Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΥΠΕΝ: Οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος

ΥΠΕΝ: Οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος

Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας ανεξάρτητα των κυβερνήσεων είναι η ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων. Στο φόντο αυτό Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, συναντήθηκαν τη, Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, με αντιπροσωπεία από το Ισραήλ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού, Yoav Katsavoy, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ισραήλ, Shiki Fisher και την Προϊσταμένη του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων, Σχεδιασμού Πολιτικής και Στρατηγικής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Orit Ganor, με αντικείμενο με αντικείμενο το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τριμερή ομάδα έργου για τον EuroAsia Interconnector, καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης

Να σημειωθεί ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου αναμένεται  να τύχει χρηματοδότησης  657 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF).

Οι δύο πλευρές εστίασαν στη σημασία του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και αναφέρθηκαν στην ισχυρή πολιτική βούληση για επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου. 

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή την κατασκευή του EuroAsia Interconnector και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι την ολοκλήρωσή του. Αναφέρθηκε, επίσης, στα οφέλη που θα έχει το έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου καθώς θα βγάλει την Κύπρο και το Ισραήλ από την ενεργειακή τους απομόνωση, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν το δυναμικό τους σε ό,τι αφορά έργα ΑΠΕ. 

Το καλώδιο του EuroAsia Interconnector θα έχει συνολικό μήκος 1.214 χλμ. και ισχύ 1 GW σε πρώτη φάση. Tον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο. 

 «Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για την Ευρώπη, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο EuroAsiaInterconnector είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού των τριών χωρών, συμβάλλοντας στον περιορισμό της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η Κύπρος βγαίνει από την ενεργειακή απομόνωση. Με αυτό το εμβληματικό έργο, εμβαθύνουμε περισσότερο τη στρατηγική μας συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ και κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η Αίγυπτος

Στο μεταξύ και η διασύνδεση της χώρας με την Αίγυπτο είναι στις βασικές προτεραιότητες. Μάλιστα, σειρά επαφών με τον Διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου θα έχουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη βιωσιμότητας της διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.

Οι μελέτες θα εξετάσουν τεχνικά και οικονομικά ζητήματα για το έργο, το οποίο επίσης αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η μελέτη βιωσιμότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ