«Το νέο παραγωγικό μοντέλο αφορά κάθε πολίτη: με την αύξηση της παραγωγικότητα και της ανταγωνιστικότητας που θα οδηγήσουν στη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου θα υπάρχει δυνατότητα μείωσης των φόρων και αύξησης των εισοδημάτων» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σήμερα το πρωί, σε εκπομπές, στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΤ και OPEN.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας όπου έγιναν επενδύσεις οι οποίες δημιούργησαν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. «Δεν είναι δυνατόν μια χώρα όπως η Ελλάδα να μην είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στη ναυπηγική βιομηχανία» υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε και στην έγκριση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου του 2022 – που ανακοινώθηκε χθες – και στάθηκε ιδιαίτερα στην εκπλήρωση της δέσμευσης να εγκριθούν όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν για την περιοχή του Έβρου. «Πριν από δύο εβδομάδες παρουσιάσαμε με τον Πρωθυπουργό τη δική μας αντίληψη για το πώς η ανάπτυξη θα είναι ανθεκτική σε οποιαδήποτε κρίση βρεθεί μπροστά μας, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ώστε να μείνουν τα παιδιά μας στον τόπο του, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για την ασφάλεια της πατρίδας μας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα σημείωσε και ανέφερε πως εγκρίθηκαν 271 επενδυτικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα με προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 4.420 νέων θέσεων εργασίας. Επισημαίνεται ότι για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν υπάρχει εξασφαλισμένη πρόσβαση σε δανειακή χρηματοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το ταμείο DELFI της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. «Ενισχύουμε με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια μεγάλες παραγωγικές ιδιωτικές επενδύσεις ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, μέχρι τον Έβρο και τη Θράκη, αλλά και τη Θεσσαλία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
Δεν θα σταματήσουμε ποτέ τους ελέγχους στην αγορά
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι έλεγχοι για την αποκλιμάκωση των τιμών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και επανέλαβε ότι η ισχύς των μέτρων για την αθέμιτη κερδοφορία και τις ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και μετά το τέλος του έτους.
Ειδικότερα για τον έλεγχο της αγοράς στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης, που είναι ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης, επισήμανε πως οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι 1% με 2% φθηνότερες σε σχέση με πέρυσι – τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Οκτώβριο – καθώς η αγορά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοινώνοντας μείωση των τιμών σε 600 προϊόντα – έχουν ήδη προσδιοριστεί τα 321 – από 5% έως 20%. Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν μείωση από το 2,9% στο 1,5% στα τρόφιμα τον Οκτώβριο, έναντι 10,4% πέρυσι.
«Αυτό δεν μου φτάνει, δεν με ικανοποιεί, θέλω το καλύτερο δυνατό καθώς υπάρχουν νοικοκυριά που δυσκολεύονται» τόνισε και επισήμανε ότι ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και εντάθηκαν οι έλεγχοι.
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον Συνήγορο του Καταναλωτή και προσέθεσε: Είναι μία συνεχής προσπάθεια διαλόγου και πίεσης, πιστεύω ότι η επιχειρηματικότητα θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται με θετικό τρόπο καθώς η εικόνα κάθε επιχείρησης στην αγορά είναι σπουδαίο πράγμα. Όλοι είμαστε Έλληνες και οφείλουμε να κοιτάμε το καλό της κοινωνίας». Ο υπουργός ανέφερε ότι επίκειται παρέμβαση για το θέμα των παραπλανητικών εκπτώσεων και ολοκλήρωσε το σκεπτικό του με τον στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 στο τέλος της τετραετίας.