Την παραγωγή νέας γνώσης που συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη, την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και επιστημονικών θέσεων εργασίας αλλά και την περεταίρω σύνδεση της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, τόνισε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση αποτίμησης και απολογισμού της δράσης έρευνας και καινοτομίας «Έρευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε, ότι το πρόγραμμα «Έρευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», ήταν μια εμβληματική δράση που στόχευε πρωτίστως στη σύνδεση της ερευνητικής με την επιχειρηματική κοινότητα, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και συνεπώς της ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι 1.267 επιχειρήσεις συνεργάστηκαν με ερευνητικούς φορείς, από τις οποίες, οι 661 ήταν πολύ μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι αφενός η έρευνα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και αφετέρου ότι η μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα αντιλαμβάνεται την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία ως μια σημαντική υπόθεση. Στα θετικά σημεία του προγράμματος είναι ότι 1.190 προϊόντα βγήκαν στην αγορά, ενώ συνολικά 462 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατατέθηκαν σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο. Ενώ, σε ότι αφορά των ανθρώπινο παράγοντα, πάνω από 8.500 ανθρωπο-έτη πλήρους απασχόλησης, δημιουργήθηκαν συνολικά.
Όπως ανέφερε ο κ. Γαϊτάνης, συνολικά ολοκληρώθηκαν επιτυχημένα 1.105 έργα με προϋπολογισμό 626.521.522 ευρώ συνολική δημόσια χρηματοδότηση 535.777.014 ευρώ και ιδιωτική συμμετοχή 90.744.508 ευρώ.
Επίσης, τόνισε ότι το πρόγραμμα «Έρευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα, αφού ένας από τους στόχους του είναι η περιφερειακή σύγκλιση. Για αυτό το λόγο ερευνητικές ομάδες από όλη τη χώρα κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν.
«Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτού του είδους η δικτύωση θα συνεχιστεί και μετά το πέρας του προγράμματος και θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας μόνιμης συνεργασίας. Και αυτό το γεγονός η πολιτεία θα συνεχίζει να το ενθαρρύνει με πολλά κίνητρα. Είναι σημαντικό την εμπειρία που αποκτούμε στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων να μπορούμε να την μετατρέπουμε σε πολύτιμη γνώση για το μέλλον. Σε αρκετά πράγματα δε χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. Μπορούμε να υιοθετούμε καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με στόχο την επιτάχυνση. Μια τέτοια πράξη θα συνιστούσε βήμα προόδου και παράγοντας ενίσχυσης της εγχώριας ερευνητικής κοινότητας. Είμαι βέβαιος ότι με αυτές τις απόψεις συμπλέουμε όλοι και συνεπώς είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεργαστούμε για να επιτύχουμε, στο μέλλον, ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Γαϊτάνης.