Μέτρα τα οποία θα αυξήσουν το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, μέσω και της μείωσης του κόστους παραγωγής εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με απώτερο σκοπό τη στήριξη του αγροκτηνοτροφικού τομέα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, έως σήμερα, έχουν ληφθεί νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες αποσυνδέθηκαν από το εισόδημά των αγροτών. Παράλληλα, έγιναν ενέργειες για την ενθάρρυνση δημιουργίας συλλογικοτήτων, έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να πετύχουν υψηλότερη τιμή στο προϊόν τους, μειωμένες τιμές στις εισροές, καλύτερες συμβουλευτικές υπηρεσίες και δυνατότητα να κλείσουν συμφέρουσες συμβάσεις με τους προμηθευτές.
Όλο το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει ένας «αγώνας δρόμου» με την αναγνώριση των διεπαγγελματικών οργανώσεων σε όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα με αποφάσεις μέσω των οποίων ορίζονται «οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναγνώρισης των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (Ε.Δ.Ο.) και διευκρινίζεται το καθεστώς ελέγχου τους» σύμφωνα με τα όσα είπαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΑΑΤ σημειώνοντας ότι «παράλληλα θεσπίζεται το κυρωτικό πλαίσιο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τυχόν παραβάσεις, ενώ τίθενται συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του σχετικού ενωσιακού κανονισμού αναφορικά με συμφωνίες, αποφάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων».
Οι συνεταιρισμοί
Μια κατεύθυνση η οποία στήριξε και στηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας μέσω των υγειών συλλογικοτήτων.
«Με τον συγκεκριμένο νόμο παρέχονται, μεταξύ άλλων, αυξημένες δυνατότητες στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών ώστε, μέσω των διατάξεων του καταστατικού που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι’ αυτούς πλαίσιο λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχειρήσεως, η οποία θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα της» είπαν τα ίδια στελέχη και πρόσθεσαν: «Παράλληλα, προς επίλυση του παγίου προβλήματος χρηματοδότησης της λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενισχύεται η δυνατότητα συμμετοχής μελών – επενδυτών, χωρίς όμως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός να αλλοτριώνεται ως θεσμός της αγροτικής οικονομίας».
Σημαντική εξέλιξη προς την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος αποτέλεσε η κίνηση μέσω της οποία επετεύχθη η ίδρυση της «Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών» (ΕΘΕΑΣ).
«Η συγκεκριμένη, ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη προβλέπει την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, γεγονός που αποτέλεσε πάγιο και διαρκές αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση μίας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, με στόχο την επανένωση του συνεταιριστικού κινήματος κάτω από έναν ενιαίο και ισχυρό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο», σημείωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του ΥΠΑΑΤ.
Και νέα μέτρα
Περαιτέρω, έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις όσον αφορά στην έμμεση μείωση του κόστους παραγωγής. Μέσω αυτών θα παρέχονται κίνητρα κυρίως για:
- εκσυγχρονισμούς γεωργο-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και καθετοποιήσεις μονάδων στο μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης, που έχει ήδη προκηρυχθεί με 316 εκατ. ευρώ και έχουν υπερδεσμευθεί επιπλέον πόροι ύψους 300 εκατ. ευρώ, και της Μεταποίησης, που έχει επίσης προκηρυχθεί με 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. ευρώ και έχουν υπερδεσμευθεί επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για εντάξεις έργων αντίστοιχα,
- παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έτσι ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος ενέργειας μέσω του μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης, που έχει ήδη προκηρυχθεί,
- συλλογική χρήση και επεξεργασία των αποβλήτων των γεωργο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μέσω του συνδυασμού των μέτρων Ομάδες Παραγωγών και Σχέδια Βελτίωσης,
- τυπικές και άτυπες συνεργασίες, όπως είναι οι ομάδες και οι οργανώσεις παραγωγών, τα συνεργατικά σχήματα, οι επιχειρησιακές ομάδες, μέσω του μέτρου των Ομάδων Παραγωγών, που έχει ήδη προκηρυχθεί με 25 εκατ. ευρώ και του μέτρου της Συνεργασίας, που επίσης έχει προκηρυχθεί με 64 εκατ. ευρώ. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν σχεδιαστεί γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις, όπως οι δράσεις για τη βιολογική κτηνοτροφία, που έχει ήδη προκηρυχθεί με 218 εκατ. ευρώ, και για τη διατήρηση των εγχώριων φυλών, που επίσης έχει προκηρυχθεί με 38 εκατ. ευρώ. Προτεραιότητα, επίσης, δίνεται στις καλλιέργειες που δίνουν μεγάλη δυνατότητα υποκατάστασης εισαγωγών, λόγω υψηλής τιμής εισαγωγής, όπως οι ζωοτροφές, ή λόγω της δυνατότητας ανταγωνιστικής παραγωγής τους στην Ελλάδα (πχ κτηνοτροφικά ψυχανθή κλπ).