιλοδοξεί να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις επενδύσεις σε μεμονωμένα – standalone – συστήματα αποθήκευσης, που εκτιμάται ότι μπορεί να εξεπράσουν και το 1,5 δισεκ. ευρώ.Να σημειωθεί ότι στην
Η τελευταία ανάλυση της διαΝΕΟσις, εστιάζει στις σημαντικές προκλήσεις και προοπτικές της διείσδυσης των ΑΠΕ στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στις υποδομές αποθήκευσης αλλά και στα φαινόμενα υπερπροσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν αρχίσει ήδη να παρουσιάζονται στο ελληνικό σύστημα και οδηγούν αναγκαστικά στις λεγόμενες «περικοπές» ή «περικοπές ΑΠΕ».
Όπως, μάλιστα, αναφέρει, η μελέτη οι περικοπές ΑΠΕ αποτελούν, λοιπόν, ένα είδος σπατάλης. Η δυσκολία αντιμετώπισής τους, όμως, θα αυξάνεται εκθετικά όσο το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ εξ. Υ/Η στην ηλεκτροπαραγωγή θα προσεγγίζει τη μονάδα, όπως και φιλοδοξούμε, κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση αν θα είναι οικονομικά σκόπιμο να επιδιωχθεί ένας στόχος εκμηδενισμού τους στο προσεχές μέλλον. Ωστόσο, είναι προφανής η σκοπιμότητα να βρεθούν τρόποι και λύσεις ώστε τουλάχιστον να περιοριστεί αυτή η ενεργειακή σπατάλη στον μέγιστο οικονομικά συμφέροντα βαθμό.
Η αποθήκευση
Η πρώτη απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανάπτυξη των δυνατοτήτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό σύστημα. Παρόλα αυτά, το κόστος της αποθήκευσης και ο χρόνος που απαιτείται για αυτό επιβάλλουν, αφενός, την εύρεση και ενδιάμεσων λύσεων και, αφετέρου, τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και της διαχείρισης του συστήματος, ώστε να μεγιστοποιούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να αντισταθμίζονται οι εγγενείς αδυναμίες καθεμίας από τις τεχνολογίες ΑΠΕ που ενσωματώνονται.
Στο φόντο αυτό, με βάση το σχέδιο υπουργικής απόφασης, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανέλθει σε πάνω από 3,5 GW η συνολική ισχύς των μεμονωμένων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταριών) που σχεδιάζει να αδειοδοτήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης που προτάσσει διαδικασία αδειοδότησης με ταχείες διαδικασίες, θα εγκριθούν όροι σύνδεσης για έργα συνολικής ισχύος 3.550 MW. Από αυτά 2.650 MW θα συνδεθούν με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, ενώ επιπλέον 900 MW θα διατεθούν για σύνδεση στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Τα έργα αυτά θα υποβάλουν αιτήσεις μετά την οριστικοποίηση της υπουργικής απόφασης, συμμετέχοντας σε σχετική πρόσκληση. Όπως, δε, αναφέρεται, όσα έργα εξασφαλίσουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης κατά προτεραιότητα δεν θα λάβουν καμία λειτουργική ενίσχυση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
Σημειώνεται, ότι το ΥΠΕΝ, σε πρώτη φάση, σχεδίαζε να αδειοδοτήσει έργα συνολικής ισχύος 1,5-2 GW. Ωστόσο το πλάνο άλλαξε και πλέον με βάση το σχέδιο προβλέπει:
Από τα 2.650 MW που θα ενταχθούν στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ:
• Τα 600 MW θα αφορούν μεμονωμένα έργα μπαταριών που θα έχουν οκταετή συμβόλαια (PPAs) με ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές (500 MW) ή επιχειρήσεις (100 MW). Η ισχύς έγχυσης αυτών των έργων πρέπει να υπερβαίνει τα 10 MW, χωρίς όμως να ξεπερνά την ετήσια κατανάλωση της εκάστοτε επιχείρησης.
• Τα 250 MW θα εγκατασταθούν σε περιοχές Ζώνης Απολιγνιτοποίησης.
• Τα υπόλοιπα 1.800 MW προορίζονται για σταθμούς που ενδέχεται να ενταχθούν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες.
Οι αιτήσεις που αφορούν τη σύνδεση με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ θα κατατάσσονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Το 30% της διαθέσιμης ισχύος για τα έργα με PPAs θα αξιολογείται με βάση την ακτινική απόσταση μεταξύ της μονάδας αποθήκευσης και του ενεργοβόρου καταναλωτή. Παρόμοια, το 30% της ισχύος που προορίζεται για περιοχές απολιγνιτοποίησης θα αξιολογείται βάσει της σειράς υποβολής των αιτήσεων, με προτεραιότητα σε έργα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.
Για τα έργα που θα συνδεθούν με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, το ανώτατο όριο ισχύος θα φτάσει τα 900 MW και θα διανεμηθεί ως εξής:
• 400 MW για μονάδες με μέγιστη ισχύ έγχυσης τουλάχιστον 5 MW.
• 200 MW για σταθμούς με ισχύ από 1 έως 5 MW.
• 200 MW για έργα με μέγιστη ισχύ μικρότερη του 1 MW.
• 100 MW για έργα με οκταετή PPAs με επιχειρήσεις, όπου η ισχύς δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την ετήσια κατανάλωση των επιχειρήσεων αυτών.
Τα κριτήρια αξιολόγησης για τα έργα του ΔΕΔΔΗΕ θα ακολουθούν επίσης σειρά προτεραιότητας ανάλογα με συγκεκριμένα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά.
Οι δικαιούχοι που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις:
• Να διαθέτουν έγκυρη άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία συσσωρευτών και πλήρες αίτημα Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
• Να έχουν εκδώσει περιβαλλοντική άδεια (εφόσον απαιτείται).
• Να έχουν εξασφαλίσει προέγκριση δανείου ή ίδια κεφάλαια για την υλοποίηση του έργου.
• Ο σταθμός τους να διαθέτει μέγιστη ισχύ έγχυσης ίση ή μεγαλύτερη των 0,5 MW.
• Το έργο να μην έχει ήδη λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης ή λειτουργική ενίσχυση μέσω άλλων διαγωνιστικών διαδικασιών.
• Να διαθέτουν νόμιμο δικαίωμα χρήσης του οικοπέδου εγκατάστασης.
Τέλος, προβλέπεται η καταβολή εγγυητικών επιστολών ύψους 200.000 €/MW για έργα που αιτούνται όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και 50.000 €/MW για τα έργα που επιδιώκουν σύνδεση μέσω του ΔΕΔΔΗΕ.