Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΥΠΑΑΤ: Το 2022 οι αλλαγές σε Ιστορικά Δικαιώματα -Συνδεδεμένη Ενίσχυση

ΥΠΑΑΤ: Το 2022 οι αλλαγές σε Ιστορικά Δικαιώματα -Συνδεδεμένη Ενίσχυση

Για το 2022 προγραμματίζονται οι αλλαγές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στα Ιστορικά Δικαιώματα, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Για το 2021 οι δικαιούχοι παραγωγοί θα λάβουν κανονικά τη συνδεδεμένη ενίσχυση, με τον προϋπολογισμό της να κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Αυτή αφορά μεταξύ άλλων τα παρακάτω προϊόντα: ρύζι, σκληρό σιτάρι, βοοειδή, βιομηχανική τομάτα, πορτοκάλια για χυμοποίηση, όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, σπόροι σποράς, σπαράγγι, σηροτροφία, τεύτλα, βοοειδή (χωρίς γη), ροδάκινα για χυμοποίηση, αιγοπρόβατα(χωρίς γη), αιγοπρόβατα, κορινθιακή σταφίδα, καρποί με κέλυφος, μήλα, σανοδοτικά ψυχάνθη.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ η απόφαση αυτή ελήφθη «με σκοπό να μην αιφνιδιαστούν οι Έλληνες παραγωγοί σε μια χρονική συγκυρία, που η συνέχιση των επιπτώσεων της πανδημίας δημιουργεί αβεβαιότητα και αναταράξεις, αλλά και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μια  περίοδο που σε πολλές περιπτώσεις έχουν προγραμματίσει τις επιλογές τους για τη φετινή χρονιά». 

Αναφορικά με τα Ιστορικά Δικαιώματα, αν και αποτελεί πολιτική βούληση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να ολοκληρωθεί άμεσα η σύγκλιση «προς όφελος της νέας γενιάς των αγροτών μας, εξαλείφοντας μία χρόνια ανισότητα απέναντί τους», κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν από φέτος καθώς «η καθυστέρηση της ψήφισης του μεταβατικού κανονισμού της Ε.Ε. (ο οποίος ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου το 2020) που αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για τις εθνικές επιλογές, το ασφυκτικό περιθώριο υποβολής των προτάσεών μας μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, και η ανάγκη πρότερης προεργασίας προς την κατεύθυνση αυτή, δεν μας παρείχε ασφαλές χρονικό διάστημα για την πλήρη και ορθή επεξεργασία στοιχείων που αφορούν τις ενισχύσεις εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κυρίως της έγκαιρης ενημέρωσής τους για τις επιπτώσεις, ώστε να διαμορφώσουν τις επιλογές τους πριν την υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης στο εφετινό ΟΣΔΕ», σημειώνει το υπουργείο.

Τονίζεται ωστόσο ότι θα «προσδιορισθεί άμεσα το μέγιστο δυνατό ποσοστό εσωτερικής σύγκλισης και να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 5 μήνες από σήμερα, ως επιλογή μας για το επόμενο έτος, 2022». 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ