Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΤ. Ιωσηφίδης (EY-Parthenon) σ: «Πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας για ανάπτυξη των υποδομών στην...

Τ. Ιωσηφίδης (EY-Parthenon) σ: «Πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας για ανάπτυξη των υποδομών στην Ελλάδα»

Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις ανάπτυξης των υποδομών στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής της EY-Parthenon στην Ελλάδα και Εταίρος της EY Ελλάδος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε πάνελ στο 10οΟικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Μετά από μία πολυετή κρίση, όπου συρρικνώθηκε το πάγιο δυναμικό της χώρας και οι επενδύσεις σε υποδομές ήταν περιορισμένες – και στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα – ο κ. Ιωσηφίδης παρατήρησε ότι «τα τελευταία 3-4 χρόνια, δημιουργήθηκε ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, σε συνδυασμό με την ύπαρξη πληθώρας χρηματοδοτικών εργαλείων, με προεξέχον το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)».

Στα παραπάνω, «σημαντική είναι και η συνεισφορά του ΤΑΙΠΕΔ – μέσω του PPF Business Unit – στην ωρίμανση σημαντικών έργων υποδομών, καθώς και η αξιοποίηση και του επιτυχημένου μοντέλου ΣΔΙΤ και σε άλλους κλάδους, είτε υπό τη μορφή πληρωμών διαθεσιμότητας είτε παραχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων», συμπλήρωσεΕπιπρόσθετα, όπως σημείωσε ο ίδιος, οι τρέχουσες γεωπολιτικές τάσεις ευνοούν στρατηγικά και τη γεωγραφική θέση της χώρας, κυρίως ως διαμετακομιστικό κέντρο και ως ενεργειακός κόμβος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Ιωσηφίδης, στάθηκε ιδιαίτερα και στη διαθεσιμότητα τόσων πολλών έμμεσων και άμεσων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΤΑΑ – κυρίως για τα έργα Δημοσίου τομέα και ΣΔΙΤ, αλλά και του δανειακού του σκέλους για ιδιωτικές επενδύσεις με έμφαση στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό – καθώς και ευρωπαϊκών εργαλείων άμεσης χρηματοδότησης, που για πρώτη φορά εκμεταλλεύτηκαν ελληνικές επιχειρήσεις με τη συνδρομή της EY-Parthenon, όπως το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ (EU Innovation Fund) και το CEF

Ωστόσο, παρά την ευνοϊκή συγκυρία, ο Επικεφαλής της EY-Parthenon στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι αρχίζει και μικραίνει το pipeline των ώριμων έργων και, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για την υλοποίησή τους, δημιουργούνται σημαντικές προκλήσεις, δεδομένου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο από τώρα.

Το «αύριο» μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Ιωσηφίδης άνοιξε και ένα παράθυρο στο «μέλλον», εξηγώντας ότι «από τη στιγμή που θα τελειώσει το ΤΑΑ, θα πρέπει να βρεθούν άλλες πηγές χρηματοδοτήσεων», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει η Ελλάδα να δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως μεγάλα infrafunds από Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Αμερική. Σε αυτό το πλαίσιο, παρατήρησε ότι «ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εγχώρια ειδικά ταμεία για υποδομές από private equities, που προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα».

«Θα πρέπει, επίσης, το πετυχημένο μοντέλο των ΣΔΙΤ να αξιοποιηθεί περισσότερο στη βάση ανταποδοτικών τελών και κυρίως παραχωρήσεων», σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι «θα δούμε το μοντέλο αυτό να επεκτείνεται και σε νέους κλάδους». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «είναι ώρα να βελτιωθεί και το πλαίσιο των unsolicited proposals (πρότυπες συμβάσεις), όπως αξιοποιείται επιτυχώς σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές».

Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ιωσηφίδης ανέφερε ότι αυτά αναμένεται να κατανεμηθούν στην ενέργεια «περισσότερο προς τη λογική της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας, παρά αποκλειστικά της πράσινης μετάβασης», καθώς και σε υποδομές που σχετίζονται με τον κλάδο της άμυνας. «Επίσης, αναμένουμε μια στροφή των επενδύσεων, με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία και κυρίως στην τεχνολογία AI σε υποδομές όπως datacenters, τεχνολογικά πάρκα, καθώς και στην προστασία και την ορθολογική διαχείριση υδατικών πόρων», συμπλήρωσε.Τέλος, ο κ. Ιωσηφίδης υπογράμμισε ότι «δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις στον χώρο των υποδομών και για επενδύσεις εκτός Ελλάδας», μεταξύ άλλων στην Ουκρανία, στις χώρες του Καυκάσου, στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική. «Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης τέτοιων επενδύσεων σε υποδομές, μέσω του EU Global Gateway, που θα πρέπει ν

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ