Μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, πέρα από τις επιδοτήσεις, στο φόντο της ενεργειακής κρίσης περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας για το ενεργειακό κόστος.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με ενεργειακές αναβαθμίσεις υποδομών και αντικαταστάσεις συσκευών αλλά και ενίσχυση της αυτοπαραγωγής παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ. Με βάση τις δηλώσεις του κ. Σκρέκα τον Οκτώβριο αναμένεται να γίνει η προδημοσίευση δυο προγραμμάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας από επιχειρήσεις.
Το “Εξοικονομώ” για τις επιχειρήσεις αναμένεται να είναι ύψους 360 εκατ. ευρώ και θα εστιάζει στην ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων του τουρισμού, των υπηρεσιών όπως και κάποιων επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα.
Επίσης τον Οκτώβρη θα γίνει και η εκκίνηση με τη σχετική προδημοσίευση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ. Επίσης ανακοίνωσε ότι στο Repower EU έχει ενταχθεί πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης παλαιών ή της εγκατάστασης νέων ηλιακών θερμοσιφώνων, σημειώνοντας ότι ήδη μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ το οποίο στους δυο κύκλους του έχει διαθέσει συνολικά 2 δις ευρώ, έχει χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση 60.000 νέων ηλιακών θερμοσιφώνων.
Σε σχέση με την προώθηση διαδικασιών αυτοπαραγωγής με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη και μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, εντός του χώρου δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης ο κ. Σκρέκας είπε ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου. Η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για τα έργα των επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται είτε στη Μέση είτε στην Υψηλή Τάση. Παράλληλα είπε ότι το νέο αυτό καθεστώς για την αυτοπαραγωγή και τον εικονικό συμψηφισμό θα περνά μέσα από τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων μόνο από ομάδες επιχειρήσεις.
Παράλληλα ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι, όπως έχει πει και ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για αλλαγή εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Σύνοδος ΕΕ
Σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει την πρόταση που η Ελλάδα κι άλλες χώρες έχουν υποβάλλει και αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του συνόλου του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο κ. Σκρέκας είχε και συνάντηση με τους διαχειριστές και όλους τους εμπλεκόμενους για το θέμα της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου καθώς έχει ληφθεί ήδη απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση της κατανάλωσης 15% το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, Ο διάλογος αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, καθώς θα πρέπει να διαμορφωθεί με ευθύνη της ΡΑΕ ένας κατάλογος εταιρειών που θα μείνουν εκτός περικοπών λόγω του στρατηγικού τους χαρακτήρα. Εν τω μεταξύ για τις αλλες εταιρείες το ΥΠΕΝ φαίνεται να προκρίνει τη δημιουργία μιας διαδικασίας, όπου μέσω δημοπρασιών έναντι αμοιβής, θα μπορούν επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης, που βέβαια έτσι θα βασίζεται σε μια εθελοντική βάση και σε μια σειρά οικονομικών κινήτρων αντιστάθμισης.