*«Η Ινδία υποστηρίζει πλήρως την επέκταση των μελών των BRICS και χαιρετίζουμε το να προχωρήσουμε σε αυτό με βάση τη συναίνεση», είπε ο Μόντι στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του μπλοκ, που περιλαμβάνει επίσης τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική. Δεκάδες έθνη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Η Κίνα είναι υπέρ της προσθήκης περισσότερων μελών, αλλά η Ινδία, η οποία ανησυχεί ότι το μπλοκ θα μπορούσε να γίνει φερέφωνο για τη γείτονά της, έχει υποστηρίξει μια προσεκτική προσέγγιση, σημειώνει το Bloomberg. Πάντως η DeA από χθες νωρίς το πρωί σημείωνε για τη μία όψη, γιατί όλο αυτό προσομοιάζει στον…Ιανό. “Γιατί οι BRICS κινδυνεύουν να γίνουν δορυφόροι του Πεκίνου…”, εξαιρετική ανάλυση στους Financial Times/28 Ιουλίου. Μια επέκταση της ομάδας των δυνάμεων των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση του ειδικού βάρους της στην παγκόσμια οικονομία και στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Ομάδας των G-7.
*Σε αυτά που μας αφορούν: Η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από τρία χρόνια, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα. Ο γερμανικός δείκτης PMI υποχώρησε στο 44,7 από το 48,5 του Ιουλίου, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 και διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για μέτρηση στο 48,3, σημειώνει το Reuters. Η είδηση προκάλεσε πίεση στο ευρώ και πτώση στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Το γιατί: Αλλάζει τα δεδομένα η βουτιά στον γερμανικό PMI, με τους traders πλέον να βλέπουν ως πιθανότερο σενάριο το «πάσο» από την κεντρική τράπεζα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Πλέον οι επενδυτές τιμολογούν με πιθανότητα περίπου 40% μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο έναντι πιθανότητας άνω του 50% την Τρίτη. Οι traders ενίσχυσαν την Τετάρτη τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς η έντονη συρρίκνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα υποδεικνύει βαθύτερες πιέσεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό υποδηλώνει ότι κλίνουν προς μια παύση του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ που έχει ανεβάσει τα επιτόκια από βαθιά αρνητικό έδαφος στο 3,75% σε μόλις έναν χρόνο.
*Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Nvidia περίμεναν οι επενδυτές χθες, Τετάρτη, στην Wall Street. Ο λόγος; ενδεχόμενη επιβεβαίωση των μεγεθών του ομίλου-πρωτοπόρου στον κλάδο του Artificial Intelligence- θα μπορούσε, σύμφωνα με αναλυτές, να πυροδοτήσει ένα νέο ράλι στις λεγόμενες megacaps. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο κλάδος που οδηγεί το “φούσκωμα” στον NYSE, εν μέρει λειτουργεί και ως hedging στις πιέσεις που δέχεται ο χρηματοπιστωτικός κλάδος- μετά και την τελευταία προειδοποίηση της Standard & Poor’s, για μετοχές περιφερειακών τραπεζών και δείχνει ικανός να οδηγήσει έναν ανοδικό κύκλο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το αν οι αποτιμήσεις εταιρειών λ.χ της Nvidia δικαιολογούν την δημιουργία megacaps είναι ένα ερώτημα, που-προσώρας- δεν απασχολεί τους brokers.
*Οι ελληνικές μετοχές επιδιώκουν να κλείσουν το έτος δυνατά, ενώ τα πρόσφατα αποτελέσματα στις ελληνικές τράπεζες ενισχύουν τη θέση υπεραπόδοσης για τη χώρα, υποστηρίζει η JP Morgan σε ανάλυσή της. Η περαιτέρω άνοδος θα συνεχιστεί λόγω τεσσάρων παραγόντων: -διατηρούμενη δυναμική στις τράπεζες, -ελκυστικές αποτιμήσεις, -η ελαφριά τοποθέτηση στην Ελλάδα προσφέρει τεχνική άνοδο και επίσης -ισχυρό μακροοικονομικό υπόβαθρο.
*Τέσσερις (4) οι προσφορές στον διαγωνισμό για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ Α.Ε.). Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, προσφορές υπέβαλαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
• Κοινοπραξία Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.
• Κοινοπραξία Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε.
• Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.
• Mariner Capital Ltd.
*Τη σύναψη δεσμευτικής σύμβασης (SPA) για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η PIMCO στην Ελληνική Τράπεζα (17,3%) ανακοίνωσε η Eurobank, δημιουργώντας συνθήκες ελέγχου της κυπριακής τράπεζας, καθώς με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το ποσοστό της θα ανέλθει σε 46,5% ενώ θα «ψηλώσει» και άλλο ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης υποχρέωσης δημόσιας πρότασης. Το τίμημα για την αγορά από την Poppy S.a.r.l (PIMCO) των 71.428.572 μετοχών ανήλθε σε 167,9 εκατ. ευρώ ή 2,35 ευρώ/μετοχή.
*Εξελίξεις μέσα στον Σεπτέμβριο ενδέχεται να προκύψουν -πέραν της Αττικής Οδού- και για το άλλο μεγάλο οδικό έργο με Παραχώρηση, αυτό του μεσαίου τμήματος του ΒΟΑΚ. Η ανάρτηση (προχθές Τρίτη) στη Διαύγεια της απόφασης του Υπουργείου Υποδομών όσον αφορά την έγκριση στις αλλαγές στα σχήματα διεκδίκησης του έργου (η οποία δόθηκε στις 8 Αυγούστου), σηματοδοτεί επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, που θα αναδείξουν τον προσωρινό ανάδοχο του έργου, εάν βεβαίως δεν υπάρξουν ενστάσεις ή προσφυγές. Οι φάκελοι των τριών υποψηφίων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των κοινοπραξιών Άκτωρ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος και Άβαξ-Meridiam-Egis) έχουν υποβληθεί στις 8 Μαΐου 2023. Το έργο λειτουργεί συμπληρωματικά με τα άλλα έργα υποδομής στην Κρήτη (τόσο τα δύο ακραία τμήματα του ΒΟΑΚ όσο και με άλλες υποδομές όπως π.χ. το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι) και χρηματοδοτείται κατά 200 εκατ. ευρώ από πόρους του ΤΑΑ (με τα γνωστά σφιχτά χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την εκταμίευση πόρων), τα χρονικά περιθώρια ωρίμανσης του διαγωνισμού πιέζουν.
*Μια χαρά τα έγραφε χθες ο Βασίλης Γούλας, σχετικά με το “λαϊκό ομόλογο”. Θα περιοριστώ σε μόλις ΔΥΟ (2). Οι γνωρίζοντες τα του χρέους υποστηρίζουν ότι το «λαϊκό ομόλογο» δεν είναι κάτι που πρέπει να μπει στο τραπέζι ΚΑΙ: Είναι δύσκολη η περίοδος για «πυροτεχνήματα». Με την ελπίδα πως, ο νοών νοείτω…ΟΚ. πολιτικάντηδες;
*Τα 6 χρόνια κλείνει η επένδυση του CVC Capital στο Metropolitan, τα 5 στο ΥΓΕΙΑ…συνήθως για funds αυτής της λογικής ο δόκιμος επενδυτικός χρόνος κυμαίνεται στα 5 έως 7 έτη (ανάλογα με την απόδοση των κεφαλαίων, που επενδύθηκαν). Θα μπορούσε και λόγω του ΙΡΟ που σχεδιάζεται (για Λονδίνο; ) να βάλει “πωλητήριο” για κάποια από τα assets που έχει στην Ελλάδα; Καταφατική η απάντηση, άλλωστε υπάρχει-τουλάχιστον- ένας ενδιαφερόμενος.
*Επειδή πολλά ακούγονται για το τίμημα που θα μπορούσε να πωληθεί η “Κωτσόβολος”, κρατήστε αυτό, θα “γράφει” τον άσσο μπροστά… τα 4άρια τα έχουν ξεχάσει οι Άγγλοι της Currys, προ πολλού. Τα buy backs δεν γίνονται για να ανέβει- ντε και καλά- ένα “χαρτί”. Πολύ δε περισσότερο αυτό ισχύει στην περίπτωση της ΔΕΗ. Για αυτό και με παραξένεψαν οι βολές- δεν θυμάμαι που- κατά του Τάσου Αστυφίδη και της Ambrosia Capital.
*Μου έκανε εντύπωση η αναβολή της έκτακτης γ.σ της Λάμψα για το deal με την Regency. Δεδομένου ότι, το αιτήθηκε η πλευρά των μετόχων της Dryna Enterprices πηγαίνει προς τα κάπου το μυαλό μου, αλλά…
*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Απάντηση προς κάθε…καλοθελητή το χθεσινό 2,95% στα 13,24 ευρώ. Και χωρίς τα 0,20/μτχ της επιστροφής κεφαλαίου. Δύσκολες, πολύ δύσκολες, δραματικές οι ώρες στα πολλαπλά “πύρινα μέτωπα”. Θλίψη, ότι και να πεις δεν μετριέται…κουράγιο, όσο γίνεται…